Нове життя не з понеділка, а зараз: 8 кроків, щоб стати щасливішим та здоровішим

Як почати робити своє життя щасливішим та здоровішим уже сьогодні, радить The Huffington Post.

Жодних гаджетів перед сном

Багато хто чув про те, що “блакитне світло” від екранів може заважати нам заснути, але виявляється, гаджети здатні ще й знижувати саму якість нашого нічного відпочинку.

Підводьтеся кожні 20 хвилин

Сидіння – це нове паління. Сидячий спосіб життя загрожує нам численними проблемами зi здоровям, тож якщо ви візьмете собі за правило кожні 20 хвилин вставати на 2 хвилини, це матиме потужний позитивний ефект. Щоби не забувати про це, можна встановити таймер або  програму-нагадування на смартфоні чи комп’ютері.

Менше цукру

Цукор – він усюди. У дрессінгах до салатів, у батончиках із граноли, спортивних напоях та йогуртах із різними смаками. Щоби його в вашому раціоні було поменше, лікарі радять максимально уникати оброблених продуктів, а ще уважно читати етикетки і враховувати, що цукор у переліку інгредієнтів може ховатися й під іншими назвами.

Спіть зручно

На сон ми витрачаємо третину нашого життя, але своєму спальному місцю ми зазвичай чомусь приділяємо уваги менше, ніж  автомобілю чи комп’ютеру. Подбайте про те, щоби і матрац, і постіль забезпечували вам максимальний комфорт та затишок під час сну.

Не обідайте на робочому місці

Перерва на обід, під час якої ви кудись виходите, помагає перервати цикл концентрації на робочих завданнях, перезавантажити мозок, а ще згадати зробити щось корисне для себе – попити води, зробити розтяжку, обрати здорову їжу замість джанкфуду.

Користуйтеся сходами, а не ліфтом

Навіть якщо ви поки не готові почати ходити до спортзали, бодай невеличка доза фізичних навантажень буде корисна. Почавши з 0 хвилин, витрачених на фізичну активність щодня, поступово дійдіть до 10, 20, а до того часу, можливо, і знайдеться вид спорту, що вас захопить.

Дихальні вправи

Стрес іноді буває хорошим і корисним, але це в жодному разі не про хронічний стрес, котрий загрожує тривожністю, депресією, серцевими хворобами, збільшенням ваги, проблемами з пам’яттю та концентрацією.

Зустрічайтеся з друзями

Більшість експертів погоджуються, що соціальні зв’язки подовжують людині життя. Щоправда, науковці не одностайні в тому, від кого нам у цьому плані більше користі – від родичів чи від друзів.


Повернутися
06.01.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...