МІФИ І ПРАВДА ПРО СУБСИДІЇ

Майже 60 тисяч жителів Тернопільщини фінансово неспроможні сплатити за житлово-комунальні послуги, а тому розраховують на пільги від держави. Документи на субсидію за спрощеним порядком, що діє із 1 травня, вже подали понад 35 тисяч громадян.
Розвінчує міфи і розповідає правду про субсидії для teren.in.ua директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський. 

- Які доходи повинні бути у сім’ї, щоб вона могла претендувати на субсидію? За який період фахівці враховують доходи при обрахунку розміру допомоги?
- Враховують дохід за весь 2014 рік. Усі дані вносять у декларацію. Нагадаю, програма надання субсидій розрахована на допомогу тим, хто не в силі самотужки сплатити за комунальні послуги. Тож чим менший дохід сім’ї, тим більший розмір субсидії. До прикладу, якщо у помешканні проживає одна особа і рівень її доходів – на рівні мінімальної зарплати, то обов’язкова плата за житлово-комунальні послуги становитиме 250-300 грн, решту покриватиме допомога від держави.
Розрахунок розміру субсидії роблять у кожному випадку індивідуально. Все залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї, чисельності осіб у домогосподарстві і розміру плати за житлово-комунальні послуги у межах норм. Причому розмір щомісячного платежу для сім’ї залежить від доходу на одну особу на місяць у гривнях. Тому я раджу всім перевірити своє право на призначення субсидії. Якщо в літній період (тобто без сплати за опалення) вам можуть нічого не нарахувати, то вірогідно, що ви матимете допомогу, коли за тепло доведеться платити.
- Чи існують обмеження, що заважають оформити субсидію?
- Цього разу зняли усі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій (наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, земельних ділянок, здача у найм житлового приміщення тощо). Окрім єдиного - здійснення одноразової дороговартісної покупки, тобто на суму понад 50 тис. грн. У такому випадку субсидію можуть призначити за рішенням комісії.
- Прозвучало слово «домогосподарство»…
- Субсидію призначають не окремій особі, а на домогосподарство. І розраховують допомогу, виходячи із доходу усіх осіб, зареєстрованих у цьому конкретному домогосподарстві. Якщо хтось із зареєстрованих у помешканні фактично там не проживає, то це вже не є стандартна ситуація. У такому разі заявник має підтвердити, що зареєстрована людина дійсно там не проживає. Слід подати довідку, що підтверджує місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, відрядженням, відбуванням покарання тощо. Окрім того, в управління соціального захисту можна представити довідку про оплату житлово-комунальних послуг в іншому помешканні.
Варто згадати про суттєву новацію, що почала діяти віднедавна. Суму субсидії, яку перерахували на рахунки виконавців послуг і яку люди не використали завдяки економії споживання послуг, тепер зараховують не тільки як оплату обов’язкової частки платежу домогосподарства, а й накопичують - у рахунок майбутніх платежів.
- А як щодо працевлаштування членів сім’ї?
- У спрощеному механізмі оформлення субсидії людина не повинна бути обов’язково працевлаштованою чи стояти на «біржі», тобто на обліку в центрі зайнятості. Але при розрахунку сукупного доходу дохід такого члена сім’ї приймають на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз - 1218 гpн, у грудні буде 1378 гpн – ред.). Звісно, якщо ви отримуєте допомогу із безробіття (а вона нижча, ніж мінімальна зарплата), то вам будуть зараховувати той дохід, який отримуєте. Те саме – зі студентами, які мають стипендію, тобто фактичну виплату.
До речі, право на отримання субсидії відтепер мають особи, які мешкають у житловому приміщенні за договором найму (оренди). На них лише має бути відкритий особовий рахунок зі сплати житлово-комунальних послуг.
- Змоделюю ситуацію: людина не знала, чи може вона розраховувати на субсидію чи ні, а тому платила у травні-червні за послуги у повному обсязі. Виявилося, що субсидію все ж дадуть. Що станеться із уже сплаченими коштами?
- Хвилюватися не потрібно. Вони нікуди не пропадуть, а лежатимуть на особистих рахунках у компаніях, що надають ті чи інші послуги. Відповідно із цієї суми покриватимуть витрати домогосподарства за наступні місяці.
   Нагадаю, суму субсидії, виплачену внаслідок подання громадянином документів із недостовірними відомостями, він змушений буде повернути у подвійному розмірі…
- Ось ми і дійшли до тих моментів, які стримують людей від подання документів на субсидію. Насамперед, для призначення субсидій потрібно подавати персональні дані і декларацію про доходи всієї родини. Дехто із заявників не певний, що цю інформацію не розголосять…
- Така думка є безпідставною. Бачив сам такі дописи у соціальних мережах і ЗМІ. Нагадаю, до 30 тисяч сімей на Тернопіллі вже отримували субсидію, отже, - погоджувалися на використання їхніх персональних даних. А скільки громадян отримують інші види соціальних допомог? Наприклад, у вас народилася дитина. Ви ж подаєте всі свої дані на отримання виплат від держави. У нас – до 400 тисяч жителів краю отримують різні пільги. Уся інформація – в Єдиному державному реєстрі пільговиків. Те саме роблять ті, хто хоче отримувати субсидію. Ще не було жодного факту розголошення персональних даних жителів краю. Є Закон про захист персональних даних. Кожен державний працівник несе адміністративну і навіть кримінальну відповідальність за розголошення особистої інформації.
- Кажуть, деякі юристи напрацювати цілі схеми і з усіх сил залякують людей, аби вони не оформляли субсидії. Це правда?
- Йдеться про ще один міф. Людей лякають переглядом банківських рахунків, депозитів. Насправді ніхто не вимагає вказувати у декларації розмір депозиту. Йдеться лише про дохід – відсотки, які отримала людина завдяки депозиту. Нагадую, і тут йдеться про персональні дані. А їх ніхто не має права розголошувати.
Постанова Кабміну передбачає перевірку доходу кожної людини, яка зареєстрована у домогосподарстві, через дані, якими оперує Державна Фіскальна Служба. Зрештою, ви самі – не подаючи документів, можете порахувати, чи вашого доходу дійсно не вистачає на сплату за комунальні послуги. Існують спеціальні он-лайн-калькулятори, вставивши у які цифри доходів та інші дані, ви самі все побачите…
 
ДО РЕЧІ
Близько 30 тисяч домогосподарств Тернопільщини отримували субсидії на житлово-комунальні послуги у квітні. Після зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги лише за цей місяць їм нарахували майже 53 мільйони гривень. Поновлювати документи цій категорії пільговиків не треба. Станом на 1 липня у нашому краї субсидії за новим порядком хотіли отримати 35857 сімей. Призначили наразі допомогу лише 12470 домогосподарствам. Відмовили у призначенні субсидій 182 сім’ям.


Повернутися
17.07.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...