Вирощуємо тютюн з насіння

Рослина тютюн викликає інтерес не тільки у завзятих курців. Він знаходить багато варіантів застосування в побуті та присадибному господарстві.

Використання тютюну в присадибному господарстві. Настій тютюну допомагає впоратися з садовими шкідниками (медведкою, попелицею, трипсами). Сухе листя в ящиках шаф здатні відлякувати короїда і міль.

Тютюн також знаходить застосування в народній медицині. Саме тому варто спробувати посадити грядку тютюну на своїй ділянці.

Насіння тютюну потрібно придбати в спеціалізованому магазині. Дрібні насіння досить вибагливі, тому потрібно стежити, щоб вони не були протермінованими. Зазвичай пропонують для посадки всього два сорти цієї рослини – «Тютюн сільський» і «Вірджинія»

Вирощування тютюну на власній грядці - заняття не тільки можливе, але і цілком посильне. Зрозуміло, від Ваших знань, досвіду і докладених зусиль залежить якість тютюну і його смак. Тому потрібно врахувати багато нюансів і поставитися до цієї справи з усією серйозністю.

Тютюн любить тепло, світло і помірну вологість. Йому потрібна легкий, пухкий, не глинистий грунт.

Найпоширенішими є наступні сорти тютюну: Вірджинія,  Гостролист, Самсун, Сигарний і Ювілейний. Агротехніка вирощування для тютюну та для махорки однакова, обидва види вирощують розсадним способом. Для вирощування розсади підходить і парник і теплиця, а крім того ще й тепле підвіконня, тут можна вирощувати розсаду в добре дренованому ящику або просто квітковому горщику. Для вирощування розсади тютюну слід підготувати поживний субстрат, найкраще брати натуральні добрива, такі як кінський або коров’ячий гній. Ідеальним буде перегній. Ідеальним субстратом можна вважати субстрат, що складається з двох частин перегною, однієї частини звичайної грунту з вашої ділянки і однієї частини піску.

Насіння тютюну дуже дрібне, всього лише в одному грамі - 12 тисяч насінинок. Перед посівом субстрат потрібно обов’язково зволожити. Можна посіяти сухе насіння, але більш дружні сходи вийдуть, якщо насіння пророщене.  Щоб тютюн швидше зійшов, десь за 4 дні до посіву насіння пророщують в мішечках з тонкої бавовняної тканини або нетканого полотна. Мішечок потрібно заповнити насінням на дві третини і занурити на добу в нагріту до 30°С воду. Після цього промийте його, поки вода не стане прозорою. Мішечок злегка струшують, щоб прибрати воду, що залишилася, потім поміщають в тепле (27°С) місце і накривають вологою мішковиною. На 3-й або 4-й день насіння прокльовується - на ньому з'являються білі крапки. Коли насіння з точками буде 2/3, змішайте їх з подрібненим перегноєм або дрібним піском. Перед посівом грунт потрібно вирівняти, злегка утрамбувати і гарненько полити. Після цього насіння рівномірно розкидають, присипають тонким (0,5 см) шаром перегною, трамбують і поливають. Для поливу найкраще використовувати пульверизатор. Так само не варто допускати застою води і переливу грунту.

Якщо насіння висіяні занадто близько один до одного вам буде потрібно проводити пікіровку. Пікоровку слід проводити, коли на молодих сіянцях з’явитися 3-4 справжніх листочка. Перед пікіровкою гарненько полийте розсаду і коли грунт добре промокне можна буде акуратно пересадити рослини в теплицю або окремі горщики для подальшого росту і розвитку.

 Розсаду потрібно вкривати від пекучих сонячних променів, але не затіняти - при хорошій освітленості вона краще росте. Підживлюють її в кінці дня. З калійних добрив використовують тільки сульфат калію або поташ, тому що інші містять багато хлору, а це, як згадувалося, шкідливо для розсади. Мінеральні добрива замінюють курячим послідом - в ньому фосфор, калій і азот.

Коли листочки помітно піднімаються, розсаду присипають, щоб закрити коріння та прискорити зростання, і поливають. Для висаджування у відкритий грунт вона придатна, коли стебло буде гнучким (не ламається, якщо обернути навколо пальця), висота пагінків досягне 12-14 см, утвориться мінімум 5-6 листочків і добре розвинеться коріння. До пересадці на постійне місце в грунт слід приступати тільки тоді, коли мине загроза пізніх весняних заморозків і грунт добре прогріється.

  За тиждень з гаком до висадки потрібно підготувати рослини: тримати їх відкритими довше, не вкривати від сонця, поливати через день


Повернутися
19.02.2018
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...