Пальми, лижі, олів’є — новорічний вибір є, або Де тернополянам найкраще святкувати

Він уже на носі. Він — це Новий рік, звісно. І як його зустріти — на лижах, на верблюді чи на…ївшись уже “хрестоматійного” олів’є на весь наступний рік наперед удома за столом, вирішувати тільки вам.

Варіантів святкування Нового року нині — хоч греблю гати: комусь до вподоби сяючі гірські вершини і круті лижні спуски, комусь — тепле бірюзове море й екзотичні краї. Хтось хоче провести новорічні свята під пальмою, ніжачись на пляжі, а хтось — проїхатися “з вітерцем” запряженими у сани оленями і посидіти на колінах у Санта Клауса в Лапландії. Поспішайте визначатися: уже зараз найпривабливіші пропозиції розлітаються, як гарячі пиріжки. То як, поїхали? А “НОВА…” чим зможе — допоможе, принаймні про обстановку на туристичному “фронті” доповість…

Під пальмою, у плавках, на верблюді…

— “Розкуштувавши” новорічний туризм, тернополяни більше не хочуть чекати настання 1 січня перед телевізором, — зазначає директор турфірми “Галінтур” Сергій Васільєв. — Досвідчені туристи вибирають місце відпочинку наперед, новачки ж щоразу стикаються з однією проблемою: все найцікавіше за ціною і якістю до грудня уже розпродано. Втім, ситуація не така вже безнадійна, і шанс “махнути срібним крилом” засніженому Тернополю (якщо, звичайно, сніг все-таки з’явиться ) ще є.

Хоч як звикли туристи до спекотного Єгипту, саме ця країна “вічного літа” все одно впевнено тримає пальму першості серед популярних новорічних напрямків, і саме туди, прихопивши замість карнавальних костюмів купальні, рік у рік прагнуть наші співвітчизники.

Вирватися з оков зими та зустріти новорічний передзвін під пальмою замість ялинки — звучить спокусливо, чи не так?  Ціни на путівки у Країну пірамід нині не  “кусаються”, як зазначає Сергій Миколайович. “Горящу” путівку можна придбати навіть за 200-300 доларів з особи і поніжитися під єгипетським сонцем (у грудні Єгипет зустрічатиме туристів температурою повітря 25 градусів та води — 26-28 градусів) упродовж тижня у п’ятизірковому готелі, до того ж за системою “все включено”. Щоправда, за саму новорічну вечерю доведеться додатково доплатити: від 20 до 100 у.о. залежно від класу готелю і ваших гастрономічних уподобань. Але, аби догодити клієнту, гарячі єгипетські парубки вам і олів’є — якщо ностальгія таки замучить — накришать, і “У лісі-лісі темному…” під пальмою заспівають…

А «безвіз» і досі там…

— Тим, кого “чемоданний настрій” охопив лише в грудні, не варто обмежувати свій вибір тільки безвізовими напрямами, — зауважує Сергій Васільєв. — Якщо поспішити, можна ще “вскочити в останній вагон” і придбати путівку в екскурсійно-новорічний тур Європою: мандрівка автобусом із виїздом 29-30 чи навіть 31 грудня коштуватиме від 100 євро. Прогулятися затишними святковими вулицями новорічної Праги або зустріти Новий рік у романтичному Парижі — хто, скажіть мені, хоч раз у житті про це не мріяв?.. Ціна здійснення такої мрії — 200-300 євро, а враження від зустрічі Нового року на романтичних Єлисейських Полях в Парижі чи  колоритній Староміській площі у мальовничій Празі — безцінні.

 

Найбільше тернополяни цікавляться подорожами до таких європейських країн, як Польща, Чехія, Австрія, Угорщина, Німеччина, Франція, Голландія. Перевага цих турів — вони дуже цікаві та пізнавальні, і за відносно невелику суму можна цікаво відпочити та побачити відразу кілька країн.

 

Подорож у казку

Хочете подорожі в казку? Тоді вам в Об’єднані Арабські Емірати. Останніх кілька років, каже Сергій Васільєв, попит на відвідини цієї країни серед наших земляків значно зріс. Зрештою, ціни на путівки не так щоб і “кусаються”: за 400 “зелених” з особи — семиденний незабутній відпочинок у готелі (двохзірковому, щоправда, але “наші” і “їхні” дві зірки — як кажуть в Одесі, дві великі різниці…) зі сніданком. А казка вам гарантується — адже там можна і за 800-метровими вертикальними салютами біля найвищої вежі світу – “Бурдж Халіфа” поспостерігати, і в теплому (26-27 градусів) океані покупатися, і навіть на лижах покататися!

 

До речі, про лижі. На батьківщину Санта Клауса, у Фінляндію, не хочете? Кладіть у кишеню 500-600 євро та мерщій у “Галінтур” — ще можна встигнути.

 

Дуже цікаві і відносно недорогі пропозиції є і для відпочинку в Австрії. Скажімо, оренда шале (апартаменти на кшталт бунгало) для цілої сім’ї — із сучасно облаштованими кімнатами, окремими санвузлами, кухнею і навіть сауною обійдеться у 400 євро в тиждень. А вже про те, що інфраструктура Австрії є надзвичайно розвиненою і для лижників тутешні траси — просто рай, і говорити не варто — це факт загальновідомий.

Гори ростуть… в ціні!

До слова, не набагато дешевші від турів на європейські гірськолижні курорти і … вітчизняні Карпати. Порівняйте: 5 ночей на карпатській базі для двох осіб обійдуться у 4-5 тисяч гривень. При цьому інфраструктура, самі розумієте, вітчизняна, а у зазначену вартість входять тільки сніданки. Новорічний банкет витягне з вашого гаманця ще приблизно 500-700 гривень.

Спустимося з небес на землю: дешевші варіанти — Яремче та Славське запропонують вам двомісний номер за 350-600 гривень на добу, проте без “хліба насущного” — харчування. Але якщо ви не надто вибагливі, то знайти в Карпатах можна й садибу в приватних власників: на новорічні свята є варіанти у Ворохті чи в тому ж Славському за 150–200 гривень на людину (без харчування). А гірськолижний сезон у Карпатах, до речі, вже розпочався…

Новий рік із Середньовіччя…

…можна зустріти в Кам’янці-Подільському, який всього за 150 кілометрів від Тернополя.  Ціна на оренду кімнати в хостелі стартує від 60 гривень із людини, а винайняти квартиру на свята можна від 200 гривень.  Подивитися в Кам’янці-Подільському є на що і роздивитися всю  красу міста можна з висоти пташиного польоту, адже Кам’янець також відомий як центр повітроплавання. І якщо є бажання і 2000 гривень, можна піднятися на повітряній кулі в небо. І, звичайно,  “родзинка” святкування: зустріти Новий 2017 рік  на території середньовічної фортеці — одне із 7 чудес України (!)  — просто неба із святковою шоу-програмою, лицарями і фуршетом обійдеться в 1200 гривень. Такий святковий тур організовує один із готелів міста.


Повернутися
22.12.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...