Вступна кампанія 2017: що варто знати

Нововведення

На відміну від минулого року, цьогоріч ВНЗ приймають сертифікати ЗНО 2016 та 2017 років. Цього року абітурієнти не зможуть подати 15 заяв на вступ до вузів: у Міносвіти скоротили кількість заяв з 15 до 9 на місця державного та регіонального замовлення не більше ніж з 4 спеціальностей. Подання заяв на навчання за контрактом не обмежується.

Кількість державних місць у тих вишах, куди подасть свої документи найбільша кількість абітурієнтів з високими балами, буде збільшена 10%. Після завершення прийому всіх пільговиків, решту місць держзамовлення будуть спрямовані на технічні та інші дефіцитні спеціальності.

Ще одне нововведення – на медичні спеціальності можуть вступати лише ті абітурієнти, які склали ЗНО не менше ніж на 150 балів з кожного предмету.

Подання заяви

Цього року вступники з повною загальною середньою освітою подають заяви виключно в електронній формі. Вона та усі необхідні документи подаються через особистий електронний кабінет на сайті http://ez.osvitavsim.org.ua.

У паперовій формі документи можуть подавати лише вступники, які мають:

–  спеціальні умови на участь у конкурсі;

– право на зарахування за квотами;

–  розбіжності в прізвищі, імені, по батькові, даті народження, статі або громадянстві вступника в документі, що посвідчує особу, та у сертифікаті ЗНО. Паперова заява подається особисто до приймальної комісії ВНЗ.

«Ноу-хау» 2017: бонуси

Нововведенням цьогорічної вступної кампанії стали особливі коефіцієнти, які враховують, яку школу закінчив абітурієнт і куди він хоче вступити. Їх три: регіональний, галузевий та сільський. Наприклад, сільський коефіцієнт становить 1,02. Це означає, що під час вступу учня з сільської школи набрані ним бали примножать на 1,02, що в кінцевому підсумку може дати додаткові 3-4 бали бонусом. Міністр освіти Лілія Гриневич пояснює таке заохочення так: “У селах, згідно зі статистикою, 33% десятикласників вчаться в класах, де менше десяти учнів. Там один учитель викладає декілька предметів. Тому ми повинні були хоч якось підтримати випускників, які не отримують якісної освіти”.

Хочуть в Міносвіти заохотити і тих, хто вибирає регіональні навчальні заклади замість столичних і техспеціальності. “Регіональну” надбавку балів отримають абітурієнти, які вступають до вузів в Одесі, Львові, Дніпрі або Харкові. Для них коефіцієнт складе 1,01. Для тих, хто вибере університети інших областей – 1,02. А ось якщо вступник подасть заявку у вуз Луганської чи Донецької областей, то при зарахуванні буде врахований коефіцієнт 1,03. А через недобір надходять на інженерно-технічні спеціальності передбачили також “галузевий” коефіцієнт – 1,03.

 Пільговики

Як і в 2016-му, в цьому році немає права на позаконкурсний вступ. Для абітурієнтів з інвалідністю, сиріт, дітей учасників бойових дій на Донбасі і надходять з Криму і Донбасу Міносвіти встановило квоти. У 2017 році будуть діяти п’ять квот. Перша – 10% від держзамовлення – для сиріт, тих, хто через здоров’я не може здавати ЗНО і учасників бойових дій. У вищих навчальних закладах Донецької та Луганської областей ця квота становить 30%. Друга квота в 20% – для переселенців, які покинули окупований Крим після 1 січня 2017 року, але діє тільки в окремих вузах, на базі яких функціонують освітні центри “Крим-Україна”. Таких центрів в Україні 12. Третя квота може вводитися тільки в комунальних вищих закладах – їх в Україні небагато. Вона діє для жителів відповідної територіальної громади, яка фінансує підготовку фахівців з місцевого регіону. Четверта і п’ята квота відносяться до іноземних абітурієнтів за міжнародними зобов’язаннями.

Відбір решти абітурієнтів буде проводитися за конкурсним балом, який складається з:

оцінок ЗНО

середнього бала атестата про загальну середню освіту

вступного іспиту або творчого конкурсу – на окремі спеціальності і при вступі на старші курси.

балів за успішне проходження підготовчих курсів ВНЗ для спеціальностей, на які набрати студентів найважче – природничі та технічні напрямки.

Дати вступної кампанії-2017

Як і в минулому році, подача заяв на перший курс бакалаврату буде повністю в електронній формі, в тому числі для заочників. Реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів розпочнеться 29 червня і завершиться 25 липня на ez.osvitavsim.org.ua. Сама реєстрація заяв на вступ розпочнеться 12 липня і завершиться 26 липня. Під час подачі заяв до ВНЗ абітурієнтам потрібно буде вказати пріоритетність цих заяв від одного до дев’яти. Для абітурієнтів, які вступають за співбесідою, вступних іспитів або творчого конкурсу, подача документів триватиме до 20 липня.

Творчі конкурси у вищих навчальних почнуть проводити з 17 по 26 липня, вступні іспити з – 21 по 26 липня.

Рейтингові списки до зарахування оприлюднять 1 серпня. До 5 числа абітурієнти, рекомендовані до зарахування, повинні подати оригінали документів. Через два дні – 7 серпня – вузи оголосять списки зарахованих на бюджет, на контрактне навчання – до 30 вересня. При цьому в 2017 році буде всього одна хвиля зарахування, а не три за рахунок розставляння абітурієнтами пріоритетності заяв. Відмова від другої і третьої хвилі дозволить зарахувати пільговиків на звільнені в результаті конкурсного відбору бюджетні місця. Для спеціальностей, на які важко набрати студентів, список будуть “підтягувати” після зарахування пільговиків.


Повернутися
30.07.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...