ОСІННЯ ПІДГОТОВКА ГРУНТУ

Прибравши врожай, необхідно відразу привести грунт в саду і на городі в порядок. Осіння обробка грунту підвищує його родючість, допомагає боротися зі шкідниками, хворобами, бур’янами і скорочує витрати праці. Отже, що корисно зробити на городі восени?

Осіння обробка грунту для профілактики хвороб і шкідників

Грядки необхідно очистити від великих бур’янів, сухого бадилля, плодів та іншого сміття. Найкраще починати осінню обробку грунту одночасно зі збором урожаю або при першій можливості після неї. Не відкладайте надовго: на гниючих рослинних рештках визрівають спори хвороботворних грибів, заражаючи грунт і готуючись до успішної зимівлі. Цьому сприяють дощі, а в ясну погоду — туман і нічна роса.

У статтях з садівництва часто пишуть, що бадилля томатів та інші рослинні відходи з ознаками інфекцій потрібно не закладати в компост, а спалювати. Але це не обов’язково: в товщі компосту немає відповідних умов для розвитку патогенів, визрілий компост безпечний для садових рослин.

Розпушення верхнього шару грунту

Відразу після збирання рослинних залишків якомога раніше розрихліть грядки на глибину 3-4 см, щоб зруйнувати грунтову кірку.

Це потрібно зробити до стійкого похолодання. Розпушування провокує проростання насіння бур’янів. Чим більше їх встигне зійти восени, тим краще. Після осіннього перекопування грунту сходи загинуть, це скоротить роботу по прополці в наступному сезоні.

Осіння перекопка грунту

Чи потрібно перекопувати грунт восени? Осіння перекопка корисна не для всіх видів грунту. На піщаному розсипчастому грунті вона не дає позитивного ефекту, а для важкого глинистого грунту виключно корисна.

Перекопка покращує структуру глинистого грунту. У ній утворюються пори, повітряні порожнечі, куди проникає кисень. Він дуже важливий для дихання коренів і засвоєння поживних речовин рослинами. При нестачі кисню поживні елементи переходять в недоступну для рослин форму, і продуктивність рослин знижується.

Осіння перекопка грунту знижує зараженість городу шкідниками та хворобами. Вона руйнує ходи і гнізда шкідників, відкриває доступ до них холодного повітря. Вивернуті на поверхню грудки краще промерзають, це сприяє їх частковому знезараженню.

При перекопуванні зменшується кількість однорічних бур’янів. Дрібні сходи бур’янів легко гинуть після перекопування, що полегшить вам прополку в наступному сезоні.

Раціонально використовується снігова волога. На горбистій поверхні грядки після перекопування скупчується найбільше снігу. При цьому коли сніг тане, вода не стікає по сторонах, а надходить у пори свердловини що утворилися після перекопування, і вбирається глибоко в грунт. Таким чином навесні городні овочі можуть використовувати запаси біологічно активної снігової вологи.

 Встигніть завершити перекопування до початку затяжних дощів: коли земля промокне на глибину 10 см і більше, перекопувати її вже не можна, так як при цьому ви будете втоптувати грунт, і це порушить його структуру. Як правило, досвідчені городники намагаються встигнути з перекопуванням до початку жовтня.

Перекопайте грядки на глибину приблизно 15-20 см, по можливості перевертаючи грудки, щоб сходи бур’янів виявилися внизу. Ретельно розбивати грудки і розрівнювати грядку не потрібно: на нерівній поверхні буде краще скупчуватися сніг і вода.

Які добрива та добавки вносити в грунт восени

Гній. Чи можна вносити гній восени? Якщо вам ніде зберігати і компостувати велику кількість гною, можна купити його восени і частина відразу внести в парники і на грядки, а частину закласти в купу для дозрівання. Допускається внесення свіжого гною при осінній підготовці грунту під посадку огірків та інших гарбузових культур (кабачки, гарбузи, дині), а так само кропу, селери, пізньої капусти. Якщо в гної багато соломи або тирси, в перший рік після його внесення овочам потрібні азотні підживлення, так як грубі органічні матеріали при перепріванні будуть використовувати азот. Максимальну віддачу від внесення свіжого гною ви отримаєте через сезон, коли на удобрені гноєм місця зможете посадити ті ж гарбузові культури, капусту, зелень, буряк, редис.

У гної зазвичай багато насіння бур’янів. Тому зручно вносити його не навесні, а восени: велика частина бур’янів встигне зійти, і ви зможете знищити їх розпушуванням ще до посадки основної культури. До того ж при осінньому внесенні за зиму гній просочується вологою, поступово починає пріти і добре змішується з грунтом.

Як вносити компост і гнойовий перегній в грунт. Дозрілий гній і компост можна вносити в грунт як навесні, так і восени. У кожного способу є свої переваги і недоліки. При осінньому внесенні частина поживних речовин вимивається талими водами, зате органічні матеріали досягають оптимальної вологості, і потім легко змішуються з грунтом. Тому вибирайте той спосіб, який зручніше.

Зазвичай під малину, смородину, полуницю, яблуні та інші багаторічні плодові культури перепрілий гній і компост вноситься під час розпушування після збору врожаю. Багаторічні квіти теж удобрюють органічними добривами восени. При цьому добрива можна не змішувати з грунтом, а розкладати як мульчу — взимку вона зіграє роль утеплювача. Городні грядки зручніше восени лише грубо перекопати, не розбиваючи грудок, а перегній або компост внести навесні під посадку овочевих культур. З метою економії можна обмежитися заправкою органічними добривами лише лунок для посадки розсади і борозенок при посіві насіння.

Торф. Містить мало поживних речовин, але гарна добавка яка покращує структуру грунту. Низинний торф розпушує важкий глинистий грунт і підвищує вологоємність піщаного. Сухий торф погано змочується і дуже повільно просочується водою, через це іноді складно рівномірно розподілити його в грунті. Зручно, якщо є час, вносити торф з осені. Якщо у вас на городі слабо окультурений дуже важкий грунт, стане в нагоді така порада: внесіть 4-5 л (піввідра) торфу на 1 м2 з осіннім перекопуванням, потім навесні — ще стільки ж торфу або перегною і ще раз перекопайте. Це спростить рівномірне перемішування органічного матеріалу з грунтом, буде легше розбити великі грудки глини.

Мінеральні добрива. Для більш раціональної витрати мінеральних добрив на городі краще вносити їх навесні, безпосередньо перед посівом або посадкою овочів. Під багаторічні культури необхідно вносити мінеральні добрива восени.

 Всупереч поширеному переконанню, в осінні добрива повинні входити не тільки фосфор і калій, а й обов’язково азот (хоча і в іншій пропорції в порівнянні з літніми добривами).

Після листопаду обмін речовин у багаторічних культур сповільнюється, але не зупиняється повністю. Багато рослини продовжують споживати азот і запасають його для інтенсивного росту навесні. Засвоєння азоту в холодному грунті йде дуже повільно, а потреба в ньому навесні, особливо у плодових дерев, дуже велика, і весняне внесення добрив не може покрити її.

Восени можна вносити азотні, фосфорні та калійні добрива окремо, але зручніше користуватися збалансованими осінніми мінеральними комплексами — вони є в асортименті майже у кожного виробника добрив.


Повернутися
20.09.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...