Екзотика… з кісточок

Хто з нас не мріє розвести екзотичні рослини на підвіконні? Зробити це можна, відправившись за екзотикою... в продуктовий магазин. Більшість тропічних фруктів прекрасно проростають з насіння.
Виростити з кісточки лимон, гранат, персик куди цікавіше, ніж купити готову рослину. Але екзотичні фрукти мають чимало ворогів: сухе повітря, тля, павутинний кліщ.

 Цитрусові: найбільшою популярністю користуються цитрусові рослини. Оскільки ці рослини потребують багато тепла, то вони добре ростуть і плодоносять в умовах саду, надійно захищеного від холодів. Лимон, апельсин, грейпфрут — все це ви без особливих зусиль зможете виростити у себе вдома. Догляд за такими рослинами не вимагає особливих навичок у галузі садівництва.

 Треба обрати якомога свіжіші кісточки, промити їх і посадити у добре зволожену суміш городньої землі, торфу і річкового піску. Як тільки у паростків з’являться 1–2 справжніх листочка, їх треба розсадити. Перші сходи з кісточок мандарина можуть з’явитися вже через 3–4 тижні. Спільні вороги у цитрусових: сухе повітря, павутинний кліщ, щитівка, тля і ін.

Лимон – найбільш частий гість на підвіконні. Насіння неважко знайти в плодах. Вони сходять буквально за тиждень-два після посіву і швидко ростуть. Правда, плоди сіянці дають тільки на шостий-восьмий рік життя. Тому їх бажано прищеплювати культурними сортами.
Апельсини ростуть також добре, як і лимони. Але чому-то їх у нас рідко вирощують на підвіконні. Між тим листя апельсина – відмінна добавка до чаю. Сходить насіння апельсинів без всяких хитрощів, на 7-12 день після посіву – і дуже швидко ростуть.
Вже через декілька тижнів сіянці можна пересаджувати з насіннєвого ящика в окремі горщики.

ХУРМУ цілком реально виростити з кісточки. Промите і злегка підсушене насіння треба посадити у зволожений ґрунт, накрити плівкою або пластиковою пляшкою і поставити в тепле місце. Тепличку періодично знімати, провітрювати і зволожувати ґрунт. Через кілька тижнів, коли з’являться паростки, укриття можна прийняти. Схожість у хурми непогана.

МАНГО при бажанні можна виростити  з кісточки. Для цього плід з'їдають і відразу ж очищають насіння від оболонки ножем. Завчасно це робити не можна – тільки перед посадкою.
Насінину поміщають в грунт, поглибивши його лише на три чверті. Частину насіння повинно виглядати з грунту. Потім його щедро поливають і накривають склом. Росток з'являється приблизно через місяць. Як тільки з'явиться росток, треба відразу ж прибрати скло і поставити його на сонячний теплий підвіконня.
У міру розростання коренів, грудка землі треба перевалювати у великі горщики. Не забувайте, що манго – мешканець тропічних лісів і там висока вологість. Тому рослини треба щодня обприскують з пульверизатора.
У приміщенні манго росте швидко. Якщо ви маєте намір виростити його до стелі, то деревце потрібно формувати за допомогою обрізки, залишивши від чотирьох до п'яти основних гілок. Зростання дерева манго відбувається періодами, тому обрізати його краще тоді, коли зростання призупинено. Занадто часті обрізки небажані.

ФІНІК
Насіння у фініка дуже щільне. Тому, щоб вони проросли, треба схитрувати. Для цього насіння спочатку занурюють у гарячу воду, потім у холодну. В результаті оболонка насіння отримує мікротріщини, які полегшать проростання.
Насіння треба неглибоко висаджувати в горщики і ставити поруч з батареєю. Насіння проросте тільки на 12-14 день. Але якщо температура буде нижчою +24...+28° С, то цього доведеться чекати дуже довго.
Коріння у фініків товсте. Воно боїться пошкоджень. Тому висаджувати їх бажано відразу в окремі горщики, а потім пересаджувати у великі, шляхом перевалки земляного кома.
Фініки люблять тепло і воду, але взимку поливати їх треба дуже обережно – можуть згнити. З добрив краще використовувати мінеральні, начебто нітроамофоски. Без підживлень фініки ростуть дуже повільно.

Ананас: щоб виростити ананас, потрібно відрізати від його плоду верхівку з шматочком м’якоті і посадити у вологий пісок. Ананас необхідно часто поливати. Правда, вирощений в умовах зимового саду, цей фрукт не завжди зможе давати дійсно ароматні плоди.


Повернутися
15.11.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...