Базилік… на підвіконні

Відомо, що вирощувати базилік у горщику на підвіконні можна цілий рік. Однак практика нерідко розходиться з теорією, і в черговий раз так не дочекавшись сходів або висмикнувши "довгоногі" зів'ялі проростки, садівник опускає руки - не судилося.

 Базилік – рослина невибаглива, тому може добре рости навіть в зимовий період при оптимальній кімнатній температурі. Але краще буде, якщо вирощування базиліка на підвіконні почати ранньою весною. Незважаючи на те, що вирощування базиліка труднощів не викликає, необхідно володіти деякими знаннями і вміннями, що стосуються культивування базиліка самостійно в домашніх умовах.

Для того, щоб виростити базилік з насіння на підвіконні у себе в квартирі, вам знадобиться: грунт, горщики, насіння базиліка, лійка, обприскувач та предмет для розпушування землі – це може бути лопатка, стека або звичайна вилка. Для успішного вирощування розсади, знадобляться добрива  оскільки грунт швидко виснажується.

Найголовніше:  необхідно вибрати сорт насіння, які добре ростуть в домашніх умовах. До невибагливим насіння базиліка можна віднести: Бакинський, Єреванський. Базилік на підвіконні повинен виростати в спеціально підготовлених ємностях. В якості тари для вирощування базиліка можна взяти звичайні квіткові горщики. Але краще буде, якщо для вирощування базиліка підібрати широкий і довгий ящик.

Базилік чудово росте в звичайному городньому грунті. Перед висадкою бажано у садовий грунт внести універсальні мінеральні добрива для садових культур. Насіння базиліка в грунт висівають на глибину не більше сантиметра. 

Вирощування базиліка на підвіконні потрібно проводити при певних температурних умовах. Бажано, щоб зберігалася в кімнаті оптимальна температура +25 градусів. Базилік дуже полюбляє сонце, тому ящики або горщики з цією пряністю краще розташовувати на сонячній стороні будинку.

 Батьківщина базиліка - субтропіки, тому без тепла й світла йому не вижити. 

Щоб базилік ріс, кущився та гілкувався, на вашому підвіконні температура повітря має бути не нижче 20°С (а ще краще 25°С), а сонце світити не менше 3-4 годин на добу. Протягів базилік боїться. 

Базилік на підвіконні потрібно регулярно поливати. Полив базиліка проводиться раз на добу – це головна вимога для отримання високого врожаю базиліка, вирощеного на підвіконні. Полив проводиться тільки зранку. Не варто рясно заливати базилік, оскільки рослина відчуває себе комфортно в помірно вологому грунті. Винятком тут може бути дуже посушливий і спекотний день. 

У горщиках з дорослими рослинами раз на два-три дні рихлять ґрунт для збагачення його киснем. 

Якщо ґрунт для вирощування базиліка виявився не дуже родючим, раз на місяць кущики потрібно підживити. Для підживлення відмінно підходять універсальні добрива на основі органічного компосту або гуматів. 

Через 1,5 місяця ви почнете обривати перші пряні листочки з бічних пагонів. Згодом зрізуючи зелень, залишайте на стеблі не менше трьох листків - у їхніх пазухах почнуть розвиватися нові бічні пагони. Коли кущ підросте достатньо, можна буде прищипнути верхівку, щоб він розростався вшир. 

 

 Базилік – одна з найпопулярніших пряних трав. Особливо на Кавказі, де рослина більш відома під назвою “рейган”. У базиліка – безліч видів, підвидів та культурних варіацій. І всі вони відрізняються один від одного – за розміром, кольором, ароматом.Листя, коріння та насіння базиліка використовують у народній медицині для лікування різних хвороб. Окрім ефірної олії, що має сильну бактерицидну дію, в ньому містяться цукри, каротин, фітонциди, вітаміни С, В2, РР, рутин.


Повернутися
08.03.2018
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...