Пенсії по-новому

Зміни до пенсійного законодавства, які набрали чинності з 1 січня цього року, одних майбутніх пенсіонерів потішили, інших засмутили. Зокрема, жінки, яким має виповнитися 55 років, зможуть і надалі достроково вийти на пенсію, а от держслужбовці не у захваті від змін — пенсії їм «урізано».

Як пояснюють у Пенсійному фонді України, зміни стосуються насамперед обчислення спеціальних пенсій. Відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів» за заявами про призначення або перерахунок пенсії, що надійшли, починаючи з 1 січня 2015 року, пенсії обчислюються в розмірі 60% заробітної плати або грошового утримання. Науковцям також пенсію обчислюватимуть 60% від зарплати.

Скасовано статтю 21 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку», відповідно до якої призначали пенсії за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, яких звільнено з роботи у зв’язку з виявленою невідповідністю займаній посаді за станом здоров’я; з 1 січня 2015 такі пенсії призначати не будуть. Також виключено статтю 49 Закону України «Про зайнятість населення», відповідно до якої пенсії до досягнення пенсійного віку вивільненим особам з 1 січня 2015 року не призначають.

У Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вилучено статтю 39, тому доплата непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, за заявами, поданими після 1 січня 2015 року, не встановлюється.

Крім того, з 1 січня цього року розширено базу оподаткування пенсій. Якщо до цього податок брався з суми пенсії або щомісячного довічного утримання, яка перевищувала 10 тисяч гривень, то нині з пенсій, які перевищують розмір трьох мінімальних заробітних плат, тобто з понад 3654 гривень. Отже, якщо пенсія становить 5 тис. грн., то за ставкою у 15 % оподатковується лише різниця між 5 тис. грн. та 3 654 гривні. Оскільки ця норма прийнята в той час, коли пенсії за січень цього року вже були нараховані, то при нарахуванні пенсії за лютий з розміру пенсії за лютий буде утримано податок за січень і лютий.

Одержувачів пенсій, розмір яких перевищує 3654 гривні, в нашій області майже п’ять тисяч осіб. Середня пенсія станом на 1 січня 2015 року по області становить 1375,33 гривні.

До речі

В 45 — ще «ягідка»,
в 55 — пенсіонерка?
Чи вигідно жінкам
достроково йти на пенсію?

Верховна Рада продовжила до 2022 року право дострокового виходу на пенсію жінкам по досягненні 55-річного віку, за умови, якщо є 30 років стажу. Чи багато втрачають 55-річні пенсіонерки? Порахуємо.

Нариклад, жінка, якій виповнюється 55 років у першому кварталі 2015 року,   має право вийти на пенсію в 58,5 року. Якщо вона захоче вийти на пенсію відразу після дня народження, то за те, що вона це зробить на 3,5 року раніше від «нового» пенсійного віку, розмір її пенсії зменшиться на піввідсотка за кожен місяць. Таким чином, за 42 місяці «набіжить» 21%. Це суттєва сума, однак оскільки після 55 років роботу в Україні знайти дуже непросто, багато жінок йдуть на те, щоб все ж вийти на пенсію достроково. Так, за даними Мінсоцполітики, у 2013 році цим правом скористалися майже 50 тисяч непрацюючих українок, що становить 20%. Тобто кожна п’ята жінка погодилася на оформлення пенсії в такому урізаному розмірі.


Повернутися
12.02.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...