Що б таке з’їсти, щоби… не хворіти?

З настанням холодів наш організм страждає від різних вірусних захворювань. Як підвищити опірність організму і імунітет? Харчуйся правильно! Дієтологи не втомлюються повторювати — щоденне вживання кисломолочних продуктів покращує травлення та сприятливо впливає на загальний стан організму. Не забувай про лимони, апельсини, малину, липу та мед — в період холодів ці продукти найкраще захистять Тебе від простуди та грипу. Що вже казати про часник та цибулю — справжні скарбниці вітамінів.

Пам’ятай! Більшість імунних клітин знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Ось чому таким важливим є отримання достатньої кількості білків, жирів та вуглеводів щодня.

  Квашена капуста

Квашена капуста – ідеальний зимовий продукт, в якому зберігаються і навіть примножуються всі вітаміни? Чому примножуються? Під час варіння капусти більше 50% основних елементів руйнуються. При заквасці за рахунок процесу молочнокислого бродіння в капусті утворюються пробіотики, які чудово впливають на кишечник, дієтологи навіть прирівнюють квашену капусту до кефіру. Вітамінів С і Р у квашеній капусті в 20 разів більше, ніж у свіжій, – вони теж утворюються під час бродіння.

Квашена капуста до того ж багата різними мікроелементами – кальцієм, калієм, фтор, магній, а також макроелементами – залізом, йодом, цинком, фтором та хромом. А за рахунок наявності вітамінів С і А вона цілком дасть фору навіть цитрусовим.

Регулярне додавання в раціон квашеної капусти дозволить підвищити імунітет і активізувати обмін речовин, зміцнити судини і значно знизити рівень холестерину в крові.  

Гарбуз

Гарбуз може зберігатися дуже довго і практично весь час зберігання не втрачає своїх корисних властивостей. Це робить її відмінним зимовим продуктом. Головне, щоб шкірка не була пошкоджена. Якщо ж гарбуз потрібно зберегти шматочками, то найкраще її очистити, нарізати і зберігати в морозильнику в поліетиленових пакетах. Вітаміни групи А, В, C, E, D, Р, рекордна кількість вмісту заліза, а також рідкісний вітамін Т, який впливає на процеси обміну речовин в організмі, роблять гарбуз унікальною.

Велику кількість каротину і вітаміну Е допомагає сповільнювати процеси старіння в організмі, благотворно впливає на людей з проблемами зору та слизової оболонки ока. Унікальні рослинні фібри запобігають запор, а також такі серйозні захворювання, як рак, коліт, діабет. Солі калію і велика кількість води сприяють профілактиці каменеутворення в нирках.

Фахівці кажуть, що вживання гарбуза допоможе вирішити багато проблем. Гарбуз запобігає захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, допомагає відновлювати нормальний стан організму при нефриті, хворобах печінки, запаленнях сечового міхура, атеросклерозі, при безсонні і неврозах. Про підвищення імунітету годі й говорити: такий щільний набір мікроелементів і вітамінів дає потужний заряд організму.

Кисломолочні продукти
Останні дослідження показують, що якщо в день з’їдати 150г кефіру чи йогурту, збагачених біфідобактеріями (не солодкого!), То це знизить ризик простудних захворювань, захворювань кишечника, проблем зі шкірою! Крім того, це відмінне джерело кальцію і вітаміну D, який зміцнює імунну систему, а пробіотики допомагають відновлювати мікрофлору кишечніка. Вважається, що антимікробні речовини, що виробляються під дією вітаміну D, перешкоджають поширенню вірусів по всьому тілу. Пробіотики можуть допомогти організму боротися з інфекцією і стимулювати підвищення імунітету, підсилюючи дію, корисних бактерій в травному тракті.

  Часник
Це, напевно, найбільш сильний продукт, що підвищує імунітет. Недарма його називають «антибіотиком для бідних». Він має більш широкий антибіотичний спектр дії, ніж пеніцилін, пригнічує багато вірусів і сприяє попередженню раку, багатий мікроелементом селеном. Вважається, що він стимулює імунну систему за рахунок збільшення числа лімфоцитів (білих кров’яних тілець). Крім того, вважають, що дві сполуки, присутніх у часнику, інулін і аліцин, відповідальні за ефективне усунення різних видів бактерій (стафілококів, стрептококів та сальмонел), а також пригнічує дію збудників туберкульозу, дифтерії, тифу та кишкових паразитів. Дія часнику найбільш ефективно, якщо його вживати в чистому вигляді. Щодня з’їдайте, принаймні, одну часточку часнику.

Сухофрукти

Сухофрукти можна їсти цілий рік, але взимку вони особливо актуальні. Курага, родзинки, чорнослив – сухофрукти вважаються природним вітамінним комплексом. Чорнослив багатий вітамінами А, В1, В2, РР, міддю, калієм, залізом, йодом. Спеціальні баластні речовини покращують перистальтику кишечника, чорнослив відмінно очищає і омолоджує організм, покращує колір обличчя та бореться з холестерином.

Вітаміни і мінеральні солі родзинок зміцнюють дихальну і серцево-судинну систему і підтримують роботу щитовидної залози. Курага нормалізує тиск – це вплив високого вмісту магнію.

Горіхи і насіння
Одні з кращих натуральних джерел аміно-і жирних кислот, які необхідні для оптимального функціонування імунної системи. Для вегетаріанців горіхи є прекрасними замінниками м’яса й інших тваринних продуктів. Наприклад, мигдаль містить вітамін Е, який може допомогти запобігти нежить і інфекцій верхніх дихальних шляхів. Вітамін Е є потужним антиоксидантом, який функціонує в поєднанні з іншими поживними речовинами, присутніми в мигдалі: селен та магній.
Але вони все ж дуже калорійні, не варто ними сильно зловживати — в день з’їдайте по жменьці (приблизно 20-30 грамів) різних горішків.

 Мед  
Здавна вважаються одним з найбільш корисних продуктів. Мед містить вітамін С і марганець, а так само вітаміни, які відмінно поєднуються з мінеральними солями і швидко всмоктуються. Бджолиний пилок — джерело жирних кислот, бере участь у виробленні ферментів і інших поживних елементів, що зміцнюють імунну систему. Прополіс — широко використовуване в медичній практиці бактерицидну і бактеріостатичну речовина. Прополіс здатний пригнічувати активність і знищувати широкий спектр мікроорганізмів, включаючи туберкульозну паличку, віруси, найпростіші (трихомонади), грибки (трихофітія), кандидоз, віруси грипу і гепатиту. Причому прополіс знищує і виводить чужорідні клітини, а рідну мікрофлору організму-господаря зберігає в цілості й схоронності. Тому при використанні прополісу кишкова мікрофлора не страждає, і ніякого дисбактеріозу не буде, на відміну від «улюблених» антибіотиків.


Повернутися
19.02.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...