Чому огірки не хочуть рости

Що робити, якщо не ростуть огірки? Багато дачники стверджують, що найпоширенішими причинами, чому не росте розсада огірків, зазвичай стають деякі типові помилки новачків. Нижче ми розглянемо ці помилки і навчимося їх уникати.

Для початку уважно перегляньте свої грядки і методи роботи з розсадою. Цілком можливо, що ви зробили одну з класичних помилок. На невеликих ділянках, де дотримувати всі правила сівозміни досить складно, отримати рясний урожай кожен рік на одній і тій же грядці не вийде. Справа в тому, що в будь-якому грунті за сезон накопичуються різні хвороби та шкідники, які цілком можуть погубити всю роботу наступні два-три роки. В результаті ви не можете зрозуміти, чому огірки цвітуть, але не ростуть: зав'язь з'явилася, але слабенька і скручена, а вже через пару днів її здолав пероноспороз.

Молоді початківці дачники прагнуть все робити по книжці, і дотримуватися класичних термінів висадки насіння. Після цього вони не можуть зрозуміти, чому не ростуть огірки, а причина криється в дуже ранніх строках садіння. Навіть в одній смузі кожен рік до висадки приступати доводиться в різний час. Огірки родом із тропічних місць, де цілий рік висока температура і вологість. За низької температури оболонка насіння починає набрякати, але воно не проростає, а загниває. Таке буває, якщо посіяти за теплої погоди, а потім зарядили холодні затяжні дощі. За підвищеної вологості швидко розвиваються гнилі, борошниста роса, інші захворювання. У результаті дуже часто гине.

У будь-якому разі і до сходів, і після вам допоможуть упоратися з неприємностями тимчасові укриття. Під плівкою буде трохи вища температура і не буде зайвої вологості.

Проблема може критися в дуже густих насадженнях. Чим щільніше ви розташуєте рослини, тим більше ймовірність виникнення хвороб, зростання трохи сповільнюється.

Існують різні сорти цієї культури. Деякі з них самозапильні, інші потребують допомоги бджіл. Не можна висаджувати всі види поруч, так як в результаті врожайність значно впаде, а якість погіршиться.

Огірки не люблять рости біля помідорів. Краще сіяти біля капусти, квасолі, гороху. Добрими попередниками є цибуля, морква, перець, багаторічні трави.

Правильне формування грядок: потрібно чітко дотримуватися глибину, на яку будуть поміщатися насіння. Якщо їх поглибити більш ніж на 2-2,5 см, то їх зростання буде повільним. Причому ризик відсутності сходів в даній ситуації буде досить великий.


Повернутися
27.05.2018
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...