Весна б’є … по носі!

Здавалося б — зима, помахавши нам «ручкою», забрала iз собою симптоми сезонних недуг: нежить, кашель, головний біль iз температурою. Однак чомусь саме нині, коли сонце вже пригріло майже по–літньому, багато хто «підозріло» шморгає носом. Лікарі застерігають: виснажений після зими організм навіть о такій порі легко піддається застуді. І найпоширеніший серед захворювань лор–органів — риносинусит — навесні докучає особливо гостро. Що це за недуга і як укласти з нею «угоду про ненапад»?

«Сам собі терапевт» — це небезпечно

За словами лікарів, риніт має різні форми, тож найважливіше — визначити ту, що спіткала вас. Алергійний риніт може проявлятися сезонно або турбувати цілий рік. Інфекційний риніт буває гострий і хронічний. Ця недуга, за словами лікарів, може також виникати через гормональні порушення в організмі, вплив медикаментів чи певних харчових продуктів і навіть умов праці (пил, токсичні запахи). Риніт часто не сприймають за серйозне захворювання. Мовляв, та що там якісь «шмарклі» — минеться. А між іншим, ця недуга не така вже й невинна, і тільки лікар допоможе позбутися її, не зашкодивши організму. Натомість легковажність хворого може призвести до хронічної фази хвороби, і позбутися неприємних симптомів буде значно складніше.

— Усе залежить від того, який вид риніту — алергійний, вірусний, медикаментозний — спіткав хворого. Відповідно до цього лікар призначає курс лікувальної терапії, — зауважує доктор медичних наук, головний ринолог України Сергій Безшапочний. — Інфекційний риносинусит, який найчастіше турбує під час сезонних змін погоди і навіть під час відпустки, коли їдете відпочивати в іншу кліматичну зону, має вірусне похо­дження. Найбільша помилка при цьому — лікувати недугу антибіотиками. Такі ліки пригнічують імунну систему і заважають організму самотужки справитися з вірусами. З антибіотиками взагалі слід поводитися дуже обережно. Мене дивує, що пацієнти часто самі «призначають» курс таких сильних препаратів, а коли ефекту не отримують — ідуть до лікаря. А час втрачено, і лікувати занедбану недугу проблематично.

Досвідчений лікар ніколи не призначить при риніті антибіотики. Така потреба виникає лише тоді, коли після антивірусної терапії і курсу місцевого лікування (промивання носа) через 7—10 днів не настає покращення, натомість виникають ускладнення, насамперед — гнійна реакція.

Краплі для носа можуть «ударити» по серцю

А як ми зазвичай лікуємо нежить? Щойно заклало ніс — дістаємо з аптечки судинозвужуючі препарати, адже нам «важко дихати, аж голова гуде». Однак, за словами Сергія Безшапочного, такі препарати не лікують, а лише затягують риніт. Адже набряк у носі при нежиті — захисна реакція організму, яка допомагає організму «розібратися» з вірусом. Препарати на кшталт «Нафтизіну», «Назоліну» справді усувають набряк і на певний час дихати стає легше. «Але симптомів недуги вони не усувають, — пояснює головний ринолог. — Відтак виникає хронічна форма риніту. Або медикаментозний риніт — залежність від крапель для носу. У будь–якому разі, прийом цих ліків має призначати лікар, зваживши всі «за» і «проти». Адже справді бувають ситуації, коли терміново необхідно полегшити хворому дихання. Однак судинозвужуючі краплі доцільно приймати дуже коротким курсом — 2–3 дні».

До речі, безконтрольне і тривале вживання крапель для носа може викликати підвищення артеріального і внутрішньоочного тиску, нервозність, порушення сну, порушення серцевого ритму, нудоту, алергійні реакції.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

При риніті радять промивати ніс препаратами на основі морської води. Така процедура допомагає звільнити носову порожнину від слизу, в якому «процвітають» віруси, і зняти запальні процеси. Можна промивати ніс сольовим розчином (півчайної ложки солі на півлітра теплої кип’яченої води), а також відваром трав (шавлія, ромашка). Важливо зміцнювати імунітет — приймати курс полівітамінних препаратів, збагачувати раціон овочами і фруктами, вдосталь відпочивати, мати повноцінний сон. Лікар нагадує, що при недузі слід пити багато рідини — воду, компоти, соки, чай, молоко — всі ці напої виводять з організму токсичні наслідки активності бактерій. Не забувайте регулярно провітрювати і зволожувати приміщення, особливо спальню — вночі слизова оболонка дуже вразлива до сухого повітря.


Повернутися
01.04.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...