МОТОБЛОК АБО ЛОПАТА: ЩО ВИБРАТИ

Поки одні сперечаються, чи треба копати грунт чи ні, у інших свої проблеми: копати лопатою або переорати мотоблоком?

Люди, що закликають не копати землю, навряд чи розуміють, що таке оранка. Створюється враження, що вони більше дбають про мікробів в грунті, ніж про врожай. Як працює плуг і чому він викликає стільки неприязні? Якщо придивитися, то плуг це досить складний механізм: різак — нарізає, леміш — підрізає, а відвал — перевертає пласт. Але не просто перевертає. Пласт відривається під кутом, через що він розпушується. В результаті пласт перевернуть і з «цементного» стану грунт переходить в пухкий. Ось тут починаються проблеми. Адже пласт падає не на дно, а навскіс — пласт на пласт. В результаті вгорі рослинні залишки погано перегнивають. Частина насіння бур’янів і кореневищ зможе прорости. А в нижній частині все розкладеться і перепріє досить швидко, насіння і кореневища не проб’ються на поверхню. Виходить неоднорідний результат. Збудники хвороб, які не опинившись на дні борозни, виживають і на наступний рік знову почнуть шкодити. Тому більш якісна оранка буде з передплужником. Її ще називають «культурною оранкою». Передплужники йдуть перед плугом і зрізають верхній шар з рослинними залишками, насінням бур’янів, шкідниками та збудниками хвороб і кидають його на дно борозни. Все це «добро» прикривається пластом землі і за зиму перегниває.

Зараз проти «культурної оранки» ополчилися всілякі прихильники мінімальної обробки грунту. Але у прихильників оранки є серйозний аргумент — при глибокій оранці врожайність подвоюється. При обробці плоскорізом — відповідно в два рази зменшується… Більш грамотні люди пропонують не йти від оранки, а економити сили, чергуючи пару років оранки й рік-два обробки плоскорізом. Так намагаються вбити двох зайців — поєднати переваги обох, зберігши високі врожаї. Таку обробку прозвали «енергозберігаючою».

Самий більший урожай збирають ті, хто за допомогою оранки поглиблює орний шар. Так мені довелося бачити овочі, вирощені після сидератів, переораних на глибину 35 см. Такого врожаю я ніде більше не бачив. Смородинові кущі, посаджені на такому грунті, були обліплені ягодами «з ніг до голови». З кожного куща господар збирає три-чотири відра ягід!

Так що ж краще: оранка або перекопування?

Різниці особливої немає. Якщо можна загнати трактор, то можна полегшити працю. Якщо не можна, то доводиться мучитися з лопатою, зате бур’яни краще винищуються від лопати, ніж від плуга. До того ж лопата більш рівномірно обробляє грунт і на невеликих ділянках вважається кращою, чим плуг. Більш ефективною вважається літня (чим раніше, тим краще) оранка. Але бувають випадки, коли після ранньої оранки за зиму грунт запливає і доводиться перекопувати його і навесні. А ось культиватори при осінній оранці завжди викликають запливання грунту. І, якщо їх застосовуєте, щоб полегшити роботу — то візьміть за правило: навесні доведеться робити ще один прохід, оскільки грунт за зиму ущільниться. Зате культиватор — кращий засіб від багатьох шкідників, що ховаються на зиму в землі. Шансів вижити після проходу фрези у них немає.

 


Повернутися
10.09.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...