Як правильно обрізати яблуню і грушу навесні

У кожному саду, навіть посадженому всього пару років тому, навесні знайдеться хоча б кілька гілок, які потрібно обрізати. Це не дивно, адже своєчасна і якісна обрізка плодових дерев — запорука їх хорошого розвитку і рясного плодоношення.

Однак перш, ніж брати пилу і секатор, і відправлятися в свій сад, потрібно як мінімум розібратися, чого ви хочете домогтися, які дерева вам належить обрізати, які частини гілок і стовбурів підлягають видаленню, а які повинні зберегтися, а також коли проводити весняну обрізку плодових.

Встановити точні дати обрізування досить складно, садівникові належить орієнтуватися по погоді і ступеню пробудження дерев. Зазвичай в центральних регіонах України відповідний час настає в середині березня і триває до середини квітня.

Весняна обрізка яблуні та груші

Якщо ж ви живете в іншому регіоні, і не знаєте коли краще обрізати яблуню і грушу навесні, дочекайтеся закінчення зимових морозів і сильних весняних заморозків. Поки холоди ще сильні, деревина крихка, сокоруху немає, а значить, всі рани будуть гоїтися дуже довго, і дерево виявиться беззахисним перед хворобами. Але й затягувати з обрізанням до розкриття бруньок не варто — не змушуйте дерево витрачати сили на годування гілок, які незабаром будуть видалені.

Перш, ніж обрізати молоді яблуні і груші навесні, вирішите яку форму ви хочете надати їх кроні в результаті. Формування крони — досить довгий процес, за один рік вона не проводиться, однак починати її варто незабаром після посадки дерева на постійне місце.

Обрізка плодового дерева — одна з умов його здоров’я. Ми розповімо, як це зробити правильно.

Повноцінна обрізка одного дорослого дерева займає близько 3 годин, тому на очистку всього саду може піти досить тривалий час.

Весняна обрізка яблуні

Обрізку дерева традиційно починають з видалення зламаних за зиму гілок і проріджування. Спочатку випилюють ножівкою великі гілки, потім секатором або ножем видаляють дрібні. Для зменшення загущення крони на кільце вирізують всі вертикально зростаючі гілки і пагони. У однорічних гілок зрізи роблять над брунькою, а у багаторічних над обраним відгалуженням, переводячи їх на бічну гілку.

Як обрізати стару яблуню навесні

Чим старше дерево, тим відповідальніше потрібно ставитися до регулярності обрізки. Справа в тому, що яблуні, яким більше 10 років, погано переносять видалення багатьох гілок за раз, тому краще не пропускати жодної весни. Крім того, варто пам’ятати і про сезонність плодоношення — в рік, коли має бути великий урожай, обрізку підсилюють, щоб полегшити гілкам навантаження.

Якщо дерево стало дуже високим, з густою кроною і зібрати урожай не так-то просто, варто зробити ряд дій:

обрізати на чверть центральний провідник над великою гілкою (висота стовбура після обрізки повинна становити не менше 2 м);

видалити хворі і ослаблені гілки;

видалити гілки-«вилки», що ростуть вгору і труться одна об одну;

вкоротити скелетні гілки перекладом на пагони, що ростуть назовні, до 2,5 м, сформувавши з крони «чашу»;

видалити старі напівсухі кольчатки, які в достатку зустрічаються на нижніх гілках і в глибині крони.

Така омолоджуюча обрізка яблуні не тільки спростить збір врожаю, а й стимулює плодоношення. Правда, вже через рік дерево почне активно викидати дзиги, які також потрібно буде своєчасно вирізати.

Як обрізати молоду яблуню навесні

Ступінь обрізки молодої яблуні залежить не тільки від її віку, але і від типу сорту і виду підщепи. Головне завдання садівника полягає в формуванні надійного скелета і стримуванні активного росту, який негативно позначається на плодоносінні. При виборі способу і ступеня обрізки крони потрібно враховувати відсоток пробудження бруньок (відношення числа пророслих навесні бруньок до їх загальної кількості) і здатність утворювати пагони (число сильних пагонів, що утворилися з активних бруньок).

Сорти зі слабким пробудженням і слабким утворенням пагонів (Бананова, Зимова красуня, китайка золота, Коричне смугасте) обрізають, скорочуючи однорічні прирости, щоб стимулювати більше число бруньок.

Сорти з високим пробудженням і активним утворенням пагонів (Аніси, Мелба, Пепін шафранний, Штрейфлинг) регулярно проріджують, намагаючись не вкорочувати, так як вони схильні до загущення крони.

