Субсидія: призначити не можна відмінити

Усе про новий порядок призначення субсидій

 Кожен 5−6-ий отримувач субсидії втратить державну допомогу. Це стосується сімей, які мають більше одного житла, власників автомобілів і людей, що працюють без оформлення.

«Ті, хто справді потребує допомоги, буде її отримувати. А ті, хто просто приховує свої доходи, не зможуть скористатися зі субсидій», — пояснюють в уряді.

«Переважній більшості громадян субсидії на наступний опалювальний сезон будуть перепризначені автоматично, — каже директор Департаменту державної соціальної політики Мінсоцполітики Віталій Музиченко. — Звернутися до органів соцзахисту треба лише окремим категоріям громадян, які підпадають під нові критерії».

Уряд оновив програму держдопомоги на оплату житлово-комунальних послуг

Дохід від здавання помешкання в оренду необхідно буде зазначити у декларації про доходи, і він впливатиме на призначення субсидій

Дохід від здавання помешкання в оренду необхідно буде зазначити у декларації про доходи, і він впливатиме на призначення субсидій

Ви втратите допомогу від держави, якщо:

* Придбали предмети розкоші або отримуєте дохід від здавання житла в оренду.

«Жителі міст-мільйонників нерідко практикують здачу квартир в оренду зі своєрідним бонусом — оформленою субсидією на комунальні послуги. При цьому власники помешкання не тільки отримують доходи, а й мають транспортні засоби або інші предмети розкоші. Відтепер, якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років (крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення), субсидію не призначатимуть.

Крім того, доходи від оренди майна, зокрема від здавання в оренду квартири, тепер необхідно буде також вказувати в деклараціях про доходи (у новій графі «інші доходи»), пояснюють у Кабміні.

* Живете у великому будинку чи квартирі.

Є помешкання, які виходять за рамки середньостатистичних та належать до категорії «преміум-класу». Донедавна на них також оформлялися субсидії — на підставі того, що там прописувалася одинока пенсіонерка з мінімальною пенсією. Не маючи змоги оплатити повну вартість послуг, зверталася до комісії з проханням надати субсидії на понаднормативну площу.

З 1 травня діє нове правило: якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку — 200 кв. м (крім дитячих будинків сімейного типу і прийомних сімей), її власники зобов’язані оплачувати вартість комунальних послуг у повному обсязі.

* Приховуєте реальні доходи.

«Чимало українців працює за кордоном, але при цьому звертається за призначенням субсидій, декларуючи нульові доходи. Тепер тим, хто справді є безробітним, необхідно буде стати на облік до Центру зайнятості. А тим людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний, бо насправді працює без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматично рахуватимуть дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів. Це — 5286 гривень», — йдеться у повідомленні Мінсоцполітики. Чиновники переконані: це стимулюватиме українців офіційно влаштовуватись на роботу, сприятиме детінізації та усуне соціальну несправедливість, коли субсидію отримують люди з достатньо високими доходами.

Тим, хто й далі отримуватиме допомогу від держави, доведеться подбати про теплі піжами і ковдри. З 1 травня Кабмін зменшив соціальну норму на газове (до 4,5 кубометра на 1 м² площі) та електричне опалення (30 кВт.год. на 1 м² площі). При призначенні субсидії на понаднормову площу житла норма може бути більшою, але максимум на 30%.

Минулого опалювального сезону норма була 5 кубометрів. У 2014-му, коли почала діяти програма субсидіювання, — 13,6. Зміни українці відчують з початком нового опалювального сезону. За кожен понаднормовий куб доплачуватимуть з власної кишені 6,96 гривні. Тоді ж субсидії почнуть видавати живими грошима, а це означає, що їх отримувачі можуть залишати собі кошти, зекономлені у результаті ощадливого споживання, і витратити їх, приміром, на ліки. В уряді переконані, що монетизація стане додатковим стимулом для енергоефективності.

Тим, кому вдасться зекономити електроенергію, яка використовується для опалення, або газ, уряд обіцяє ще й премію. Цього року за 150 кіловат електроенергії або 100 кубів газу ощадливі домогосподарства преміювали сумою у розмірі майже 700 гривень. Щоб отримати ці гроші, до 1 вересня потрібно буде подати заявку у місцеве управління соціального захисту населення.

Переселенцям Кабмін дозволив оформляти субсидії без договору оренди — лише на підставі заяви до органів соцзахисту і заповненої декларації. Але органи соцзахисту залишають за собою право перевірити матеріально-побутові умови заявника. Акт про обстеження і буде підставою для призначення державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг.

https://wz.lviv.ua


Повернутися
24.06.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...