ІНСУЛЬТ МОЖЕ СТАТИСЯ… У КОЖНОГО!

Учені виявили ген FoxF2, який відповідає за розвиток інсульту. Є він у всіх людей. Це означає, що кожен з нас перебуває у групі ризику. “Тобто у кожної людини рано чи пізно розірветься судина у мозку або її заблокує тромб. Єдиний спосіб уникнути цього — дочекатися іншої хвороби і померти від неї”, — таку невтішну інформацію озвучив професор Інституту хімії і молекулярної біології при Гетеборзькому університеті (Швеція) Петер Карлсон.

Науковці з’ясували, що ген FoxF2 відповідає за цілісність гематоенцефалічного бар’єра, який відділяє кров від внутрішнього середо­вища центральної нервової системи і цереброспінальної рідини (тієї, що циркулює у порожнинах шлуночків мозку, а також у субарахноїдальному просторі мозку). Концентрація багатьох речовин у крові (амінокислот, гормонів, іонів металів тощо) постійно змінюється. Особливо різко — після прийому їжі та фізичних навантажень. Більшість органів спокійно реагує на такі зміни. А от на функціонування центральної нервової системи могли би мати згубний вплив — окремі нейрони почали би хаотично генерувати нервові імпульси. Також природа не могла допустити, аби у мозок потрапляли чужорідні агенти — ксенобіотики (як-от пестициди, радіонукліди тощо) і патогенні мікроорганізми.

 На відміну від інших органів, мозок володіє найменшим запасом поживних речовин. Свої енергетичні потреби нервові клітини забезпечують тим, що транспортують через гематоенцефалічний бар’єр кисень, глюкозу, незамінні амінокислоти і деякі електроліти.

 У випадку порушення “контро­льно-пропускного режиму” уражається центральна нервова система. Це відбувається при деяких спадкових хворобах, цукровому діабеті, розсіяному склерозі, деяких бактерійних і вірусних захворюваннях, пухлинах головного мозку, а також при інсульті. Внаслідок гострого порушення мозкового кровообігу у тканини мозку вивільняється низка специфічних речовин, які викликають набряк і змінюють проникність гематоенцефалічного бар’єра, внаслідок чого запускається процес міграції лейкоцитів у головний мозок (у нормі це неможливо), які вражають здорові клітини нервової тканини.

 Однак тільки тепер з’ясувалося, що цілісність гематоенцефалічного бар’єра порушується не тільки після інсульту, а й може йому передувати. Це відбувається, коли ген FoxF2 починає неправильно працювати. Такого висновку шведські вчені дійшли після того, як проаналізували дані понад 150 тис. хворих, а також дослідили цей ген у мишей. Фахівці закликають дотримуватися здорового способу життя. Кажуть, це дозволить відтермінувати інсульт.

 Після серцево-судинних і онкологічних захворювань це третя, найбільш часта причина смерті у розвинутих країнах. Щороку інсульт переживає 15 млн. людей у світі. 5 млн. — помирає. Щороку кількість хворих зростає на 0,5-2%. Водночас смертність від цієї патології знижується. Пацієнти виживають, але стають інвалідами та ризикують дочекатися повторного інсульту. Переживши перший інсульт, люди живуть у середньому 8-9 років. Другий — лише 2-3. У перший рік вірогідність повторного інсульту становить 15%. У наступні ця цифра наближається до 30-40%. В організмі хворого збережені механізми, які призвели до судинної катастрофи — схильність до утворення тромбів, атеросклеротичні зміни артерій, а також супутні захворювання (декомпенсований діабет, нелікована або погано лікована гіпертонія, запущена серцева недостатність).

 Деякі люди переживають мікроінсульт і навіть не здогадуються про це. У них також зберігається ймовірність розвитку повторного інсульту (тепер уже повноцінного, який буде супроводжуватися загибеллю окремих ділянок мозку).

 Симптоми мікроінсульту (його ще називають транзиторною ішемічною атакою) — раптовий головний біль, запаморочення, заніміння руки або ноги. На таке людина може й не звернути уваги. Трапляється, що ігнорує навіть такі сигнали організму як тимчасова втрата зору, слабкість однієї із кінцівок (як правило, з одного боку тіла), раптова амнезія (на якийсь час втрачає орієнтацію у просторі, не може згадати, що робила). Помічали за собою подібне? Зробіть УЗД великих судин (передусім — парної сонної артерії, яка постачає кров до мозку), електрокардіограму, ЕХО-кардіограму, здайте розгорнутий аналіз крові (із визначенням ліпідного профілю і схильності до утворення тромбів, а також на вміст гомоцистеїну — амінокислоти, яка призводить до раннього розвитку атеросклерозу, сприяє загущуванню крові та підвищує ризик інсультів-інфарктів у 5-8 разів). Таке ж комплексне обстеження слід пройти, якщо у вас вже був гіпертонічний криз, раптовий напад стенокардії (болі у ділянці серця) або якщо потерпаєте від аритмії (коли ритм серця не відповідає нормальному синусовому).

 “Якщо людина нечітко говорить, рот — кривий (один кутик губ опустився), не може одночасно підняти дві руки (одна весь час падає, не слухається), негайно викликайте “швидку”. Якщо це ішемічний інсульт (тромб заблокував судину), у вас є 4,5 години, щоб урятувати хворого. Існують спеціальні ліки — якщо їх ввести у цей проміжок часу, згусток розчиниться і зона ураження буде меншою, — каже лікар-терапевт вищої категорії, професор кафедри терапії Української військово-медичної академії Мар’яна Селюк. — Якщо це — геморагічний інсульт (судина розірвалася), часу на порятунок — менше. У 99% випадків має місце ішемічний інсульт. У дітей, молодих людей, навпаки, частіше діагностують геморагічний. Інсульт у них є наслідком вродженої судинної патології (аневризми). Судина має “кишеньку”, куди затікає кров, яка чимраз більше розширюється. Настає момент, коли стає тонкою настільки, що розривається”.

“Усі хворі з інсультом потребують стаціонарного лікування, а на початках — перебування у реанімації. Якщо  у людини є симптоми гострого порушення мозкового кровообігу, не чекайте, що вона його “вилежить”, — так тільки зробите гірше. Якщо бабуся поралася на городі, впала і у неї “витягнулося” обличчя, то це — не наслідок падіння. Це — ознака інсульту. Покладіть її на ліжко і викликайте “швидку”. Нічого не прикладайте до голови — ні теплого, ні холодного. Не давайте  жодних ліків, а тим більше препаратів, що знижують тиск. При ішемічному інсульті тиск збити треба (верхній систолічний — до 130 мм рт. ст.). Але при геморагічному це може мати фатальні наслідки. Людина, яка не має медичної освіти, на око не визначить, що це за інсульт, тому краще дочекатися приїзду медиків”, — радить лікар.

 


Повернутися
15.05.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...