Несолоне, несолодке, нежирне…

Дієтологи стверджують, що найшкідливіші для нашого здоров’я продукти це сіль, цукор, вершкове масло і продукти з білого борошна.

Якщо ви всерйоз задумалися про правильне харчування і вирішили виключити з раціону сіль, то варто вирішити питання про заміну цієї приправи чимось іншим.

Замінити сіль при схудненні можна:

Сушеною зеленню. Особливо хороша в якості заміни селера.

Морською капустою, вона ж ламінарія. Ця рослина просто криниця корисних вітамінів і мікроелементів. Ламінарія є відмінним замінником солі, а страви, приготовані з додаванням капусти, набувають незвичайний терпкий смак. Для приготування салатів рекомендується використовувати суху морську капусту, хоча і в свіжому вигляді вона буде смачна;

Часником або цибулею. Ці ароматні овочі додадуть будь-якій страві пікантний смак. Цибульку можна брати не тільки зелений, але і ріпчасту, салатний і т. д. Овоч чудово поєднується з м’ясом і рибою, злаками, картоплею. Не менш вдалим замінником солі буде і часник. Правда, багато хто боїться неприємного запаху після поглинання овоча. Якщо вас хвилює часникове амбре, то позбутися від нього допоможе свіжа м’ята і цитрусовий сік;

Травами, які настоювали на рослинному маслі. Трави можна брати будь-які: базилік, петрушку, кріп, кінзу та інше, все залежить від вашого смаку;

Натуральними приправами. У їх складі не повинно бути солі. Звичайно, купити щось по-справжньому натуральне часом непросто, але все можливо. Пошукайте. Напевно на ринку знайдеться кмин, куркума, орегано і т. д. Приправи надають страві приголомшливий аромат і смак;

Цитрусовими. Якщо у вас немає алергії і дієта дозволяє вживання фруктів, то додайте в своє меню лимони, апельсини і грейпфрути. Сік зазначених фруктів чудово поєднується з різними продуктами, а завдяки кисловатому смаком відсутність солі практично невідчутно;

Соєвим соусом. Саме він для багатьох є кращою заміною. Головне, купувати якісний продукт, в якому міститься мінімум консервантів, ні цукру. Хороший продукт коштує недешево, але економити на здоров’я не варто. Любителів соусу хочеться застерегти: вживати його у великій кількості не можна. В соєвому соусі також присутня сіль, тому додають його в блюдо трохи для аромату і посилення смаку.  

 І ще маленький секрет. Привчіть себе готувати їжу на пару або на грилі. Такі способи дозволяють продуктів зберігати природну солоність. Перший час, звичайно, буде хотітися смаженої їжі, але звикнувши до парової їжі, ви оціните її смак і користь.

Вершкове масло багате насиченими жирами, які шкідливі для серцево-судинної системи. Крім того, ці жири не засвоюються організмом і накопичуються, викликаючи ожиріння і атеросклероз судин. Вершкове масло необхідно замінити найбільш корисним оливковою або лляною олією.

У рецептах солодких страв сміливо можна замінити вершкове масло банановим або яблучним пюре. Вони додадуть аромат страви і зроблять його солодше. Необхідно взяти стільки пюре, скільки ви б брали олії.

Втім, найбільш доступною альтернативою є рослинна олія. При цьому не варто обмежувати себе тільки соняшниковою. Цілком підійде кукурудзяна, кунжутна і т. д. Якщо ви будете використовувати їх у випічці, пропорції повинні бути 1:2, інакше тісто буде занадто рідким. Краще віддати перевагу олії без запаху.

Як варіант, можна замінити вершкове масло кокосовим. Тільки воно має бути нерафінованою. Воно подарує тесту приємний аромат і додасть йому щільність, як і вершкове масло.

Французькі кухарі пропонують заміняти масло знежиреним сиром, кукурудзяним крохмалем з водою в пропорції 1:2,  йогуртом, сметаною, овочевим пюре з гарбуза, кабачка або картоплі, пастою авокадо.

Авокадна паста особливо добре гармонує зі смаком свіжого хліба. Можете сміливо використовувати її замість масла при приготуванні бутербродів. Як бачите, замін у вершкового масла вистачає.

 Як відомо, регулярне вживання білого цукру, крім проблем із зайвою вагою, і призводить до серйозних проблем зі здоров’ям – страждають наші зуби, мозок і серцево-судинна система. Саме тому відмовлятися від цього шкідливого продукту потрібно навіть тим, хто не прагне схуднути. Для гарного самопочуття, підтримки здоров’я і привабливою фізичної форми потрібно дотримуватися збалансованого харчування. Замінити цукор при правильному харчуванні можна  ягодами, фруктами, сухофруктами та медом.

 Вдалих вам кулінарних експериментів!


Повернутися
15.01.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...