КОНКУРЕНТИ… ТАБЛЕТОК

Щоб узимку не хворіти, починайте збір осінніх ягід – скарбниці природних вітамінів і мікроелементів.

Столичний натуропат Олена Світко свою природну аптеку збирає по всіх усюдах, а багато лікарських рослин має й на дачі в Києві. Фітотера­певт розповіла, як заготовляти 10 найкорисніших ягід, які наші прабабусі збирали в дикій природі, а нині їх часто вирощують у садах. 

Бузина проти пухлин

Є кілька її видів, та я збираю саме трав’янисту бузину. Її китиці не звисають, а дивляться в небо. Така бузина має дуже сильні протионкологічні властивості. Збираю тільки вершечки з ягодами. У великому 10-літровому бутлі пересипаю шарами в пропорції 1:1. Але насипаю лише до половини, бо бузина пускає сік і починає бродити. Тоді сильно «стріляє» і бруднить підлогу. У мене в коморі стоїть два тижні, а коли забродить, заливаю туди горілку – щоб було порівну із соком. Потім ще 2 тижні стоїть, тоді переціджую, розливаю в пляшечки. У мене це п’ють жіночки, які мають мастопатії, кісти, фіброміоми. Приймати треба по 1 ст. ложці двічі на день, але під контролем лікаря, бо цей вид бузини є отруйним. Лікуються бузиновою настоянкою до одужання, але щонайменше місяць. 

А от звичайна бузина теж корисна як вітамінний набір, поліпшує функцію печінки та зір, як і всі фіолетові ягоди. Така бузина добра для джему. 

Паслін лікарський – чоловікам у поміч

Він зараз дуже поширений на городах. Паслін помічний чоловікам для поліпшення потенції, енергетики, від аденоми. А ще паслін добре лікує очі завдяки високому вмісту рутину, вітаміну PP. Допомагає людям із катарактою, глаукомою. Може покращувати пам'ять, знижує й регулює тиск завдяки вітамінам групи B. Зелені ягідки можуть бути токсичними. Але стиглі, чорного кольору – вже ні. На смак нагадують помідори. Можна не лише їсти свіжими, але й сушити, маринувати. Або перетерти із часником, будь-якими спеціями, підсолити, додати меду та тримати в холодильнику як заправку чи аджику. Можна додавати до борщу чи й просто мазати на хліб.

Глід серце втішить 

  Глід має дуже цілющі властивості для літніх людей, та й для молоді теж. У цих ягодах багато вітамінів А, В, РР, К, бета-каротину. Завдяки цьому він поліпшує функцію серця й регулює тиск до зниження. Для заготівлі ягоди мию, складаю в банку й заливаю горілкою, щоб покрило. Додаю мед і настоюю не менше місяця. Дістати можна аж перед зимою. Тоді вживати по чарочці 20 г як аперитив перед їдою. Так «зловживати» можна всю зиму. Настоянка буде профілактикою інфарктів, інсультів, аритмії, кардіосклерозу. 

Терен очистить організм 

Терен дуже цілюща ягода. Можна робити тернівку або заготовляти приправу на зразок сациві. Слід відділили кісточки, перемолоти, додати кріп, петрушку, спеції.   Пити можна через 2-3 тижні по 20-30 г або й більше. 

  Ягода допомагає при шлунково-кишкових розладах, закрепах, колітах і гастритах. Терен належить до слив, це їхній предок. Тому сприяє м’якому очищенню кишківника. Радимо робити старовинний український напій «запіканка» на зразок наливки. Терен складаю в бутель, засипаю цукром, закриваю марлею й лишаю перекисати. Тоді переціджуйте й отримаєте чудовий напій. Можна пити перед їдою або додавати до борщу чи поливати салати. Як і всі сливи, терен має багато антиоксидантів і лікує серцево-судинну систему, справляє омолоджувальний ефект. Із терну виходить і добра самогонка. 

