Тернопільські випускники: по одягу зустрічають, а по розуму проводжають!

Приказка про те, що по одягу зустрічають,  а по розуму проводжають, для тернопільських випускників цьогоріч актуальна, як ніколи.  Адже після того, як стихли розмови довкола променаду випускників — параду «моди і вроди», охололи обговорення суконь за тисячу «зелених» та цьогорічних гламурних трендів, стали відомі результати ЗНО в Тернопільській області. Цьогоріч, нагадаємо, учні 11-их класів складали випускні іспити у формі зовнішнього незалежного оцінювання, а отже, перефразовуючи народну мудрість про курчат та осінь, «медалістів по закінченню ЗНО рахують»…  ЗНО, а точніше, його результати, розставило все на свої місця: дещо переформатувало «урожай» медалей: скажімо, серед тернопільських одинадцятикласників було 147 претендентів на золоті медалі і 25 – на срібні. У результаті ж «срібло-золото» отримали 117-ть колишніх одинадцятикласників (73 — золоті медалі та 44 — срібні). Загалом же по області золоті тa срібні мeдaлі із 4 794 випускників отримaли 420. Зa попeрeдніми дaними, які були подaнні в упрaвління освіти й нaуки ТОДА, прeтeндeнтaми нa мeдaлі були 690 осіб. Після ЗНО ця цифрa змінилaся. У рeзультaті золоті тa срібні мeдaлі із 4 794 випускників отримaли 420, a цe 8,8% від усіх випускників. – З цих мeдaлeй 234 золоті тa 185 срібні. Якщо порівнювaти з минулим роком, то тоді було 491 золотa тa срібнa мeдaлі. Нaйкрaщe підтвeрдили свої рeзультaти прeтeндeнти із зaгaльноосвітніх нaвчaльних зaклaдів Чортковa, Підгaєцького тa Зaліщицького рaйонів.  А для Тернопільської спеціалізованої школи №3  навчальний рік завершився із блискучими результатами: з 75 випускників 24 отримали медалі, причому підтверджені результатами ЗНО! По-справжньому “зірковим” виявився випускний 11-В клас: з 32 учнів – 12 медалістів (9 золотих і 3 срібних), 2 переможці конкурсу – обміну FLEX, 2 переможці Всеукраїнського конкурсу захисту науково- дослідницьких робіт учнів МАН.

Але не медалями єдиними… П’ятеро вундеркіндів з Тернополя та області набрали по 200 максимальних балів на ЗНО! Причому із них лише двоє — випускники тернопільських шкіл, решта ж навчалися у райцентрах або узагалі у сільській глибинці!  їхні імена: Владислав Іващук, Тернопільський технічний ліцей — з математики; Мирослава Семків, Тернопільська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 16 ім. Володимира Левицького – з біології; Назарій Польовий, Бережанська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 — з географії; Надія Шпак, Завалівська ЗОШ І-ІІІ ступенів – з біології; Христина Кірдей, опорний заклад Теребовлянська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 – з біології.

Одинадцятирічку-за 9 років

Справжнім феноменом серед цьогорічних тернопільських випускників можна назвати колишнього одинадцятикласника ЗОШ №24 Мирослава Корицького. Хлопець, узявшись за «граніт науки» у п’ять років, екстерном склав усі іспити та ЗНО і закінчив школу на рік швидше за своїх однокласників, у 15 (!) років. Незважаючи на юний вік, Мирослав  —  переможець багатьох конкурсів ерудитів, брав участь у загальноміських конкурсах та олімпіадах з історії і географії, проявив себе як творчий та здібний учень. «Я змалку поспішав навчатися,  — розповідає сам хлопець. – Пригадую, як у садку «перескочив»  через одну групу, бо дуже хотів до школи, а у школі, хоча й так був наймолодшим серед однокласників, «перескочив», здавши екстерном іспити, через один клас… Коли я ішов здавати ЗНО, маючи ще тільки свідоцтво про народження, усі тільки диву давалися…  але маю хороший результат і нині готуюся вступати до вишу. Подав документи у кілька вузів, тому усі «карти» наперед не розкриватиму, скажу тільки, що майбутня спеціальність — у площині менеджменту або маркетингу…»

Синє волосся — не «синя панчоха»!

І, звісно ж, як не згадати про зірку інтернету Галину Чубату — незашорену дівчину-випускницю  із блакитним волоссям, у джинсах та вишиванці із цитатою Pink Floyd: «We don’t need no education”, яка своїм епатажним іміджем просто-таки спричинила фурор під час ходи випускників! І доки всі обговорювали зовнішню епатажну складову, виявилося, що ця унікальна дівчина мало того, що золота медалістка, вона ще й за час навчання в школі отримала 92 грамоти та дипломи, закінчила музичну і художню школи, заочно фізматшколу і самотужки вивчила латинь. А майбутню освіту здобуватиме на факультеті «нанофізика і наносенсорика». «Я була така, як є, (скажімо, з блакитним волоссям ходжу уже понад півроку), а щодо  “не така, як усі”, то я на усіх і не орієнтувалася», — каже 16-річна Галина Чубата,випускниця ЗОШ №26.

Інтернетом прокотилася хвиля активного обговорення про дівчину, котра «рве систему, наші шаблони і стереотипи». Один із показових коментарів в інтернеті звучав так: “Респект дівчині з блакитним волоссям за вишиванку, Pink Floyd і золоту медаль. Унікальна. Знаю, ти точно не будеш «ще однією цеглиною в стіні”…


Повернутися
15.07.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...