ВИПРОБУВАННЯ ХОЛОДОМ

У холодну пору року шкіра значно чутливіше реагує на температурні фактори і зміну погоди, ніж у теплу пору року. У багатьох з’являються почервоніння, висипи на обличчі, руках і губах. Часто саме так проявляє себе алергія на холод. Як зарадити проблемі?

Насамперед варто пам’ятати, що почервоніння, свербіж — це може бути і проста реакція на холод, яка швидко минає, і серйозні алергійні прояви. Але якщо є алергія, то ці неприємності не зникають через 30-40 хвилин після повернення з вулиці в тепле приміщення. Навпаки, можуть з’явитися ще й щільні плями рожевого або білуватого кольору, водянки, набряки.

Фахівці стверджують: при алергії на холод слід звернути увагу не так на шкіру, як на загальний стан організму. Проблему може спровокувати прийом антибіотиків, гельмінти (глисти), постійні запальні процеси та джерела інфекції (карієс, хронічний тонзиліт).

Основна мішень холодової алергії — шкіра обличчя, кисті рук, передпліччя, литки ніг. Обличчя і руки потерпають тому, що найменш захищені, а шкіра на литках і передпліччях має мало сальних залоз, тому чутливо реагує на низькі температури.

Певною мірою проблемі зарадять живильні і лікувальні креми. Однак дерматологи нагадують, що будь-яка шкірна реакція — сигнал про негаразди в організмі. Так може бунтувати імунітет, коли організм зашлакований.

Тому тим, хто потерпає від алергії на холод, лікарі радять насамперед налагодити збалансоване харчування, поступового очистити організм від шлаків, уникати стресів, достатньо відпочивати. У будь-яку пору року важливо носити одяг із натуральної тканини, а взимку він має бути теплим і зручним. Узимку за півгодини до виходу надвір косметологи радять наносити на шкіру захисний крем для морозної погоди з УФ-фільтрами (краще спеціальні аптечні засоби для чутливої шкіри). Стежте, аби в раціоні було достатньо продуктів з омега-3 (жирна морська риба, рослинні олії).

Як швидко зарадити при алергії на холод? Якщо шкіра побіліла і втратила чутливість, прикладіть до обличчя носову хустинку і зробіть акуратний масаж обличчя. Вдома, повернувшись із холоду, змастіть шкіру оливковою олією.

 Без «побічних ефектів»

Виявляється, деякі продукти харчування можуть вступати в небезпечну взаємодію з медичними препаратами. Тому, якщо ви приймаєте ліки, варто прискіпливіше формувати свій раціон.

Скажімо, грейпфрут — смачний і корисний цитрусовий фрукт — несумісний з більш ніж 80 видами лікарських засобів. А все тому, що містить фуранокумаріни — з’єднання, які змінюють метаболізм медпрепаратів в організмі, відтак може виникнути передозування, небезпечне для здоров’я.

Так само слід уважніше поставитися до шоколаду. Кофеїн у його складі здатний підсилювати дію психостимулятора — риталіну або ж знижувати ефект заспокійливих засобів. Кофеїн також несумісний із бронходілататорами (речовинами, що знімають спазми бронхів), тож зростає імовірність побічних ефектів.

 Журавлина і сік із цієї ягоди зовсім «не пасують» до антикоагулянтів (препаратів, що запобігають тромбоутворенню). Журавлина здатна змінити дію варфарину (елементу, який не дозволяє крові згортатися) . Продукти з високим вмістом вітаміну К (наприклад капуста) також знизять ефективність ліків, які покликані «загустити» кров.

Молоко і молочні продукти лікарі не рекомендують приймати з антибіотиком ципрофлоксацином, оскільки ефект ліків при такому поєднанні значно знижується.

А якщо ви приймаєте препарати з вмістом калію, то, аби уникнути побічних ефектів, не захоплюйтеся продуктами, що багаті на цей елемент. А калій є у бананах, цитрусових, листкових овочах.

Імбирний чай узимку — незамінний.

