Де ж він, необхідний вітамін?

Поняття авітамінозу найбільш часто зустрічається в весняний час. Чому так? Тому що саме після зими в організмі багатьох людей проявляється нестача вітамінів. Наслідки авітамінозу не найприємніші: швидке старіння, зменшення стійкості перед інфекційними захворюваннями і загострення хронічних недуг, сонливість, швидка стомлюваність, пригніченість, дратівливість та інші. До речі, в чистому вигляді авітаміноз зустрічається досить рідко. Зазвичай, говорячи про авітамінозі, мають на увазі тільки дефіцит вітамінів, а це, на щастя, легко виправити. Які ж вітаміни життєво необхідні людському організму, нестача яких може призвести до авітамінозу?

Вітамін А відповідає за формування скелета, ще його називають «вітамін зору». Велика кількість цього вітаміну можна отримати, споживаючи регулярно морква, гарбуз, кукурудзу, буряк, помідори, червоний перець або абрикоси. Вітамін А дуже нестійкий до температурного впливу, при кип`ятінні має властивість розпадатися, тому продукти з його змістом краще не піддавати довгому кип`ятіння.

Вітамін В1 бере участь у забезпеченні функціонування нервової системи і метаболізмі. Його здатна виробляти мікрофлора кишечника, але в недостатній кількості. Поповнити нестачу вітаміну В1 можна, споживаючи різні сорти хліба і хлібобулочні вироби, гречку, рис, овес, жовток, свинину і яловичину, горіхи.

Вітамін В2, так званий, «вітамін зростання», забезпечує утворення гемоглобіну в крові, сприяє загоєнню ран. Велике його кількість міститься в свіжих овочах, злакових, яйцях, молоці, м`ясі та рибі. Під вплив ультрафіолетових променів і в лужному середовищі вітамін В2 неодмінно руйнується.

Вітамін С підтримує імунітет, як відомо, міститься переважно в цитрусових, болгарському перці, яблуках, картоплі, капусті. Він також не витримує високої температури, при кипінні руйнується.

Вітамін D допомагає засвоїти організму кальцій, виробляється в шкірних покривах під впливом сонячних променів. Крім того, вітамін D багата червона риба, вершкове масло, сметана, молоко, печінку, риб`ячий жир і ікра.

Вітамін Е відповідає за роботу органів статевої та м`язової систем. Багато цього вітаміну в рослинному маслі, жовтку, зелені.

 Як зберегти вітаміни в продуктах

Щоб в продуктах збереглися вітаміни потрібно зберігати їх в темному прохолодному місці. При митті, не слід тримати овочі та фрукти довго в воді. Нарізати продукти заздалегідь небажано, краще це робити безпосередньо перед вживанням. Якщо м`ясо або рибу передбачається запекти, то краще це робити в фользі. Коли овочі піддаються варінні, то опускати їх слід в уже киплячу воду і прикривати кришкою каструлю.  Крім того, щоб отримувати максимальну кількість корисних речовин з продуктів, потрібно постаратися зробити процес їх термічної обробки якомога коротше і вживати їжу відразу, довго не зберігаючи її.

 


Повернутися
25.03.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...