ЯЙЦЯ ПО 5 ГРИВЕНЬ ЧЕРЕЗ ДОРОГІ КОРМИ, А ГРЕЧКА ТРИМАЄ 30-ГРИВНЕВУ ПЛАНКУ
Ще донедавна українці тішилися дешевим борщовим набором. Овочі для супу та борщу були на 60% дешевші, ніж у 2015 році. Дешевизна тривала недовго. Зараз на ринках за кілограм моркви просять 8 гривень, цибулі – 9, капусти – 5, буряку – 8−10 (у супермаркетах можна натрапити на акцію – 4,5 гривні за кіло). Тримає стабільну планку лише картопля – шість гривень за кілограм. Експерти пояснюють, що цьогоріч виробники суттєво скоротили площі. Але на початку грудня “другий хліб” може подорожчати на 1−2 гривні, бо бракує овочесховищ.
На ринку прилавки вгинаються від продуктів, а покупців негусто. Продавці нарікають, що люди менше ходять на ринок. Ціни на домашні продукти кусаються. Домашні яйця – 4-5 гривень за штуку, а “державні” – 2,40−2,60 грн. Запитую старшу продавчиню, чому такі дорогі домашні. Жінка відповіла, що через подорожчання кормів – пшениці та кукурудзи. “Курка не живе Божим духом, – обурюється продавець. – Зерно треба або на своєму городі виростити, або купити. До нового року домашні яйця можуть коштувати 6−7 гривень за штуку”.
За кілограм домашнього сиру на базарі просять 40−50 гривень. Попиту на нього майже немає. Не встигла підійти до прилавка, як продавчиня солоденько закликала купити сир, дає дегустувати. Збирана сметана – 25 гривень за півлітра, вершки – 35.
М’ясо на ринку стартує від 65 гривень (телятина) і до 100, свинина трохи дорожча. Найбільше беруть курячу печінку – 49 гривень за кіло. Гомілки – 45, філе – майже 70. Жирна четвертинка для борщу – 40.
Значно подорожчала пекінська капуста. Якщо минулого тижня можна було придбати до десяти гривень за кілограм, то тепер коштує 15, деякі продавці правлять 12. На прилавках з’явилася молода білокачанна капуста, яка годиться для свіжого салату чи голубців, – 15 гривень за кіло. Цвітна капуста – 22, броколі – 28.
Фрукти не кожному по кишені. Заморський виноград – 38−45 гривень за кіло, хурма – 45−60, груші – 40, банани – 28, гранати – 45. Покупці налягають на яблука – 10−12 гривень за кілограм. Виноград купують хіба що гілочку-дві, щоб заважила на півкілограма.
У відділі бакалії купують переважно рис, гречку та олію. Гречка –30 гривень за 900-грамову упаковку, кілограмова упаковка – 32−34 гривні. Вартість рису – від 28 гривень. Півкілограмова упаковка макаронів – від 9 гривень.
← Повернутися