Кизил ковтають із кісточками

Старі лікарі кажуть: «Усе буде в порядку з кишківником, якщо в тебе росте кизил». Я раджу восени з’їдати щодня 3-5 ягід кизилу з кісточками, їх просто ковтають. Кісточка кизилу має потужні лікувальні властивості, містить багато дубильних речовин. Вона розчиняється в шлунку, і це є профілактикою коліту, гастриту. Кизилові кісточки сушу. Ягоди добре консервувати, а от кісточки можна проварити в склянці води й пити при проносах. Не варто вживати такий відвар лише тим, у кого закрепи.

Шипшина для орлиного зору

Ми про шипшину знаємо багато. Але хочемо дати цікавий рецепт, який застосовують словаки. У них у горах багато росте шипшини, збирають її цілими селами. 2-3 кг шипшини покласти в морозильну камеру на ніч, уранці вийняти й обдати окропом. Перетерти через сито – виходить леквар, оранжева паста. Її змішують із медом у пропорції 1:1, потім можна навіть не ставити в холодильник, зберігається й так. Це найкращий рецепт для лікування очей: катаракти, глаукоми. Таку смачну пасту можна їсти всю зиму, по ложечці до чаю. Обмежень у дозуванні нема. Шипшина також добре впливає на серце, а завдяки вітаміну А поліпшує стан шкіри та слизових. Шипшиною лікують і цироз печінки. Для цього беруть 50 сушених ягід на 2 л води, і варять 2 години на маленькому вогні. Коли вода почервоніє, додають 20 квіточок нагідок. Ця квітка добре розріджує кров, лікує серцеві напади, миготливі аритмії. Можна додати мед і пити невеликими порціями між їдою, загалом 2-3 склянки на день. 

Горобина від каміння 

Мало хто знає, що горобина розчиняє жовчне каміння. Вона містить чимало органічних кислот. Збираю ягоди, мию, складаю в бутель і заливаю розведеною горілкою (навпіл із окропом), додаю цукор або мед. Настоювати слід не менше 14 днів, а потім перецідити й вживати по 1 ст. ложці тричі на день разом зі столовою ложкою гарбузової олії. Приймати так до їди, якщо є утворення в жовчному, зміни в печінці. Ягоди можна залити й другий раз. Настій і зір поліпшує, і для підшлункової корисний. А чорноплідна горобина більше впливає на тиск і судини. Перетираю її із цукром 1:1. Добре стоїть усю зиму. За потреби знизити тиск, 1 ст. ложку заливають 1 склянкою окропу і п’ють. 

Барбарис поліпшує шкіру

  Барбарис лікує нирки, печінку, жовчний міхур. Також розчиняє камені в жовчному, нирках, лікує шкірні захворювання, очі, серце. Можна робити настоянки, сушити, варення. Можна взяти ягоди, цукор, воду в рівних пропорціях і варити, як звичайне варення. Можна додати корицю, кардамон для смаку. Виходить дуже смачно та корисно. Кісточки намагатися ковтати, вони розчиняються в шлунку. 

Калина – жіноча ягода

Усе в калині лікувальне для жінки. Корінь – від безпліддя, квіти мають потужний антиоксидантний вплив. Ягоди цілющі завдяки вітаміну А. Калина зупиняє кровотечі. Обов’язково вживати як молодим дівчатам, так і літнім. Але через те, що згущує кров, вживати у старшому віці її слід обережно, не часто й не багато. Калина – чудовий засіб від кашлю, містить речовини, які знижують температуру, і має противірусні властивості. Також ягоди збивають тиск, тому їх добре споживати гіпертонікам, особливо на ніч. Радимо не перетирати калину з цукром, бо ці ягоди можуть спокійно зберігатися в букетах до нового врожаю. Перетираючи із цукром, запускаємо кисень, який руйнує вітамін С. Коли взимку захворіли, можна розтерти ягоди, залити водою з медом, перецідити й випити.


Повернутися
31.10.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...