А для кісток — чорнослив

Вчені з США відкрили властивість чорносливу зміцнювати кістки.

Чорнослив виявився незамінним продуктом для тих, хто страждає на остеопороз або хоче знизити ризик розвитку цього захворювання. Про це повідомляє health.usnews.com.

 Недуга загрожує вимиванням з кісток мінеральних речовин, що робить їх крихкими. Особливо часто це трапляється серед представників поважного віку.

За даними американських вчених, сушена слива зробила піддослідних міцнішими. Дослідники провели експеримент на двох групах жінок. Перша кожен день їла чорнослив, а друга - сушені яблука.

 У любителів слив в результаті зміцнилися скелетні кістки. Дорослим потрібен 1 грам кальцію на день, а дітям до 18 років - 1,3 грама. Також потрібно їсти більше білка і частіше гуляти на свіжому повітрі - так краще засвоюється вітамін D.

 Зокрема в 100 грамах чорносливу міститься 43 міліграма кальцію. Також він багатий калієм, який благотворно впливає на судини, і корисним для зору вітаміном А.

 Як відомо, чорнослив допомагає схуднути, оскільки чистить кишечник і дарує відчуття насичення. Як писала "УМ", сушені фрукти зберігають у собі дуже багато вітамінів та мікроелементів, які вони містять у свіжому вигляді, а навесні, коли авітаміноз підступно починає нагадувати про себе і втомою, і ослабленим імунітетом, є просто необхідними для організму.


Повернутися
21.09.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...