Чому яблуня з горыхом не дружать, або Які дерева і кущі не варто садити поряд

Айва несумісна з виноградом, сумісна з яблунею.

Алича сумісна з яблунею, не сумісна з чорною смородиною.

Глід сумісний з виноградом.

Бузина чорна сумісна з чорною смородиною, сливою, яблунею і аґрусом.

Вишня сумісна зі сливою і черешнею, несумісна з абрикосом, малиною, смородиною чорною і яблунею.

Груша сумісна з горобиною, несумісна з горіхом маньчжурським і волоським.

Жимолость сумісна з малиною і чорною смородиною.

Обліпиха несумісна з вишнею.

Горобина сумісна з грушею, малиною і черешнею, не сумісна з горіхами і черешнею.

Слива сумісна з малиною, вишнею і бузиною чорною, несумісна з грушею і чорною смородиною.

Смородина червона сумісна з малиною і яблунею, несумісна з вишнею і сливою.

Чорна смородина несумісна з вишнею, сливою і черешнею.

Черешня сумісна з горобиною, несумісна з чорною смородиною і яблунею.

Яблуня несумісна з кісточковими, з горіхами, з чорноплідної горобини.

 «Золоті» правила посадки дерев і кущів

  Головне правило: високорослі дерева не мають затінювати низькорослі дерева і кущі.

  Найвищі дерева треба садити на північному або північно-західному кордоні саду.

  Більш теплолюбні, наприклад, сливи, абрикоси, бажано, щоб були захищені взимку від пронизливих північно-східних холодних вітрів будинком, сараєм, гаражем.

  Для винограду треба вибрати найбільш сонячне місце біля південного боку будівель, і щоб його не затінювали високорослі дерева.

 Не варто робити змішані посадки. Наприклад, посадили яблуні на відстані 4Х4 метри. А щоб місце між ними не пропадало, посадили ще й смородину або полуницю. Виходять змішані, незручні для догляду посадки. Наприклад, яблуню треба обприскувати від шкідників, а в цей час смородина або полуниця вже дозріває і неприпустимі жодні обприскування. Якщо не обприскувати – яблука пропадають, якщо обприскувати – смородина або полуниця постраждає.

  Треба обов’язково дотримуватися інтервалів між деревами та чагарниками. При посадці саджанці всіх дерев і кущів маленькі. А це оманливо. Не притискайте кущі надто близько до паркану, садіть не ближче ніж 1,2 метра, а високі дерева – не ближче 3 метрів.

 Не намагайтеся заповнити сад якнайшвидше, будь-чим. Садіть найкращі високоврожайні сорти із смачними плодами, а не випадково куплені саджанці.

http://simya.com.ua/shho-krashhe-posadyty-sumisnist-derev-i-kushhiv-u-sadu/


Повернутися
19.07.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...