ГРИП НЕ ПРОЙДЕ? ВІД ЗАСТУД ДОПОМОЖЕ ЧАСНИК І... МИЛО

      Осінь, перші приморозки, маятникові коливання температур — усе це передумови та «передмови» до ГРВІ та грипу. Хоч це «звичні» захворювання, перевірені рецепти від яких має кожна родина, все ж згадати основні «віхи» їх лікування не завадить.

      Нерідко забувають про те, що ефективною профілактикою цих сезонних захворювань є часник. Причому ним можна запобiгти грипу, не тільки з'їдаючи по зубчику на день, а й просто... нюхаючи. Подрібніть зубчик часнику, покладіть його в маленьку пляшечку (можна використати коробочку від кіндер-сюрпризу) і вдихайте щоразу, як виходите на вулицю чи заходите у місця, де скупчується велика кількість людей.

      Або щоразу перед виходом на вулицю змащуйте ніздрі оксоліновою маззю. Цей профілактичний засіб педіатри радять особливо для дітей шкільного віку, які можуть підхопити вірус на уроках.

       Вірус також може проникати через будь-які слизові оболонки, навіть через очі. Отож якщо на вас чхнули, не ловіть гав і... поплачте. Сльози змиють небажані мікроби.

      Що ж робити, якщо ви все ж таки захворіли? Перш за все треба звернутися по кваліфіковану допомогу. Провізор в аптеці, звичайно, не відмовить вам у пораді, але він не зможе правильно поставити діагноз, не кажучи вже про те, що не має права давати якісь оздоровчі «рецепти».

      Важливо пам'ятати, що не можна збивати температуру нижче 38 градусів. Знявши її, ви по-перше, згладжуєте симптоми захворювання, через що лікареві буде важче правильно діагностувати його, по-друге, залишаєте свій організм наодинці з вірусом. Як правило, до жарознижувальних препаратів вдаються тільки тоді, коли температура стає вищою за 38—38,5 градуса.

      Лікувати слід увесь організм, а не симптоми хвороби. Запиваючи кашель розрекламованими сиропами і закапуючи ніс різноманітними краплями, «забиваючи» ознаки хвороби, ви можете пропустити початок серйозних ускладнень. Так само пильнуйте: якщо ваша застуда не минула за сім днів, можуть бути ускладнення.

      Народне протизастудне правило «калина, малина і перина» актуальне завжди. Хворий на застуду мусить залишатися вдома (в ліжку чи ні — за власним бажанням), уникаючи великих скупчень народу, і побільше пити. Пам'ятайте, що пиття — чаї з малиною, калиною, лимоном, медом тощо — повинне бути не гарячим, а саме теплим.

      Якщо вас замучив гайморит, і ви хочете його позбутись якнайшвидше, можливо, вам підійде ось такий дещо незвичний народний рецепт, який нам переповіла одна з постійних читачок. Натріть на тертці, щоб вичавити сік, одну цибулину середнього розміру, півбруска звичайного господарського мила, додайте півсклянки меду і 50 грамів масла. Усю цю «гримучу» суміш треба зготувати на водяній бані, щоб вона стала більш-менш однорідною. Після того вона має вистигнути, але не до кінця. Теплою сумішшю намастіть ватку і покладіть до однієї з ніздрів. Можна і в дві ніздрі, якщо вже не терпиться повністю вилікувати закладений ніс, але тоді дихати доведеться через рот. Тримати 20—30 хвилин, наступного дня процедуру можна повторити. За кілька днів ваш гайморит як рукою зніме...

      Постільний режим — не така вже й панацея для хворого на ГРВІ. Не останній засіб у боротьбі із хворобою — лікувальна гімнастика. Пропонуємо вашій увазі вправу для полегшення болю та подразнення хворої горлянки.

       Сядьте на п'яти (ставши на коліна, опустіть сідниці на п'яти так, щоб стопи були випрямлені паралельно до підлоги). Покладіть руки на коліна, розчепіривши пальці в боки. Зробіть глибокий вдих, потім видих, затримайте дихання, висуньте язик, наскільки можете, ніби намагаючись дістати ним до підборіддя. При цьому м'язи горлянки повинні бути максимально напружені, а підборіддя — впиратись у яремну западину. Тримайте цю позу, скільки зможете, точніше, наскільки вистачить дихання. Потім розслабтеся і повторіть вправу ще 5—7 разів. Механізм дії: м'язи напружуються, кров притікає до тканин горлянки, і це позитивно впливає на хворе горло.

      І пам'ятайте: хвороби швидше позбуваються ті, хто не піддається поганому настрою. Отож, незважаючи на неприємності, усміхайтеся!


Повернутися
02.10.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...