РАПТОМ І ЧОМУСЬ У СУГЛОБІ «ХРУСЬ»…

Хрускіт суглобів в усьому тілі: радіти чи плакати над характерною особливістю організму?

  У деяких же ситуаціях подібні прояви тягнуть виникнення больового синдрому з подальшим запаленням.

Багато людей навіть не замислюються про таку цікаву особливість організму, як хрускіт суглобів в усьому тілі. Деякі списують подібні ознаки на "залежалость" опорно-рухової системи, а ось друга категорія людей серйозно стурбовані специфічним шумом. Турбуватися їх примушує біль при прояві подібної неприємної недуги. Вона доставляє дискомфорт, призводить до часткової знерухомленості. Так, чому хрускотять суглоби людини?

Шум суглобів - в чому небезпека?

Звичайний хрускіт коліна або ліктя після тривалого статичного положення не повинно приводити людину в паніку. Описувані прояви не можна віднести до початку руйнівного процесу. Шум при вставанні, ходьбі - нормальна робота рухового апарату.

Суглоб є з'єднанням двох кісток. Кістки мають у своїй будові мішечки для зберігання рідини, що призводить до безболісного ковзання. При тривалому знаходженні тіла в статичному положенні рідина трохи віддаляється, тому взаємодія двох кісток відбувається з високим показником тертя, що сприяє виникненню шуму, що нагадує хрускіт.

Слід зазначити, що будь-які зміни положення людини обумовлені рухом кісток суглоба і їх взаємодії. В результаті усі рухи супроводжуються шумом. У більшості випадків його просто нечутно. Звертатися до лікаря з наміром пройти ретельну діагностику з виявленням причини хрускоту в суглобах слід після виникнення больового синдрому при щонайменшому русі кінцівок, ходьбі або зміні положень. У місці локалізації болю часто відзначається набряк, який яскраво виражений при пробудженні зранку.

Причини хрускоту в суглобах

Передумови описуваного явища підрозділяються на дві основні категорії: фізіологічні і патологічні. До фізіологічних аспектів відносяться усі неприємні прояви, видозміни під час зайняття спортом і фізичному навантаженню. Ці причини легко усувні у разі потреби. Патологічні передумови належить викорінювати шляхом тривалого медикаментозного лікування, відновлення за допомогою лікувальної фізкультури.

Фізіологічні причини прояву хрускоту

Слабкий зв'язковий апарат - генетичний прояв, особливо часто страждають молоді дівчата. Лікування не вимагає, оскільки причина обумовлена підвищеною розтяжністю зв'язок, що дозволяє кісткам суглоба "відходити на далекі відстані один від одного".

Збір газових бульбашок - хрускіт полягає в лопанні бульбашок, утворених в синовіальній рідині при зниженні тиску під час рухів людини.

Густа синовіальна рідина - підвищений вміст білку в синовіальній рідині призводить до її загусання, що не забезпечує безперешкодний рух кісток.

 Тривале фізичне навантаження - сприяє виникненню багатьох захворювань опорно-рухового апарату у спортсменів. Надмірне навантаження призводить до витрати синовіальної рідини. Для її відновлення потрібен час.

Патологічні причини прояву хрускоту

Дегенеративні і дистрофічні зміни в суглобі - руйнівний процес хрящової тканини. Особливість хрускоту у літніх людей, які внаслідок вікових змін вимушені терпіти представлені перетворення роботи організму. Сьогодні подібною недугою страждає молодь, що викликано нераціональним харчуванням, нестачею вітамінів, зайвою вагою, ходьбою на каблуках, вживанням алкоголю.

Артрит - утворення мікротріщин в хрящовій тканині і кістці. Супроводжується запаленням, викликаним алергічними реакціями і інфекційними проявами.

 Відкладення солей - патологія ендокринної системи. Призводить до надмірного вироблення речовин, які в силу неможливості своєчасного виведення з організму, скупчуються в зв'язках і капсулах суглоба.

На наявність характерного шуму впливає отримана раніше травма суглоба, перелом і інші передумови. Для усунення представлених причин необхідно вчасно вживати заходи по зрощенню зв'язок і подальшого відновлення.

Непрямі передумови хрускоту

Людина, котра помічає у себе хрускіт під час рухів, часто не підозрює про їх істинну причину. Для загального роз'яснення слід привести непрямі аспекти описуваного в статті прояву. До них відносяться: захворювання печінки і жовчного міхура - органи здійснюють вироблення колагену, що відповідає і благотворно впливає на еластичність зв'язок і сухожиль;

захворювання нирок - призводить до зменшення вироблення синовіальної рідини;

порушення обмінних процесів - наявність у людини захворювання, процесів обміну (гепатит, цукровий діабет і інші), що призводять до порушення;

недолік фізичного навантаження - призводить до слабшання і подальшій атрофії м'язів;

надмірне вживання шкідливих продуктів - м'ясо, шоколад, гострі страви і міцна кава призводять до представленої особливості організму;

надмірна вага людини - призводить до надмірного навантаження і швидкого зносу хрящової тканини і зв'язок.

Якщо шум не супроводжується больовим синдромом, приводу для занепокоєння немає. У разі виникнення больових відчуттів, подальшого запалення і набряку слід звернутися до фахівця для проведення комплексної діагностики.

Чинники ризику хрускоту суглобів

На додаток до перерахованих моментів слід попередити людей про можливий прояв у себе больового синдрому під час виниклого хрускоту:

 - у групу ризику потрапляють люди з надмірною масою тіла незалежно від віку;

- регулярне носіння підборів і незручного взуття;

- прийом оральних контрацептивів;

- гормональні порушення;

- люди, з надмірним споживанням алкоголю і тютюнокуріння;

- наявність у дорослого або дитини плоскостопості.

Ведіть здоровий спосіб життя і приймайте додатковий комплекс вітамінів, здатний продовжити молодість суглобів і їх ідеальний стан на довгі роки.


Повернутися
19.03.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...