Їжте диню і буде вам… щастя!

І це ад ніяк не «художнє перебільшення»… Річ у тім, що у м`якоті баштанної цариці дині є речовини, що допомагають виробленню серотоніна, — «гормону щастя», тому вона корисна тим, у кого поганий настрій. Таким чином, цей плід приносить величезну користь людям з такими проблемами, як депресії, стреси різної етіології та упадки настрою. Також диня визнана відмінним імуностимулятором, а тому дуже важливо включити цей продукт в свій раціон в осінній період — вона допоможе зміцнити здоров’я напередодні зимових холодів.

Наївшись дині про запас, можна підготувати організм до приходу зими, укріпити імунітет — завдяки кремнію, яким багата "баштанна цариця". Цей мікроелемент регулює всі фізіологічні функції оргнізму: покращує обмін речовин, роботу кори головного мозку, нервів і стінок внутрішніх органів. Завдяки ньому диня і допомагає боротися з хронічними запальними захворюваннями. Завдяки високому вмісту заліза диня стимулює кровотворення, тому вона корисна тим, хто страждає анемією (недокрів`ям) і жінкам в критичні дні. Насіння дині містять велику кількість цинку. Цей мікроелемент стимулює вироблення сперми, тому насіння дині вважаються народним афродизиаком. У скоринках дині багато вітамінів, що володіють антиоксидантними властивостями. Вони надають омолоджуючу дію на шкіру обличчя. Накладати кірки на шкіру обличчя особливо корисно тим, у кого вона прикрашена ластовинням. 

  Що ще містить диня?    Диня містить у собі важливі мікроелементи, до яких можна віднести цинк і кальцій, величезний запас глюкози, а так само вітаміни груп А, С, В і Р. Всі ці корисні складові розчинені у воді, з якої на 95% складається плід.

Диню не рекомендується їсти годуючим матерям, тому що це може викликати розлад шлунка у немовлят. Через великий вміст цукрів диню не слід вживати хворим на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунка і 12-палої кишки.

Не можна змішувати диню з алкоголем, медом і запивати холодною водою, це може викликати здуття живота, кольки і розлад шлунка. Диню краще вживати по мінімуму тим, хто страждає від ожиріння — здоров’ю цих людей може заподіяти чималу шкоду велика кількість важких цукрів, що входять до складу плоду.  

Кавуни  і дині  схильні до накопичення нітратів, особливо багато нітратів у ранніх плодах. Тому дітям до 3-х років не рекомендується вживати в їжу кавуни і дині, деякі дієтологи збільшують цей віковий поріг до 5-річного віку. Дітям можна їсти кавуни і дині тільки в період їх природного дозрівання і не більше 100-150 г баштанних в день.

Допустима кількість нітратів в кавунах - 60 мг / кг, в динях - 90 мг / кг. Як це не дивно, але найбільше нітратів міститься в буряку, капусти білоголової, зелені, редисці, огірках, кабачках і пір`ї цибулі.

  Щоб диня принесла більше користі, вона повинна бути стиглою — тоді в ній міститься максимум вітамінів. Плоди, що дозріли, видають глухий звук. Ще один критерій стиглості — кірка. У стиглої дині вона повинна бути м`якою (якщо натискати  на неї з протилежного боку від стебла). Не варто купувати диню з пошкодженою кіркою: м`якоть може бути ватяною і гіркою на смак. І пам`ятайте про запах: стигла диня має чудовий аромат.  


Повернутися
30.07.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...