Сорти з високим пробудженням і слабким утворенням пагонів (Грушівка московська, Папирівка) самостійно формують крону, тому їм потрібно лише видаляти і вкорочувати гілки, що вириваються за основний контур крони або пошкоджені.

Сорти з середнім пробудженням і середнім утворенням пагонів (Антонівка, Слов’янка, Уелс) добре формують крону, але схильні до загущення, тому їх потрібно регулярно проріджувати.

Після того, як з особливостями сорту ви визначилися, потрібно приступати до формування крони. Найчастіше на дачних ділянках для яблунь вибирають округлу крону з ярусним розміщенням скелетних гілок. У кожному ярусі залишають 3-4 основні гілки на відстані 20-30 см одна від одної, а між ярусами 40-80 см.

Першим обрізають центральний провідник, а потім вибирають основні гілки, які повинні залишитися. Кістякова гілка повинна бути товщиною приблизно в половину стовбура над нею (більш товсті послаблюють центральний провідник, більш тонкі не витримують навантаження). Чим вище ярус, тим тонше в ньому повинні бути гілки. Щоб крона отримувала достатньо повітря і світла, її бічна проекція повинна являти собою слабо-випуклу дугу.

Важливий і кут, під яким гілки відходять від центрального провідника. Оптимальним вважається кут приблизно рівний 90 градусам. Гострі кути (до 45 градусів) призводять до частого обламування гілок під вантажем врожаю або снігу, тупі (більше 100 градусів) до уповільнення зростання. Якщо гілка росте неправильно, а вирізати її ви не хочете, спробуйте відрегулювати кут зростання за допомогою натягу — прикріпіть до неї шпагат і притягніть її до кілочка.

До того моменту, як дерево досягне висоти в 2,5 м, крона повинна бути сформована.

Як обрізати колоновидні яблуні навесні

Деякі сорти колоновидних яблунь в принципі не потребують обрізки, оскільки не утворюють бічних гілок. З’являються вони лише в тому випадку, якщо центральний провідник пошкоджений. Тоді садівник вибирає самий великий пагін, залишає його, а інші видаляє «на кільце» і обробляє садовим варом.

Існують і сорти, які вимагають формування плодових ланок. Для цього кожну бічну гілку обрізають, залишаючи на ній лише 2 бруньки. З них в наступному році розвиваються горизонтальна і вертикальна гілка. На горизонтальній формуються плоди, а вертикальну ще раз обрізають до 2 бруньок.

Весняна обрізка груші

Крона груші зазвичай рідша і світліша, ніж крона яблуні. Пробудження бруньок у неї виражена слабше, а тому пагони можна сміливо вкорочувати. Вибираючи форму для крони грушевого дерева, варто пам’ятати, що сорти також бувають високорослі, середні і слаборослі.

Обрізка старих груш включає в себе не тільки видалення підмерзлих, сухих, пошкоджених пагонів, але обрізку всіх бічних гілок, які ростуть вертикально або всередину, конкурують зі скелетними гілками. Гілки груші обрізають не «на кільце», а на розвинений бічний пагін, щоб не провокувати загущення крони. Крім того, груші схильні до загущення, тому проводити їх обрізку 1 раз в рік недостатньо — краще оглядати дерево ще й восени, щоб своєчасно його проріджувати.

Як обрізати молоду грушу навесні

Формування крони груші дуже схоже на аналогічну процедуру з яблунею, навіть параметри схожі. Висота штамба також 70 см, в першому ярусі 3-4 скелетні гілки, у другому — 2, в третьому дві одиночні. Решта сильні гілки-конкуренти потрібно видаляти, а слабким дозволяти рости і далі.

Навесні сильні однорічні гілки вкорочують на третину, слабкі — на чверть. Зрізи у дерев пірамідальної форми роблять на зовнішні бруньки, щоб розширити крону, а у розлогих на внутрішню, щоб зробити дерево більш компактним.

Як на молодих, так і на старих грушах часто з’являються дзиги. На деревах молодше 10 років їх потрібно видаляти відразу після появи.

Як би не хотілося порадіти пишною і густою кроною, пам’ятайте, що надлишок гілок і листя знизить урожай, а може і зовсім привести до виродження і послаблення дерева. А тому, не пропускайте щорічну обрізку яблунь і груш у своєму саду і будете щороку з гарними врожаями смачних та корисних плодів.

http://babushkinsad.kiev.ua


Повернутися
25.03.2018
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...