Зберігай весь врожай!

Уже стала банальною фраза, що головне не тільки виростити хороший урожай, важливіше – зберегти його. Зберегти урожай до весни – це завдання, яке восени вирішує майже кожен садівник-городник.

Умови збереження врожаю – це підтримка при зберіганні оптимальної температури і вологості. Крім зовнішніх умов зберігання, на збереження врожаю впливають ще такі фактори, як тара зберігання і способи закладки продукції.

Існує ряд нескладних правил, яких потрібно дотримуватися при зберіганні фруктів і овочів, щоб понести мінімальні втрати при зберіганні урожаю до весни. Отож, як найкраще зберігати…

Моркву

Для зберігання в підвальному приміщенні коренеплоди пересипають піском. Укладені в «пірамідки», вони не повинні торкатися один одного. Нижні кладуть на шар піску (2 – 2,5 см). «Головки» морквин направляють назовні. 

Моркву перед зберігання треба обов’язково просушити, але не на сонці, а в приміщенні з температурою 10–12 ОС і вологістю 90–95%. Відсіяти треба моркву з будь-якими вадами.
Зберігати можна різними способами: насипом в льохах і підвалах; у піску (насипати шаром до 3 см, зверху розкласти моркву так, щоб коренеплоди не торкалися один одного, а зверху знову вкрити піском шаром 2 см, і так чергуючи шари); у ящиках і кошиках.

Складіть суху моркву в коробки, засипте цибулинням, можна і хвойною тирсою. Можна додати хрін: на шар щільно покладеної моркви покладіть корінь хрону і зверху присипте шаром цибулиння. Хрін має бактерицидну дію, вбиває мікроби і якщо з’являється гниль, то він знищує її. Далі у коробках зробіть невеликі дірочки й опустіть їх у підвал. Зберігається морква до наступного врожаю.

Буряк

Щоб буряк зберігався максимально довгий період, потрібно забезпечити йому оптимальні умови для зберігання. Першим пунктом у зберіганні буряка, буде правильне прибирання овоча з городу. Збирають буряк, як правило, у другій половині осені, при ясній, сухій погоді. Після складання буряк, потрібно ретельно просушити, робиться це відразу ж після збирання, якщо погода залишиться сухою і сонячною.

Найкращі умови для зберігання буряків – це підвал або льох, де: темно, температура від 0 до 2 ОС, вологість 90–92%, природна циркуляція повітря. За температури 4 градуси вище нуля у буряка починає проростати бадилля, а це суттєво скорочує термін зберігання.

Можна зберігати його різними способи: поза приміщення (у траншеях і ямах); у приміщенні (у погребі, підвалі, темній кімнаті, на балконі або в холодильнику); насипом у засіках або у ящиках і кошиках; пірамідками на полицях або в ящиках з піском; на картоплі, в ящиках або мішках. При зберіганні насипом на підлогу під буряки краще поставити дерев’яну решітку (піддон) для циркуляції повітря.

Буряк добре зберігається з картоплею. Його укладають поверх картоплі в один шар. Картопля віддає зайву вологу бурякам, які її потребують.

Чудовий спосіб зберігання – у піску. Але пісок треба обов’язково прожарити на сонці або в духовці. Буряк треба пересипати таким чином, щоб плоди не торкалися один одного, а зверху шар піску був не менше 2 см.

Добре зберігається буряк, пересипаний сіллю або припудрений просіяним деревним попелом чи порошком крейди або перекладений листям папороті. Можна зберігати буряк в торфі, тирсі або стружці.

Цибулю

Не можна прибирати цибулю і часник раніше встановленого терміну, з вологими шийками, які стають причиною гниття. Перед тим, як зберігати цибулю або часник на горищі, в погребі чи в квартирних умовах, їх потрібно висушити на сонечку в вітряний день.
Після збору врожаю в теплу погоду цибулю залишають полежати на грядці при 30-35°С, а при необхідності досушують в сараї, під навісом або в добре провітрюваному приміщенні.

 
 Значною мірою тривалість зберігання цибулі залежить від сорту. Гострі сорти, від яких при нарізанні течуть сльози, зазвичай зберігаються краще, ніж солодкі і напівсолодкі.

Зберігати цибулю треба в теплому, сухому погребі з температурою близько нуля або трохи вище. Але не рекомендується зберігати цибулю в тому ж приміщенні, що й картоплю, буряк та інші овочі, які вимагають більшої вологості.

Для зберігання можна використовувати ящики, сітки, тканинні мішки, кошики і навіть капронові панчохи. Але не поліетиленові пакети – вони не пропускають повітря! Тара має бути такою, щоб цибулини добре провітрювалися. Не можна складати цибулю товстим шаром, інакше вона на дні може загнити.

Дехто зберігає цибулю вдома, сплітаючи її у коси. Виходить і зручно, і красиво, і повітря вона дезінфікує. Температура у приміщенні, де зберігається цибуля, має бути в межах 18–20 ОС.

Якщо ви зберігаєте цибулю в погребі, періодично (раз у 3–4 місяці) перебирайте її, видаляючи підгнилі цибулини, щоб гниття не поширилося на здорові. Вибирати треба і пророслі цибулини. До речі, проти проростання цибулі є засіб. Дехто після обрізання сухих коренів обмазує «дупку» вапняною пастою. Посадити таку цибулю на зелень вже не вдасться, але зате вона довго зберігатиметься.

Часник

Умови зберігання часнику такі ж, як і для цибулі. За рекомендаціями досвідчених городників, найкраща температура для зберігання часнику – від -3°С до +1°С. Якщо неможливо забезпечити постійний холод, тоді краще залишити часник на весь строк зберігання при температурі близько 16°С.
Слід врахувати, що якщо температура впаде нижче 16°С, то часник яровизується, а якщо температура підвищиться до 22°С, то зменшується маса цибулини. Середні температури позначаються на плодах гірше, ніж найнижчі або найвищі, а також їх перепад.

Ярий часник (його садять навесні) не стрілкується і краще зберігається, ніж озимий (посаджений під зиму). Оптимальна температура зберігання часнику – 10–15 ОС. Для озимого часнику температура має бути 2–4 ОС. У кожному разі у приміщенні не має бути надто сухо, щоб часник не висох, і надто волого, інакше зацвіте.

Деякі господині зберігають часник в полотняних мішечках, пересипаючи цибулинням. Можна головки перед закладанням на зберігання сполоснути в дуже концентрованому розчині солі, висушити. Така обробка допомагає вбирати зайву вологу з повітря і захистити часник від шкідників і хвороб.

Якщо ви зберігаєте часник на кухні, де температура 18–25 ОC, не тримайте його в поліетиленових пакетах: у них часник задихається, пріє і загниває. Найкраще зберігати часник у мішечках зі щільної тканини.

 Якщо ви прислухаєтеся до всіх цих порад, то у вас не виникне проблем з тим, як зберігати врожай овочів взимку.


Повернутися
13.10.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...