«ТЕПЛІ» КРЕДИТИ

ДЕРЖАВА ТРОХИ ВІДШКОДОВУЄ ЗА ВІКНА І КОТЛИ

Тарифи на житлово-комунальні послуги, які стрімко повзуть угору, неабияк вдарили по гаманцях українців. Чим ближче початок опалювального сезону, тим люди більше переймаються: на чому зекономити, аби взимку розплатитися за опалення. Хтось уже зараз відкладає гроші, хтось побіг оформляти субсидії, а хтось встановлює енергоефективний котел чи нові вікна.

У цьому році Кабмін виділив 344 мільйони гривень на Програму компенсацій частини витрат на утеплення будинків. Запроваджує її Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України спільно з «Ощадбанком» та «Укргазбанком». Узагалі 80% житлового фонду України потребує термомодернізації, уточнює голова Держенергоефективності Сергій Савчук. За його словами, уряд залучив до програми й субсидіантів, які отримати 70 відсотків компенсації від держави на придбання котла чи матеріалів для утеплення власної квартири або будинку.

Скептики кажуть, що українці масово не зможуть скористатися кредитами, оскільки мешканцям сіл чи маленьких міст буде складно розрахуватися за кредитом на заміну газових котлів. «Якщо ви виплатите “тіло» кредиту на 80 відсотків, лише тоді держава вам компенсує 20. І тут ви забуваєте про відсотки в банку. Тобто таке задоволення можуть собі дозволити люди з нормальними статками», — каже директор Інституту міста Олександр Сергієнко. Утім попит на кредити все ж є. В «Ощадбанку» розповіли, що наприкінці серпня фінансова установа вийшла на рекордний показник — щодня видають понад 450 «теплих» кредитів за програмою «Ощадний дім».

Доля «Ощадбанку» серед банків-учасників цієї програми становить близько 90 відсотків. Із моменту старту програми у жовтні 2014 року банк видав 21 406 кредитів на загальну суму 360 мільйонів гривень. «За цією програмою люди отримують суттєву державну підтримку, яка становить, відповідно, 20, 30 відсотків, а для осіб, яким призначено субсидію, — 70 відсотків суми кредиту, залученого на придбання негазових котлів та енергоефективного обладнання або матеріалів», — розповідає керівник прес-служби управління маркетингу, реклами та зв’язків iз громадськістю банку Ірина Колосовська. Вона запевняє, що кількість відмов у видачі кредитів мізерна, а основна причина відмови — негативна кредитна історія позичальника. Якщо ж клієнт раніше не мав проблем із виплатою кредитів та має необхідний пакет документів — прийняття рішення щодо можливості кредитування та видача кредиту відбуваються упродовж одного дня.

«Узяли з чоловіком кредит на твердопаливний котел за майже 10 тисяч гривень, — ділиться жителька Збаражчини пані Ніна. — Оплатили початковий внесок у магазині, в банку надали всі необхідні документи (паспорт, податковий номер, документ про отримані доходи за 6 місяців, рахунок-фактуру на товар. ) й оформили кредит. Відшкодування будуть нараховуватися на наш поточний рахунок». Місцева влада також виділила кошти на погашення банківського кредиту жінки.


Повернутися
10.09.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...