ХЛІБ — УСЬОМУ ГОЛОВА ...А ТАКОЖ ЛІКУВАЛЬНИЙ ЗАСІБ

      У народі часто напівіронічно говорять, що всі хвороби можна вилікувати за допомогою горілки або ж, даруйте, сечі. Проте існують чудові старовинні рецепти лікування зовсім іншими продуктами, шанованими символами добробуту —  незамінними на кожному столі хлібом і сіллю.

      Хліб може допомогти у боротьбі із захворюваннями шлунка. Рецепт такий: підсмажити шматочок білого хліба на одній чайній ложці вершкового масла. Коли він охолоне, помістити його на півгодини у склянку з питною водою. Отриманий настій випити протягом дня за три прийоми.

      Від ангіни — шматочок знову ж таки білого хліба опустити у кипляче молоко. Коли м'якуш трохи охолоне, вийняти і з'їсти. Процедуру повторювати тричі на день. Дешево, сердито і ефективно.

      Пшеничний хліб із додаваннням житнього добре використовувати при безсонні. Накришіть обидва сорти в рівних пропорціях. Додайте кілька столових ложок огіркового розсолу, нарізану половинку солоного огірка та ложку кислого молока. Це насправді не їдять, а прикладають у вигляді компресу. Вранці, увечері на 10-15 хвилин. Після того змивають водою.

      Запалення, подразнення на шкірі лікують подрібненим пшеничним хлібом. Змішайте його з водою і додайте меду, щоб суміш була нерідка. Накладати на хворі місця кілька разів на день. Тримати 15—20 хвилин.

      Щоб хвороби оминали вашу господу, пам'ятайте, що хліб не можна ... ображати. Коровай не кладіть «головою», тобто круглим боком, донизу.

      Ще один неодмінний атрибут обіднього столу — сісіль — також є ефективним і дешевим засобом лікування. Так, під час застуди її зазвичай нагрівають на сковорідці, насипають у полотняний мішечок або просто у чисту льняну чи бавовняну шкарпетку і прикладають до ніг або бронхів. Прикладати до закладеного носа таку «грілку» небажано. Краще з цією метою використати зварене вкруту і ще тепле яйце.

     Сіллю полощуть горло, розвівши половину чайної ложечки у склянці теплої води, а також роблять обтирання — від астенії та депресії. Дві чайні ложки на літр теплої води — і зранку можна розтиратися.

            Отож застосовуйте ці домашні ліки і не хворійте!


Повернутися
19.09.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...