Весною купують ,по осені рахують…

На ринку вже з’явився молодняк домашньої птиці. Так, за курчатко на тернопільському ринку просять від 7-ми до 15-ти гривень, а за каченя – від 15-ти до 35-ти гривень. Скажімо чесно, не надто дешево, але не шкода заплатити, якщо точно знатимеш, що із курчати виросте добра курка. Адже буває, що принесеш з ринку курчат, а вони до тижня загинуть… Отож, як уникнути такого і вибрати курчата правильно, виданню «В Яблучко» розповів ветеринар Петро Молінський.

І щоб очі блистіли…

Доказом того, що добове курча має міцне здоров’я, служить, в першу чергу, його активність. Здорове курча буде рухомим і активно реагувати на звук. Перевірити це при покупці досить просто - необхідно посадити кількох курчат в коробку і кілька разів постукати по ній. Здорові малюки будуть активно реагувати на ці постукування, і прагнути до них. Малорухомі курчата скоріше всього перебували після народження в неблагополучних умовах утримувалися в приміщенні з поганим освітленням або з високою вологістю. Можливо, вони замерзли під час перевезення, адже курчата не вміють самостійно регулювати температуру свого тіла і їм обов’язково потрібно тепло.

– Коли приходите на ринок за молодняком, добре приглядайтеся до поведінки курчат, – радить ветеринар. – Купуйте найрухливіших малюків 9-10-денного віку, що міцно стоять на ногах, з м’яким животиком, з повністю розкритими блискучими очима. Животи не повинні випиратися, а крила мають щільно прилягати до тіла. У добового курчати повинна бути чиста клоака. Пух навколо неї не повинен бути забруднений послідом, особливо рідким. На сам послід теж слід поглянути. Не беріть тих, у яких випорожнення пінисті, блідо-жовтого кольору або темно-коричневі з кров’яними цятками – це очевидна ознака хвороб. Постарайтеся не застудити курчат у перші ж години. Перевозьте їх в утепленій коробці з рівним дном, вистеленим старим вовняним светром. Утримуйте їх у сонячному, і затіненому куточку. Переохолодження, перегрів, намокання в дощ погано позначаються на здоров’ї птиці.

Меню для жовтодзьобиків

За словами Петра Молінського, перші 10 днів курчат годують вісім разів на день, потрошку через кожні дві години. З 10-денного віку корм дають через три години, з тритижневого – три-чотири рази на добу. При цілодобовому освітленні в перші 10 діб курчата їдять практично безперервно. – У перші дві доби курчатам дають дрібно порізані або натерті на тертці яйця, зварені круто, – розповідає ветеринар. – З третьої доби починають робити мішанку: до вівсяної, ячмінної, пшеничної крупи, подрібненого зерна (пшениця, ячмінь) додають сир, дрібно нарізані яйця, вітамінну добавку і зволожують кисляком. Мішанка повинна бути розсипчастою. Липкі корми, скажімо рідка каша, заклеює курчатам носові ходи, і вони хворіють. Овочі для мішанки натирають на тертці, зелень дрібно нарізають, картоплю варять і змішують з крупою. Для курчат годиться тільки свіжий корм. Вологий корм в жодному разі не залишайте в годівниці більш ніж на дві години. Якщо курчат придбали на ринку, обов’язково запитайте у продавця, чим їх годували, бо різка зміна раціону може призвести до хвороб, а то й загибелі курчат. – Багато господарів помилково вважають, що вітаміни потрібно додавати в корм тільки тоді, коли курчата хворіють, – зауважує ветеринар, – однак основна причина загибелі курчат у перші дні життя – брак вітамінів. Придбати їх нескладно: нині всюди продаються спеціальні вітамінно-мінеральні добавки, тільки брати потрібно не все підряд, а лише те, що перевірено роками.
Повернутися
28.05.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...