СМАКОТА ІЗ ЛІТА

 «САТУРНИ»-ПОМІДОРИ В КАБАЧКАХ

помідори дрібненькі-2кг
кабачки-1.5 кг
води-різниця об»єму (я просто з першої заливки воду відлила в окрему посудину),
сіль-50гр
цукор-50гр,оцет 6%-50 гр.,листя вишні,хрін-1 лист,2 лавр. листка,часник-4 зубка,
гострий перчик,духмяний перець-4 шт.,перець солод.-половинка, кріп.
Кабачата ріжемо кружечками і вирізаємо насіння-виходить кільце, вставляємо туго
помідори -і отримуємо сатурни. В стерильну банку -на дно зелень і укладаємо заготовки.
Подвійна заливка по 15 хвилин кожна, на третій раз готуємо маринад: сіль,цукор, оцет. Закрутити.


ПЕРЕЦЬ З МЕДОМ

Інгредієнти:

5 кг перцю болгарського
0, 6 л оцту 9%
200 мл олії
200 мл меду
2 ч.л. солі
1,5 ч.л. кориці
10-12 шт. гвоздики
10-12 гор. чорного перцю
3-5 гор. духмяного перцю
8-10 лаврових листочків
2 головки часнику
Перець помити, видалити хвостики і насіння, порізати соломкою чи на четвертинки. Оцет, олію і мед довести до кипіння. Додати спеції (крім часнику) і варити 5 хвилин. Всипати в маринад перець, знову довести до кипіння і варити 5-7 хвилин. В стерильні теплі банки покласти зубець часнику, накласти перець, долити маринадом та закатати.
Вихід - 10-12 півлітрових банок.

«ОГІРКИ ПО-КОРЕЙСЬКИ»

4 кг огірків порізати дольками
1 кг цибулі - кубиками
1 кг болгарського перцю - смужками
1 кг моркви на тертку як корейку
2 шт. гіркого перця порізати дрібно
2 головки часнику подушити чи порізати дрібно
3 ст. л. солі
200 гр цукру
200 гр оцту
200гр олії
Все перемішати, залишити на 2 години. Розкласти в стерезізовані 0,5 л банки, стерелізувати банки 30 хвилин, закривати і тепле закутування.
Вихід 8 л.


САЛАТ «БУКОВИНСЬКИЙ»

4 кг варених червоних буряків, 2 кг помідорів, 2 кг солодкого болгарського перцю, 2 кг моркви, 2 кг цибулі, мелений чорний перець, оцет і сіль до смаку.
Зварені червоні бурячки обібрати, натерти на тертці з великими отворами або накришити. Помідори перемолоти на м’ясорубці і 20 хв. проварити. Солодкий перець перемолоти на м’ясорубці і підтушкувати на олії. Цибулю обібрати, накришити і також підсмажити. Моркву обібрати, натерти на тертці і протушкувати на олії.
Як охолонуть, змішати все разом, поперчити, посолити, додати оцет до смаку, скласти в слоїки і стерилізувати: 0,5-літрові — 1 год., 1-літрові — 2 год.

ВАРЕННЯ З ПОМІДОРІВ ЧЕРІ

Інгредієнти:
500 г помідорів
500 г цукру
1-2 паличка кориці
1/2 ст. л. запашного (англійського) перцю
1,5-2 ст. л. лимонного соку
В каструлю з товстим дном почергово ставимо помідори, цукор, корицю і перець .
На середньому вогні варимо доки маса не закипить, потім зменшуємо вогонь майже на мінімум і варимо ще 1,5 години (якщо утворилася пінка - знімаємо геть).
Додаємо лимонний сік, перемішуємо і знімаємо варення з вогню, розливаємо по баночках і зберігаємо у прохолодному місці. Смачного!

 

 


Повернутися
23.07.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...