ОБЕРЕЖНО: НОГИ!

НА ПРОХАННЯ ЧИТАЧІВ «ЯБЛУЧКО» РОЗПОВІДАЄ, ЯК БОРОТИСЯ ІЗ ГРИБКОВИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ НІГ

 

Що це таке?

            Грибок на ногах — це дуже розповсюджене захворювання, при якому відбувається зараження стопи та нігтів паразитичними грибами. Мікроскопічні грибки, які літають у повітрі, зберігаються у грунті та затягують стіни у підвалі, стають причиною нездужань кожного п'ятого мешканця нашої планети, причому людина може і не здогадуватися, що в ній поселилися незвані гості. Потрапляючи до нігтьової пластини, гриб росте й розмножується дуже повільно: спочатку він захоплює сам ніготь, змінюючи його колір на білий, жовтий або коричневий,  потім «перелазить» на шкіру, спричиняючи тріщинки, почервоніння й свербіж між пальцями ніг. Із часом ніготь стає настільки крихким, що може зовсім відвалитися від пальця. На жаль, нова пластина, яка виросте на тому місці, буде такою ж кривою та потворною — грибок же нікуди не подівся...

            Головна небезпека грибкового захворювання полягає в тому, що воно весь час буде прогресувати. Не вилікуєш грибок на одному нігтеві — він перейде на сусідні, далі поселиться на найближчій ділянці шкіри, захопить пальці рук і навіть вразить внутрішні органи.

Чим лікувати?

            Відразу зауважу, що «бабусині» засоби у вигляді трав'яних настоянок вам мало чим допоможуть — убити інфекцію, яка глибоко в'їлася в тканини, можуть тільки специфічні препарати. Перш ніж обробляти пальці протигрибковими мазями, кремами, розчинами й різноманітними лаками, треба обов'язково видалити уражену ділянку нігтя, а потім визначитись із вибором препарату. 

            Сьогодні аптеки пропонують досить широкий спектр найрізноманiтніших засобів «від грибка»: для зовнішнього і внутрішнього застосування, вітчизняні й імпортні, дорогі й не дуже. Розібратися в цьому розмаїтті самотужки — річ непроста. Адже мазі та лаки ефективні лише на ранніх стадіях захворювання, потім лікування повинне бути комплексним: щоб знищити грибок, який міцно пустив коріння, на нього необхідно впливати не лише зовні, а й зсередини (за допомогою таблеток). І хоча рекламні ролики між серіалами переконують споживача, що саме продукція певної фірми допоможе хворому нігтеві як ніщо інше, не варто займатися самолікуванням, «прописуючи» собі препарати. Пам'ятайте: це може тільки погіршити ситуацію. Ліки треба вживати під контролем дерматолога протягом тривалого часу до повного зникнення грибка. Спеціаліст проведе всі необхідні аналізи, врахує площу і форму ураження, а також ступінь поширеності грибка, наявність супутніх захворювань, вік хворого і вже потім випише рецепт. Раз на місяць пацієнт має приходити на контрольні огляди, а через півроку прийти на контрольний зіскоб.

Як дезінфікувати?

            Під час лікування та після його завершення треба обов'язково продезінфікувати підлогу й стіни ванної кімнати, одяг та взуття хворого, а також всі предмети, на яких міг залишитися грибок. Стінки і дно ванни варто обробити сумішшю з рівних частин прального порошку і хлорного вапна або хлораміну (порошок потрібно змити через 30 хвилин). 

            Взуття зазвичай обробляють тампонами, змоченими в  розчині формаліну (25%) або оцтової кислоти (40%): спочатку ретельно протерти дезінфікуючим засобом, а потім запхати  тампон у носок взуття, а саме взуття помістити в герметично зав'язаний целофановий пакет. Через 24 години туфлі треба провітрити та протерти нашатирним спиртом для знищення запаху. Білизну, панчохи, колготки для знищення грибка треба виварювати протягом 15-20 хвилин, висушити та попрасувати. Манікюрні ножиці варто занурити в спирт і потримати над полум'ям паяльника. В іншому разі незчуєтесь, як знову потрапите в лабети гриба...

Профілактика

            Щоб уникнути зараження грибком, важливо дотримуватися простих правил:

— витиратись індивідуальним рушником;

— носити тільки своє взуття, не давати свої хатні капці іншим людям;

— не міряти в магазині туфлі на босу ногу;

— добре просушувати взуття після носіння (грибам тільки й треба вологе середовище);

— після басейну обов'язково приймати душ;

— перед відвідуванням басейну, сауни, бані чи тренажерної зали застосовувати для профілактики спеціальні мазі та лаки;

— відмовитися від пористих килимків у ванній — вони погано промиваються і тому стають чудовим притулком для різноманітних мікроорганізмів


Повернутися
10.09.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...