«Вишиваний фестиваль» — з рекордом!

Цьогорічний 10-ий, ювілейний Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки», який  упродовж двох днів — 12-13 травня — відбувався в парку культури і відпочинку імені Шевченка, став… рекордним!    

За два дні на сцені фестивалю виступили сотня мистецьких колективів області, свої рукотворні шедеври представили понад півсотні майстрів із більше ніж 10 областей України, а гостями фестивального дійства стали майже 10 тисяч тернополян. Окрім того, 350 депутатів усіх рівнів, об’єднавшись та убравшись у вишиванки,   встановили новий рекорд України «Найбільша кількість депутатів усіх рівнів у вишиванках на одній локації» в категорії «Масові заходи». «Такого рекорду не було ще в національному реєстрі рекордів, адже його учасниками, не організаторами, не партнерами, не засновниками, а саме учасниками стали депутати всіх рівнів у вишиванках, — зазначила керівник проекту «Національний реєстр рекордів України» Лана Вєтрова. —  350 депутатів Тернопільської, Львівської, Київської та Черкаської областей, об’єднавшись разом, створили нове досягнення України. Мені надзвичайно приємно, що цей рекорд відбувається на Тернопільщині, тут, де мабуть найбільше різноманіття вишиванкового цвіту!».

У рамках фестивалю було репрезентовано понад 12-метровий вишиваний рушник єдності. До його вишивання долучилися умільці з усіх регіонів України, а також у діаспори Канади, Польщі та Німеччини. Він не має аналогів ні з точки зору кількості людей, які вишивали це дивовижне полотно, ні унікальності малюнка. З Тернополя рушник поїде на батьківщину Кобзаря, де його вишиватимуть черкаські майстрині. Окрім цього, було визначено переможців конкурсу на кращий вишитий герб України, області, району, міста, селища та села. 

Організатори дійства — Тернопільська обласна адміністрація, обласна рада, міська рада та Тернопільський обласний благодійний фонд «Цвіт вишиванки».

 У кожен рік свого проведення фестиваль мав власну «родзинку»: проводилися конкурси на кращий дитячий вишитий костюм, кращий вишитий весільний  костюм, конкурс на найдовший чуб і найдовшу косу. Також уже чотири роки поспіль у рамках «Цвіту вишиванки» проводиться «фестиваль у фестивалі» «Вишиваночка» — дитячий конкурс, у якому мають можливість показати свої таланти наймолодші тернополяни.  Під час святкування на території фестивалю діяла виставка майстрів народних художніх промислів, відбувалися майстер-класи, презентація вишитих рушників з 17-ти районів Тернопільщини, виступали художні колективи міста та області. 

 


Повернутися
27.05.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...