Переохолодитися можна навіть при «плюсах»

Хоча зима ще не встигла втомити нас лютими морозами, однак перші наслідки контакту з холодом уже маємо: зростання застудних захворювань, атаки гострих вірусних хвороб. Лікарі нагадують, що постраждати від переохолодження можна навіть за плюсової температури. Погодні умови, коли температура нижча +7°С, уже вважають такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров’ям.

— Передусім холод згубно впливає на дрібні кровоносні судини людини, зокрема судини кінцівок рефлекторно звужуються, щоб зберегти тепло, — пояснює київський лікар–терапевт Ігор Радчук. — Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується, підтримуючи внутрішню температуру тіла стабільною, а циркуляція крові в кінцівках уповільнюється. Тому спочатку мерзнуть пальці рук і ніг, а також вуха й ніс — вони найменше захищені, адже їх жировий прошарок дуже тонкий. Замерзає шкіра, потім підшкірний шар, судини, м’язи, нерви й навіть кістки. При переохолодженні температура тіла знижується до 35°С і нижче. І для цього не потрібно наднизької температури.

Як запобігти переохолодженню? Лікар каже, що взимку краще одягатися багатошарово: кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить небезпечне на морозі потіння. Якщо стане жарко, одну з кофт завжди можна зняти. Одяг має бути вільним. Крім того, важливо захищати відкриті ділянки шкіри. Одягайте рукавички, ніс і вуха захищайте шапкою, шарфом, піднімайте комір.

— Якщо плануєте провести цілий день на морозі, беріть запасний одяг, — радить Ігор Радчук. — Щоб уникнути переохолодження, іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий. Виходьте на мороз ситими, зранку добре поснідайте чимось калорійним. Якщо змерзли — відразу поїжте.

Людям, які змушені цілий день перебувати надворі, медики рекомендують щогодини заходити в тепле приміщення. По можливості беріть із собою термос із гарячою кавою, чаєм або супом.

— Працюйте руками або рухайте ними, щоб посилити кровообіг у судинах, які мерзнуть. Так само рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу, злегка потанцювати — тільки не дуже енергійно, інакше можете ушкодити замерзлі тканини, — додає Ігор Радчук. — А також уникайте перевтоми. Зморена людина швидше піддається переохоло­дженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. При цьому швидко витрачається енергія й виснажуються сили. Тому рухайтеся, але не інтенсивно.

Ніяких грілок і теплих ванн!

Помилково вважати, що переохолодження мине саме по собі. Щойно ви виявили його симптоми — воскові плями й оніміння шкіри — негайно зайдіть у тепле приміщення. Перша допомога при переохолодженні нескладна: зігрійтеся, посидьте у теплій кімнаті кілька годин, поїжте.

Якщо уникнути обмороження не вдалося — негайно до лікаря. Якщо такий візит наразі неможливий, щонайменше треба переодягтися: зняти мокрий одяг і вкутатися теплими ковдрами. Не можна торкатися обморожених ділянок тіла.

У жодному разі не намагайтеся зігріти вражені місця теплою водою чи грілкою. Це лише ускладнить ситуацію. Краще накласти термоізолюючі пов’язки (ватно–марлеві, бавовняні тощо).

Обов’язково пийте якнайбільше рідини — будь–які теплі напої: чаї, компоти, молоко. Вони нормалізують температуру тіла й поліпшать циркуляцію крові.

 


Повернутися
22.10.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...