«Медові історії» Олесі Токарь з Чорткова

У чортківчанки Олесі Токарь — незвичне, «солодке»

хобі: жінка займається бджолярством, а також виготовляє ароматне і корисне

медове мило та оригінальні воскові свічки.

— Якби ще кілька років тому хтось мені сказав, що займатимусь саме цим,

більше того, що заради бджолярства залишу роботу (в жінки — економічна

 освіта і чималий стаж роботи бухгалтером, — авт.), то я, мабуть, не повірила

б, — сміється пані Олеся. — Нині ж це – не просто мій «хліб», а найголовніше

— робота для душі…

Довга дорога до вулика

Почалося усе з того, що мій батько, вийшовши на пенсію, вирішив завести

пасіку. Спершу був один вулик, згодом до нього додався ще один, тоді ще і

ще… Наша пасіка ще досить молода, загалом є 17 вуликів. Проте самому з

таким обсягом роботи татові було годі впоратися. У чоловіка виявилася

алергія на укуси бджіл, тому за «солодку справу» взялася я. І — захопилася

бджолярством, яке виявилося надзвичайно цікавим заняттям! Знаєте, як

кажуть про бджільництво? Що це — спостереження за щоденним дивом… На

пасіці зникає втома, бджоли «забирають» з людини увесь негатив, а

спостерігати за їх чіткою та злагодженою роботою — суцільне задоволення!

І, дотримуючись певних правил при роботі з ними (настрій цих комах-трудівниць залежить від погоди, а ще вони дуже не люблять різких запахів), можна не боятися укусів бджіл. А якщо і «дзиґне» котрась, то про лікувальний ефект бджолиних укусів, думаю, всі уже чули… (Сміється, — авт.) Словом, так я татові допомагала-допомагала, що сама не на жарт у бджолярство

втягнулася… Зареєструвалася як пасічниця, згодом приєдналася до

громадської організації «Об’єднання пасічників Чортківщини». Як на мене,

бджолярство, попри те, що є доволі важкою, насамперед фізично, працею (а

ви спробуйте, наприклад, мед качати чи рамки вощити!), не є виключно

чоловічою прерогативою, і мій досвід, так само як і досвід моїх колегпасічниць, — найкраще тому підтвердження. І, звісно ж, найкраще у

бджолярстві — це мед! У нашій сім’ї цей корисний смаколик люблять і

дорослі, і діти: і в домашній випічці, і з хлібом та молоком, а деколи — й

просто ложкою! (Сміється, — авт.)

Мило, яке хочеться з’їсти

— Часто наявність пасіки захоплює настільки, що будь-який творчий бджоляр

береться ще й за рукотвори. Адже, окрім смачного та цілющого меду, бджоли

дарують нам ще один не менш дорогоцінний продукт своєї діяльності — віск.

Одного разу я спробувала зробити воскову свічку, — розповідає жінка. —

Мені вдалося, і відтоді — пішло-поїхало… У мене ці свічки асоціюються із

затишком, у них немає жодних штучних ароматизаторів чи барвників. Лише

віск, а цілющі та релаксаційні властивості воскових свічок відомі дуже давно.

Про свічку згадується навіть у одній з колядок: «Зійшли ангели з неба до

землі, принесли дари Діві Марії: три свічки воскові…».

 А ще мене захопив сам процес «свічковаріння»: хоч і доволі довгий, проте

цікавий. Відповідно, почала думати-шукати, із чим би ще

поекспериментувати-покреативити… Так і вирішила варити мило. Проте не

просте, а… медове!

Мед здавна використовувався в косметології, він відомий своїми

антисептичними та антибактеріальними властивостями. Він живить шкіру,

виводить шлаки і токсини. Мило на основі меду пластичне і м’яке, з ніжним

солодкуватим запахом і підходить для будь-якого типу шкіри. Головне —

переконатися, що у вас немає алергії на мед та продукти бджільництва. Всю

продукцію, яку виробляю, я спершу завжди випробовую на собі, як кажуть, на

власній шкірі… (Сміється, — авт.) Дивилася відеоуроки з виготовлення мила,

пробувала різні складники… Коли я з кожним днем дізнавалась, скільки

усього гарного, цікавого і оригінального можна зробити з мила, не змогла

зупинитись, почала закуповувати всі найгарніші форми і

експериментувати… Нині я вивела свою, універсальну формулу медового

мила: використовую спеціальну мильну основу, яка не сушить шкіру. Додаю

також ефірні олії, натуральні приправи — куркуму, корицю, каву, іноді ще й

настоянку прополісу і, звісно ж, незмінний інгредієнт — мед! З ним мило стає

таке, що хочеться з’їсти… (Сміється, — авт.) А ще, на додачу до всіх

корисностей, медове мило покращує настрій в зимові морозні дні. Так, у

нашій оселі навіть взимку пахне літом та свіжим медом…

«Медові історії» — справа сімейна!

«Мильні дива» пані Олесі вражають своєю довершеністю та вишуканістю

роботи. Як вам, скажімо, мило у формі медової соти, на якому сидить

мініатюрна, філігранно «виліплена» мильна бджілка?!

— Така робота — це мій «антистрес»! — зізнається жінка. — Коли я вирішила

залишити роботу бухгалтера, аби повністю присвятити себе цій «солодкій»

справі, мене багато хто запитував, чи не лячно було пускатися у вільне і

творче «плавання». Проте я щаслива, що в цьому занятті знайшла себе! А ще

домашнім — і синочкові, і донечці — дуже подобається це заняття. 11-річний

Данилко залюбки уже допомагає на пасіці, а семирічна Яринка демонструє

неабиякі художні здібності, тож, думаю, з часом наші «медові історії» стануть

сімейною справою!


Повернутися
31.07.2019
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...