 Дієтологи називають імбир одним із найкорисніших продуктів. Цей коренеплід має унікальний склад. Крім стандартного набору з рослинних жирів, білків і вуглеводів, в імбирі містяться вітаміни С, В1 і В2, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, ніацин, а також практично всі незамінні амінокислоти. Крім того, він є чудовим засобом для лікування і профілактики грипу та кашлю, зміцнює імунітет.

 «Імбир покращує настрій, зігріває при ознобі та лихоманці, зменшує надмірну пітливість, усуває нудоту і є дуже ефективним для вагітних жінок, які потерпають від ранкової нудоти», — зауважує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

 Імбир стане в пригоді і при заняттях спортом, адже рятує від утоми і крепатури. Дослідження показали, що регулярне вживання свіжого імбиру допомагає зняти напругу з м’язів, особливо після фізичного навантаження. А ще імбирний чай покращує травлення, обмін речовин, знімає спазми, чинить відхаркувальну, тонізуючу дію.

 Однак основне правило при вживанні цього продукту — помірність. Оскільки, незважаючи на всі численні переваги, імбир має й свої протипоказання, каже лікар. Так, його не можна давати дітям до двох років, людям, які мають гострі захворювання шлунка, кишечнику, нирок та печінки, а також майбутнім мамам у другій половині вагітності.

 Приготувати класичний імбирний чай просто: на склянку окропу візьміть чайну ложку заварки і чайну ложку тертого імбиру. При бажанні можна додати трохи сухої чи свіжої м’яти.

 Щоб посилити корисні властивості імбиру, можна додати в чай трохи чорного перцю, кориці, кілька ложок сиропу шипшини і лимон. У поєднанні з перцевою м’ятою, квітками бузини чорної і деревієм (у вигляді чаю) імбир знімає сильні болі в животі, нормалізує кровообіг.

 До речі, цей диво-корінь також допомагає схуднути. При вживанні імбирного напою виникає «ефект внутрішньої грілки», який стимулює обмін речовин, запобігає переїданню, сприяє зниженню маси тіла. Тому лікарі рекомендують вживати напій перед їдою.

 Мий, та не «до дір»

Англійські вчені піддають сумніву деякі загальновідомі корисні звички. Підставою для «ревізії» стали результати досліджень, які науковці проводили разом із групою добровільних «заручників правил».

 Отже, щоденний гарячий душ із милом небезпечний тим, що позбавляє шкіряний покрив природних жирових виділень, провокує сухість, тріщинки і лущення шкіри. Таким чином в організм легше проникає інфекція. Дерматологи радять надавати перевагу теплій (не гарячій) воді й обмежувати хімічні засоби гігієни — шампуні, гелі, бальзами.

 Завдяки дослідженню також з’ясувалося: повноцінним є не восьмигодинний (як прийнято вважати), а семигодинний сон. У цьому переконаний Джим Хорн — професор британського центру дослідження сну. Якщо «дрімати» довше, це може призвести до... хронічної втоми. Містер Хорн також рекомендує спати вдень — 15—20 хвилин. Денний сон протягом навіть кількох хвилин здатний відновити значно більше сил і енергії, ніж ціла година нічного сну, вважає дослідник.

 І звичка активно полоскати рот не така вже й безпечна, допускають дослідники. Бо вода, кажуть вони, змиває шар фтору, який утворюється на зубах після ранкового чищення зубів. Тому протягом півгодини після чищення краще не брати до рота будь-яку рідину. І після їжі краще зачекати півгодини, перш ніж ополоснути ротову порожнину.

 Ну а відпочивати після трапези — остання справа. Оте «полежу трошки по обіді» може стати міною уповільненої дії. Організм, перебуваючи у спокої, не здатен повноцінно перетравлювати з’їдене, тому порушується обмін речовин, а калорії відкладаються у вигляді підшкірного жиру, резюмують британські вчені.

 Словом, здоровий спосіб життя — це вічний баланс між стереотипами, правилами і... висновками нових досліджень. А почуття гумору і здоровий глузд підкажуть, як насправді краще діяти.


Повернутися
17.10.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...