Щоб яєчко не було «золоте»…

Наприкінці серпня ціни на яйця зростають, - як запевняють продавці на ринку, «кури починають гріше нестися». Чому кури погано несуться в кінці латі – на початку осені? Основною причиною цьому може слугувати звичайна линька. Це нормальний фізіологічний процес і з цим неможливо що-небуть зробити, просто потрібно зачекати, коли він закінчиться. Починається линька у зв’язку зі скороченням світлового дня. Окрім цієї, можуть бути і інші причини, які впливають на кількість знесених яєць і в інші пори року.

Кількість вітамінів і поживних речовин, отримуваних курми під час випасання теж скорочується і кількість яєць,відповідно, теж. Менша рухливість спричиняє зростання маси тіла курки, нерідко ожиріння, що теж недобре.

Під час похолодання кури-несучки дуже мало відкладають яєць. Для того щоб впоратися з виниклою проблемою потрібно зайнятися утепленням курника. Але це ще не все. Крім утеплення важливо встановити в приміщенні опалювальне обладнання. Певні породи несучок можуть проводити яйця навіть при низькому температурному режимі.

У такому разі піклуватися про опалення зовсім не обов’язково. Але на підлогу варто покласти підстилку. Для цього можна застосовувати солому або тирсу. Товщина підстилки повинна становити 40 см. Робити це потрібно заздалегідь: в кінці літа. Підстилку залишають до того часу, поки на вулиці не потеплішає і не почнуться плюсові температури. Спочатку послід робить так, що підстилка звалюється. Лише після цього починається сам розігрів. Це дозволяє виділятися теплу, яке дуже значимо для птахів в даний час. Його достатньо для того, щоб температура постійно підтримувалася на необхідному рівні.

Також обов’язково роблять вентиляцію, яка буде витягати повітря і доставляти свіже.

Крім цього, зі скороченням світлового дня кури можуть перестати давати яйця через брак освітлення. Вирішити проблему можна за допомогою звичайної лампи, яку варто встановити в курнику. Важливо, щоб вона освітлювала приміщення не менше 16 годин на добу.

У годівлі немає особливих тонкощів. Варто активно давати птахам всілякі злаки, картоплю в вареному і потовченому вигляді, терті коренеплоди і полову. Їжа повинна бути теплою, ні в якому разі не холодною. Помічено, що кури так їдять набагато краще. У поїлки завжди повинна бути вода (не холодна). Також необхідна спеціальна годівниця з насипаним в неї дрібним гравієм. Потрібно це для того, щоб травлення птахів працювало вірно. Приносить це користь і для несучості.

Більшість птахівників дають пораду годувати курей сушеною кропивою. Ця добавка також ефективно впливає на те, щоб кури в холодну пору охоче несли яйця.


Повернутися
04.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...