Роздільне збирання сміття: від планів-до їх втілення

Сортувати відходи на виході з помешкань і розподіляти їх у різні контейнери пропонують на Тернопільщині.  Адже відповідно до пункту «і» ст. 32 Закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року забороняється захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів. Про це, повідомляє сайт ТОДА, поінформувала в. о. начальника управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОДА Софія Близнюк.

За її словами, станом на 1 вересня 2017 року роздільним збиранням твердих побутових відходів охоплено лише 47 населених пунктів області, що становить 4,7% від їх загальної кількості.

«Для мінімізації обсягів утворення відходів та максимально можливої їх утилізації, забезпечення остаточного видалення лише тих відходів, які не підлягають утилізації, в області розроблено «Програму охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2014-2020 роки», одним із розділів якої є «Управління відходами». У цьому розділі передбачається впровадження технологій повної та часткової переробки деяких відходів, які утворюються на території області, зокрема, спорудження сміттєсортувальних ліній та сміттєпереробних підприємств. Тому наразі ми наголошуємо головам об’єднаних територіальних громад звернути на це особливу увагу», – зазначила Софія Близнюк.

При цьому, вона підкреслила, що позитивний досвід роздільного збирання та переробки твердих побутових відходів уже реалізується у Теребовлянському районі. Зокрема, на ТОВ «ЕкоБалансТер» впроваджено систему роздільного збирання та вивезення з населених пунктів твердих побутових відходів на паспортизоване сміттєзвалище. На території цього сміттєзвалища, що у селі Плебанівка, підприємство встановило сміттєсортувальний комплекс КВВС-50 потужністю 50 тис. тонн в рік, що дає можливість збирати та сортувати тверді побутові відходи з Теребовлянського та інших районів області. Комплекс розпочав працювати у 2012 році і діє до сьогодні.

 «Загалом в області діє 17 пунктів прийому вторинної сировини, які збирають відходи полімерів, гуми, деревини, поліетилену, склобій, макулатуру, металобрухт (чорний та кольоровий), текстиль, ПЕТ-пляшки. А у Ланівцях, Шумській та Почаївській об’єднаних територіальних громадах встановлено устаткування для пресування ПЕТ-пляшки. Сподіваємося, що вже невдовзі такий позитивних досвід переймуть для себе й інші громади краю», – додала Софія Близнюк.  


Повернутися
29.09.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...