А у нас економлять газ! А у вас?

«Проклинаючи москалів, на кухнях України з ненавистю спалювали російський газ», - цей рядок із анекдоту не так уже й смішить, коли наприкінці місяця тримаєш в руках платіжку із захмарними цифрами…. Витрати на оплату газу нині становлять левову частку сімейного бюджету. Беручи до уваги, що вартість газу для населення неухильно зростає - питання про економію газу є дуже й дуже актуальним. Можна вкласти певну суму в облаштування будинку, щоб надалі заощадити на газі. Але в деяких випадках можна просто зменшити споживання газу.

Крім встановлення газового лічильника, є прості рекомендації щодо економії газу в квартирі і в приватному будинку. Все залежить від того, для чого використовується газ.

Економія в побуті

1. Готуйте на такій потужності пальника, яка потрібна для вибраної вами страви, після закипання вогонь треба зменшити у два рази. І врахуйте, що найбільша температура - на кінчиках полум’я, тому не дозволяйте газу «облизувати» ваші каструлі і сковорідки. Це шкодить і посуду, і вашому бюджету.

2. Намагайтеся рідше готувати малооб’ємні страви в газовій духовці. Іноді запекти два яблука або чотири картоплини краще в мікрохвильовці, ніж розпалювати всю духовку.

3. Для економії газу при нагріванні води для купання запасіться економічною душовою насадкою і намагайтеся приймати душ, а не повну ванну. Це економить і воду, і газ для її нагріву.

Економія в приватному будинку

У приватному будинку економія газу зазвичай означає економію тепла, оскільки основна витрата газу йде саме на опалення.

1. У першу чергу утепліть пінопластом стіни і горище. Економити газ для опалення допомагають склопакети та відображуючі екрани, встановлені між стіною і радіатором. Ще маленька хитрість: зменште температуру комфорту на 2-2,5 градуси. Не дуже помітно в житті, але сприятливо позначається на гаманці.

2. Використовуйте, якщо це реально, для опалення дрова. Якщо це неможливо - встановіть економічний газовий конденсаційний котел.

3. Найвигідніший варіант економії газу в приватному будинку - автоматизація системи опалення. Ті, хто вже її використовує, стверджують, що витрати на її встановлення окупаються протягом першого опалювального сезону.

Отже, для того, щоб домогтися економії газу:

• встановіть термоголовки на всі батареї (15-20% економії)

• встановіть гідрострілку на обв’язці котла з частотно-регульованим насосом (20% економії)

• підключіть кімнатний хронометричний термостат (15-35% економії)

• зробіть теплоізоляцію містків холоду (15-40% економії)

Зупинимося детальніше на газовому котлі. При роботі з кімнатним термостатом котлу потрібно задати відповідний автоматичний режим роботи «з датчиком температури», тоді він самостійно буде регулювати температуру води в системі. В такому режимі котел буде включатися рідше, температуру носія буде підтримувати більш високою (тобто буде працювати в більш оптимальному щодо витрати газу режимі). Економія газу відбувається завдяки терморегулятору з програматором, який не лише відключає котел, якщо температура піднялася до встановленої, а й включає-відключає котел за заданою програмою. Наприклад, вночі можна задати більш прохолодну температуру, а вдень для економії газу котел варто взагалі відключити на декілька годин, він включиться за 2 години до вашого приходу з роботи. Крім того, в будь-який момент можна включити/відключити котел натисненням кнопки на програматорі, не підходячи до самого котла.

Якщо втілити в життя хоча б половину наших порад, економія на газі буде становити близько 25-30%. Завдяки нашим рекомендаціям ваші гроші не згорять в синьому полум’ї, а будуть витрачені на щось корисне.


Повернутися
29.01.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...