СЕРПЕНЬ: ЧАС... СІЯТИ!

В середині літа багато городників збирають урожай на своїх ділянках, у результаті чого в городі з’являються «лисини» з порожніх грядок. Великі площі звільняються з-під цибулі, часнику, картоплі, трохи менше - з-під редису та зелені. Але у хорошого садівника земля не стоятиме без діла: якраз пора прилаштувати нові культури на звільнене місце. Видання «Яблучко» поцікавилася у досвідчених садівників і дачників, що можна посадити в липні-серпні, щоб використовувати ділянку по максимуму.

РАЗ САЛАТ, ДВА САЛАТ…

Хочете їсти овочі та зелень зі свого городу до кінця літа? Досійте в серпні на вільні місця на ділянці те, що можна сіяти в цей час.
Салатні овочі можна сіяти весь сезон безперервно. Вибір салатів великий: латук, крес-салат, рукола ...  Зазвичай саме з них починається весняна посівна, адже більшість з них холодостійкі, насіння сходять вже при 6-8 С, а сходи - переносять легкі заморозки. А після перших квітневих посівів насіння сіють знову кожні два тижні, щоб весь час мати ніжну свіжу зелень. Зібрати врожай можна на будь-якій стадії, просто зелені вийде трохи більше або трохи менше. Наприклад, максимальна кількість зелені крес-салату виходить при серпневих посівах. Купуючи насіння, звертайте увагу на опис, оскільки деякі сорти не підходять для літньої висадки - вони виростають, але швидко грубіють і йдуть в колір», – радить Мельничук. Салати можна висаджувати у відкритий грунт, а по сусідству розмістити рукколу. Але її краще висадити ближче до серпня, адже ця рослина короткого дня, і влітку з сонцем у нього перебір.
 Любителі кропу теж сіють його «конвеєрним» способом з ранньої весни і потім кожні 10-15 днів аж до осені. Найкраще він проростає на добре розпушених родючих грунтах з гарним освітленням. Фахівці радять додавати до насіння кропу насіння салату (1%). Це дозволяє приступити до прополки і розпушування ще до появи сходів. Сходи кропу без попередньої підготовки насіння з’являються через 13-18 діб після посіву, потім рослини розвиваються дуже швидко. Якщо насіння перед посівом 2-3 дні вимочити у воді, змінюючи її кілька разів на добу, сходи з’являться швидше. Ще краще перед замочуванням потримати насіння в гарячій воді (не більше 50 С) протягом двадцяти хвилин. Це допоможе вимити з них речовини, що перешкоджають проростанню. Майте на увазі, що при нестачі вологи листя кропу, як і у салату, дрібніють і грубіють. Кріп, посіяний в серпні-вересні, завжди соковитіше і пишніше посіяного навесні.

ЩОБ БУЛО ДОВОЛІ КВАСОЛІ Й БРОКОЛІ…
На початку серпня також можна ще раз посіяти кущову квасолю ранньостиглих сортів, якщо ви хочете отримати в якості врожаю не самі боби, а молоді стручки-зеленці. Навіть якщо погода завадить отримати хороший урожай ніжних стручків, квасоля, як і інші бобові, - прекрасний сидерат.
Вздовж паркану на порожніх грядках можна посадити зелений горошок або спаржеву квасолю. Горох краще вибирати цукрової групи. Перед посівом його замочують у воді на дві доби, а потім у вологому тканини тримають два дні. «Сухе насіння може згнити, особливо якщо грунт перезволожений. Після сходів борозну бажано замульчувати, так як горох не любить сильну спеку. Горох гарний ще й тим, що збагачує грунт, на якому зростає, і в наступному році висаджувати на це місце можна що завгодно. Хоча в серпні під бобові бажано внести золу - 30-60 г на кв. м: вона знижує кислотність і стимулює утворення бульбочкових бактерій на рослинах.
На початку липня зазвичай висаджують вдруге і броколі. Коли броколі починає утворювати суцвіття, спочатку зрізають центральний «качанчик», потім - з бічних пагонів. Однак отримувати повноцінний урожай можна не безкінечно. Тому зазвичай броколі висаджують двічі - навесні і на самому початку липня. Тим більше, що вона з успіхом витримає осінні заморозки і буде «плодоносити» до середини осені.
Якщо у вас звільнилося достатньо місця, можна виростити капусту на пізню осінь або навіть на зимові запаси. Єдина умова, про який попереджають фахівці, - не можна використовувати середньостиглі або пізньостиглі сорти.
Потрібно вибирати ранні або ультраспілі. Недосвідчені дачники плутають поняття і думають, що середньостиглі та пізні сорти — це якраз до осені. Насправді ж це - позначення тривалості від посадки до визрівання. Тому, посіявши пізній сорт, городник може не дочекатися його і в грудні. В інших питаннях план дій збігається з весняними посівами. Потрібно злегка вимочити насіння в слабкій марганцівці для дезінфекції, а після загорнути в х/б тканину і помістити на кілька днів у теплу воду (її потрібно міняти щодня) для прокльовування. Коли насіння збільшаться, їх можна висівати в підготовлені лунки. Накривати плівкою не обов’язково, оскільки стоїть тепла погода. А ось полив повинен бути регулярним і рясним. У вересні-початку жовтня головки вже визріють. Добре висаджувати капусту після цибулі, а от після редису - небажано.

НАТЕ ШПИНАТУ!
Практично весь час, коли земля не покрита снігом, можна сіяти і шпинат. Цю багату вітамінами рослину використовують в городі і як попередника теплолюбних культур, і як повторну культуру після зелені, і в якості ущільнювача - шпинат сумісний практично з усіма городніми рослинами. З березня по липень шпинат сіють для використання зрілих листків, до середини серпня - заради молодих. Посів роблять з інтервалом 20-30 днів. Для пізнього посіву вибирають сорти, стійкі до стеблування. Їх висівають з кінця липня до середини серпня, щоб рослини до морозів встигли утворити невелику розетку листя.

КВІТИ-ДОНОРИ
Якщо після того, як ви зібрали перший урожай, і з яких-небудь причин не хочете заповнювати новими культурами, подбайте про повернення цій ділянці родючості. «Майже всі грунти, на яких відплодоносили рослини, потребують поповнення корисними речовинами. Перекопайте або розпушіть ділянку і полийте спеціальним розчином від грибних і бактеріальних захворювань. Багато хто з них одночасно відновлюють виснажені ґрунти, повертають потрібну мікрофлору. Більше того, мікроелементи в такій землі краще будуть засвоюватися рослинами в майбутньому», - радять дачники.
В крайньому випадку висадіть на спорожнілому ділянці квіти, які теж збагатять грунт корисними речовинами. Таких рослин багато, наприклад,  календула. Ця рослина легко видаляється перед висадкою.
При повторній посадці варто враховувати стан грунту, а також попередні культури. Наприклад, редиску добре сіяти на те місце, де раніше виростав часник. У цьому випадку коренеплоди вийдуть смачнішими, а врожай — більше, ніж навесні. Горох — ще один непоганий попередник для редиски.
Сміливо сійте  базилік, петрушку,  коріандр та інші листові прянощі. У серпні можна посіяти цибулю на зелень, а також буряк і моркву для отримання пучкової продукції. Також можна посадити ранні сорти редьки. Деякі дачники примудряються саджати в серпні огірки і отримувати в жовтні непогані врожаї! Може, варто і вам повторити їхній подвиг?






Повернутися
31.07.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...