Сезон «апчхи»

Осінь  «ввімкнула» прохолодну погоду — і ось на порозі грип і застуда. До того ж сезонні овочі закінчуються, тож організму потрібен час, аби зорієнтуватися в нових обставинах і мобілізувати імунітет. Як йому допомогти? Насамперед, нагадують лікарі, не забувайте про теплий одяг — час діставати з шаф шарфи, шапки й рукавички. Адже наш організм ще не встиг адаптуватися до різкої зміни температур, тому одягатися нині слід навіть тепліше, ніж у стійкий зимовий період. Не так важливо, з якої тканини ваш осінній одяг — натуральної чи синтетичної. Головне, щоб він був легким, теплим і «дихав». За словами столичного терапевта Ольги Шидловської, теплий одяг із натуральної тканини іноді може спричинити додаткове навантаження на хребет. Тому дбайте, щоб вдяганка була легкою — навіщо вам загострення остеохондрозу? До речі, імпровізована маска з шарфа захистить від вірусів у громадському транспорті.

Також лікарі на порозі зустрічі з грипом радять підтримувати імунітет з допомогою білкової їжі (м’ясо, риба, горіхи, бобові), прянощів, а також цитрусових, які багаті на вітамін С. До речі, при застуді апельсиновий і лимонний сік лікарі вважають найкориснішими напоями. Адже склянка апельсинового соку, скажімо, містить добову норму вітаміну С, який має яскраво виражену антиоксидантну дію. У сезон гіповітамінозу для організму це — неабияка підтримка. А лимонний сік — дієвий помічник у боротьбі з вірусами, оскільки, крім вітаміну С, містить такі важливі для імунітету мікроелементи, як кальцій, залізо, мідь, фосфор, кремній і марганець. Дуже помічний у цей період теплий чай із цитриною. А також відвар шипшини. Не лінуйтеся готувати собі ці напої якомога частіше.


Повернутися
22.09.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...