Мобілізація 2015: кому йти на війну?

Перші повістки уже полетіли до домівок мешканців Тернопілля: із 20 січня у країні почалася четверта черга часткової мобілізації. Указ про часткову мобілізацію опублікували в офіційній парламентській газеті “Голос України”. Раніше його схвалила Верховна Рада, а напередодні підписав Президент. Згідно з ним, мобілізація пройде у три хвилі загальною тривалістю 210 днів на території 24 областей та Києва. За цей період планується призвати на службу 50 тисяч військових, ще 50 тисяч планують призвати в разі загострення ситуації в Україні. Нові військовослужбовці замінять бійців, які служать з весни 2014 року.

Кого в першу чергу мобілізують на Тернопільщині під час четвертої хвилі мобілізації, залежить, зазначають у Тернопільському обласному військовому комісаріаті, від отриманих військкоматом заявок.

Які ж категорії громадян підпадають під призов? Перш за все, це – громадяни України віком від 20 до 60 років – чоловіки. Для жінок віковий діапазон – від 25 до 50-ти років (військовозобов’язані фахівці-медики, зв’язківці тощо).

Серед осіб, які не підлягають мобілізації, перш за все, це чоловіки, які мають трьох і більше дітей віком до 18-ти років. Також у військкомати не викликатимуть студентів денної форми навчання. А от ті, хто навчається на заочному відділенні, можуть отримати повістки. Не мобілізовуватимуть також тих, хто оформив піклування над непрацездатними родичами. Не покличуть служити заброньованих за підприємствами. Також не викликатимуть у військкомати громадян, яких визнали непридатними до несення військової служби за станом здоров’я. Жителі окупованих територій, священики, а також народні депутати Верховної Ради служити не підуть, проте депутатів місцевих рад це не стосується. Наразі в Тернопільській області є п’ятеро народних обранців, які добровільно пішли служити та поїхали у зону проведення АТО.

Мобілізація триватиме 90 діб. Протягом десяти днів тернопілянам надходимуть повістки. Наступні п’ять діб їхні дані подаватимуть у військові навчальні заклади та установи. Після цього кожен проходитиме індивідуальну підготовку за військовою спеціальністю протягом 25 діб. Останній етап – це бойове злагодження у частинах за розподілом – також орієнтовно 25 діб. По завершенні підготовки, залежно від поставлених перед ним завдань, підрозділи мобілізованих відправлятимуть для виконання певних завдань. Це не означає, що всі мобілізовані стовідсотково поїдуть у зону АТО. Жоден мобілізований не поїде на Схід без проходження повного циклу навчання. Служитимуть чоловіки до моменту, поки Президент України не підпише указ про демобілізацію.


Повернутися
29.01.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...