КОЛИ САДИТИ ЦИБУЛЮ ПІД ЗИМУ

Видання «Яблучко» вже писало про особливості вирощування цибулі, зараз ж ми спробуємо з’ясувати коли та як садити цибулю, як кажуть, під зиму. Перш ніж садити цибулю під зиму, непогано було б визначитися з сортом, який найбільш для цього підходить. Так само як нічний крем ми наносимо на ніч, а денний днем. Так і з цибулею, бажано садити той сорт, який пристосований переносити зимові морози, активно і швидко йде в ріст навесні, дає максимальну схожість і міцну здорову цибулину. Звичайно ж, для таких цілей південні сорти не підійдуть. Великий ризик вимерзання.

Так яку же краще садити цибулю під зиму? А ось таких сортів: Еллан, Стригуновський, Арзамаський, Мягковскій-300, Бесоновський, Одінцовец, Штутгартен Ризен, Даниловський-301, Халцедон. Вони більш стійкі до стрілкування і відносяться до ранньостиглих сортів, а значить вже в кінці червня- липні можете розраховувати на повноцінний урожай. Штутгарде так само непогано показує себе в зимових посівах. А Еллан можна сказати народжений спеціально для цієї мети.

Якщо є можливість посадити кілька сортів, особливо якщо ви робите це вперше, обов’язково зробіть так. Це дозволить надалі визначитися з оптимальним для вас сортом. Оптимальним за зимостійкості, схожості, догляду під час росту і дозрівання. І звичайно за смаковими якостями. Жовті сорти із золотистим лушпинням більш гіркі і різкі. Білий і фіолетовий більш м’які з солодкуватими нотками. Так, з тим яку цибулю садити під зиму розібралися. Тепер перейдемо до питання коли садити цибулю сівок під зиму.

Час і умови для посадки цибулі під зиму

Кращим температурним режимом для посадки є період коли температура повітря вдень коливається від 0 ͦ С до +5 ͦ С, а вночі опускається до -3 ͦ С. Це свідчить про те, що температура грунту приблизно +3, +4 ͦ С. Значить саме час.

Десь така температура встановлюється вже у вересні, а в листопаді вже лежить сніг і на градуснику далеко за -10 ͦ С. Тому будьте уважні, не спізніться і не поспішіть. Бо якщо посадити рано, він встигне добре вкоренитися і в теплу погоду рушить в ріст, а цього нам зовсім не потрібно. Така цибуля навряд чи перезимує. І праця буде марною. Отже питання, коли садимо цибулю під зиму, дуже індивідуальне і період коливається від середини жовтня до середини листопада, а може навіть до кінця листопада в залежності від регіону.

 Місце для посадки вибирайте сонячне, без застою вологи. Зими, втім, як і весни буваю різні. Якщо на місці посадки вашої цибульки, буде постійно стояти калюжа, гарного врожаю не чекайте. А то і зовсім залишитеся без нього. Якщо є ризик вимокання, грядку краще влаштувати на височині або зробити штучно насипну грядку висотою 18-20 см. Бажано садити на місці, де до цього росла моркву. Вважається, це знижує ймовірність захворювання цибулевого мошкою. Добре після помідор, картоплі та огірків. Не бажано після самого лука і капусти. Найоптимальніший розмір цибулинок (сівка) — 1см., максимум 1,5 см. в діаметрі.

Садимо правильно цибулю сівок під зиму

 Техніка посадки цибулі сівка доволі проста. Робимо грядку. Скопуємо ділянку, попередньо можна розсипати перегною. Щоб земля стала легшою і багатшою поживними елементами.

Розрівнюємо граблями до дрібних грудочок. На отриманій діляночці робимо борозенки глибиною 5 см. На відстані 15-20 см. одна від одної. Відстань між цибулинами в ряду 15 см. На грядці 2 метри поміщається 12 цибулинок. Можна посадити і частіше з розрахунком на те якщо якісь не зійдуть. Але якщо сходи дадуть всі цибулинки, радимо їх прорідити. Цибуля як і будь-яка рослина не любить загущені посадки, любить свободу і провітрювання.  Після посадки землю злегка ущільнюємо, це можна зробити руками. Після настання перших справжніх заморозків грядочку краще присипати тирсою, щоб цибулинкам було тепліше і накидати сухих гілок. Коли випаде сніг, не полінуйтеся накидати його на грядку, а гілочки допоможуть його затримати. Сніг створює свого роду покривало з бульбашками повітря, яке охороняє рослини від вимерзання.

Як поливати й удобрювати  

Як тільки наша цибулька зійшла, її бажано удобрити. Робиться це рано навесні. Для цих цілей використовуємо сечовину або суперфосфат. Суперфосфат 30-40 г / м2. Хлористий калій внесемо під час формування цибулин 10 г / м2. Поливаємо цибулю в жарку погоду 2 рази на тиждень, по 5-10 л. на 1 квадратний метр. У дощову не поливаємо зовсім.

Ознакою дозрівання цибулі є пожовтіння пера і його полягання. Як тільки цибуля просигналила нам про свою готовність, перестаємо її поливати. Через 10-14 днів викопуємо цибулю вилами, акуратно в ручну звільняємо від землі і в такому стані залишаємо на грядці ще на 2 тижні до повного підсихання. Потім можна або зв’язати цибулю в коси або відрізати висохле перо на відстані 3-4 см. Від головки. Зберігати таку цибулю слід при кімнатній температурі в сухому приміщенні.

 Гарних вам врожаїв, та будемо вдячні за ваші коментарі та поради стосовно посадки та вирощування цибулі.


Повернутися
19.09.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...