Підкажемо, коли і як копати моркву та буряк…

Питання: «Коли викопувати буряк?» терзає як початківців городників, так і вже досить досвідчених, оскільки від правильно обраних строків збирання залежить багато чого: і смакові якості коренеплодів, і вміст вітамінів в них, і здатність до тривалого зберігання без вірогідності зараження  гниллю.

 Хоча вирощування моркви та буряка відбувається приблизно однаково, коли справа доходить до збирання врожаю, багато городників дотримуються правила: морква збирати після заморозків, а буряк - до. Морквина цілком благополучно переносить заморозки і навіть після випадання першого снігу не підморожується, якщо перед цим прим'яти її бадилля до землі. Викопування моркви під снігу досить широко практикується ще й тому, що такий спосіб дозволяє коренеплодам охолодитися перед закладкою на зберігання. Адже якщо прибирати морква в теплу погоду, зберігатися вона буде гірше. Що стосується буряка, більшість дачників переконані, що до перших заморозків вона вже повинна бути викопана. Хоча при сухій осінній погоді буряк відмінно себе почуває в землі, зберігається значно краще, ніж в підвалі або льосі, і надалі коренеплоди відрізняються високою лежкістю. Інша справа - дощова осінь. У такому випадку висока ймовірність, що коренеплоди занадто наситяться вологою і швидко почнуть псуватися. Для довгого зберігання така буряк вже не підійде. Саме тому городники вважають за краще не ризикувати, і не залишати буряк в землі надовго, щоб не позбутися в результаті всього врожаю.

Намагайтеся не збирати урожай в дощ. Адже окрім прибирання, його потрібно очистити від землі і підсушити. Щоб правильно визначити, коли копати буряки, потрібно спостерігати за погодою і за коренеплодом. Збирають буряк з грядки, якщо з’явилися нарости. Нарости на листках і коренеплодах буряків говорять про те, що овоч дозрів. Якщо ви сумніваєтеся, то викопайте один буряк і подивіться, наскільки він дозрів.

 Технологія прибирання столового буряка приблизно така ж, як і моркви:

за допомогою лопати викопайте овочі з грядки, намагайтеся копати глибоко, щоб не пошкодити коріння; обтрусіть коренеплоди від землі розкладіть вдень на декілька годин просохнути; просушіть; видаліть бадилля.

Обрізати головки коренеплодів краще конусоподібно, по поверхні сплячих бруньок, на глибину 2-3 мм. Після обрізування гички коренеплодів занесіть в сарай на кілька днів, чим забезпечите тривале зберігання їх і легкого просушування.

Викопану буряк і моркву краще зберігати в підвалі або в погребі, оскільки температура там для тривалого зберігання сама відповідна. Не варто зберігати овочі на балконі, якщо він у вас не засклений, - в таких умовах весь урожай рано чи пізно замерзне, і ваші праці протягом усього сезону будуть марні. У погребі можна спорудити спеціальні полиці, щоб миші не дісталися до овочів. Якщо ж така напасть вам не страшна, насипайте буряк і моркву в звичайні засіки або в ящики. Іноді ці коренеплоди пересипають піском або вмочують у глину для кращого збереження, але при температурі до +3 градусів вони й самі відмінно зберігаються всю зиму без додаткової обробки.


Повернутися
22.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...