Пиво й справді робить диво…

Навіть один ковток пива перед сном підвищує рівень дофаміну і таким чином заспокоює і розслабляє людину, пише http://poradnyk.simya.com.ua

Продовжує життя

У тих, хто часто споживає пиво, шанс померти в розквіті сил – на 19% нижчий ніж в інших людей, стверджують дослідники компанії Virginia Tech. Крім того, цей напій продовжує молодість – елементи, які містяться у пиві, запобігають передчасному старінню клітин.

Від пива худнуть

Від світлого пива худнуть, якщо, звісно, не закусувати його шкідливими сухариками і чіпсами. Принаймні так стверджує професор Королівського коледжу в Лондоні Тім Спектор. Він пояснює, що в пиві наявні корисні кишкові бактерій для ефективного харчування.

Навіть у пиві темних сортів калорій менше, ніж у знежиреному молоці або апельсиновому соці.

Запобігає виникненню ракових клітин

Пиво виводить з організму канцерогенні речовини і знижує ризик захворіти на рак. Цим мизавдячуємо хмелю, в якому міститься ксантогумол. Дослідження японських учених показали, що регулярне вживання пива здатне понизити ризик захворювання в 2-3 рази.

Захищає від хвороби Альцгеймера

Дослідження, проведені ще в 1977 році, довели, що вживання пива на 23% знижує ризик розвитку такого когнітивного порушення, як хвороба Альцгеймера або інших форм деменції. До такого висновку вчені дійшли в результаті опитування 365 тисяч людей. Однак досі вчені не можуть дати одностайної відповіді, який саме компонент напою дає такий ефект.

За однією з теорій, невелика кількість алкоголю сприятливо впливає не тільки на серцево-судинну систему (підвищує рівень хорошого холестерину), але і кровообіг і метаболізм у мозку. За іншою версією, від хвороби Альцгеймера “пивоманів” рятує кремній, якого є багато в пиві. Він може захистити мозок від шкідливого впливу алюмінію, що є однією з можливих причин розвитку Альцгеймера. Жодна інша рідина не може вивести з організму людини солі алюмінію.

Знижує ризик утворення каменів у нирках

Пиво на 40% знижує ризик розвитку каміння в нирках. Есперимент, у якому взяли участь 27 тисяч людей, показав, що пляшка пива в день цілком допомагає. Вода і алкоголь, які містяться в пиві, підвищують обсяги виділеної сечі і розбавляють її, тим самим знижуючи небезпеку виникнення каменів. Алкоголь також може “виводити кальцій”, який є основним елементом, що створює камені в нирках.

Зміцнює кістки

Хмільний напій зміцнює опорний апарат людини, адже в ньому міститься кремній, необхідний для росту кісток. Втім, вчені наголошують, що тут дуже важливий баланс: якщо 1-2 келихи пива в день істотно скорочують ризик переломів кісток, то 3 і більше, навпаки, його збільшують.

Допомагає заснути

 

Пиво має заспокійливу і снодійну дію завдяки наявності в ньому хмелю. Вчені довели, що елі, стаути і лагери підсилюють вироблення дофаміну – речовини, яку лікарі навіть прописують людям, що страждають від безсоння.

Дослідження, проведені в Медичній школі університету штату Індіана, показали, що навіть один ковток пива перед сном підвищує рівень дофаміну і таким чином заспокоює і розслабляє людину. Для такого ефекту потрібно всього 15 мл пива, чайна ложка.

Не переборщіть із пивом: вчені кажуть, що оптимальна доза для жінок – один кухоль на день, для чоловіків – не більше двох.Особливонебезпечне пиво для підлітків, так як у них алкогольна залежність розвивається значно швидше.

Ознаки залежності від пива

  • Потреба випивати щодня літр пива (деякі вказують на кількість 0,5)
  • Дратівливість і агресивність при відсутності доступу до пива
  • Вживання пива вдень або вранці
  • Зміна рис обличчя, одутлість, мішки під очима
  • «Пивний живіт», абдомінальне ожиріння, гінекомастія, варикозне розширення вен

Віддаленим наслідком пивного алкоголізму є так зване «пивне серце», «баварське серце». Вперше воно було описано німецьким доктором Боллінгера, який вивчав трупи робітників з пивоварного заводу. Характерна особливість серця любителя пива зі стажем – розширені камери і потовщені стінки. Незважаючи на збільшені розміри, нерідко в два рази, таке серце не може працювати ефективно, так як його міоцити позбавлені більшої частини своїх енергетичних станцій – мітохондрій. Тому людина з пивним серцем відчуває себе слабкою і страждає від задишки.


Повернутися
08.01.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...