Корисна не лише вишня, а й її листки і навіть… кісточки!

Вишневий сад –  гордість будь-якого садівника. Щоб виростити його, потрібно докласти чимало зусиль. Але результат вартує потрачених часу і сил – кожне літо дерева будуть радувати чудовим урожаєм соковитих кисло-солодких ягід, які ще й надзвичайно корисні. 

Що корисного в вишні для імунітету? Ягода – багате джерело антиоксидантів. Це і вітамін С, і вітамін А, і вітамін Е, і кверцетин, кількість яких майже дорівнює кількості вітамінів. Всі ці вітаміни у вишні ефективно борються з вільними радикалами в кожній ділянці організму, не даючи тим шансів привести до мутацій і розвитку ракової пухлини.

У м’якоті вишень є: фруктоза, глюкоза, пектин, крохмаль, органічні кислоти та інші, завдяки яким вишня розріджує кров і запобігає розвитку тромбозів. Крім цього ягода відрізняється і іншими терапевтичними властивостями, а саме: збільшує показник гемоглобіну, знижує артеріальний тиск і сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, є профілактичним засобом розвитку інфарктів, тромбозів, інсультів та інших патологій серцево-судинної системи, перешкоджає розвитку атеросклерозу, володіє високою ефективністю при лікуванні таких хвороб, як артрит, подагра, запальні процеси в суглобах.

Ягоди позитивно впливають на організм, покращує роботу головного мозку, її включають в меню при порушеннях роботи ЦНС, епілепсії, психічних розладах.

Бактерицидні властивості допомагають у боротьбі з кишковими вірусами і бактеріями. Корисно пити сік при лікуванні дизентерії.

М’якоть має проносний ефект і її рекомендується вживати при хронічних запорах. Вона позитивно впливає на перистальтику кишечника, очищає органи від шлаків.

Вишневі морси корисні при діареї, так як дозволяють швидко відновити порушений сольовий баланс.

При грипі та ГРВІ рекомендується пити відвар або компот з вишні. Особливо ефективно це при наявності сухого кашлю або бронхіту, в цьому випадку вона надає муколітичний ефект.

Настій здатний надати допомогу при судомах, неврозах і нападах ревматизму.

Часто вишня виявляється ефективною для усунення набряків і в лікуванні хронічних хвороб нирок.

 Звичайно це далеко не весь список, наприклад, цю диво-ягоду рекомендують додавати в раціон жінкам, які перебувають у положенні, там є фолієва кислота, корисна при виношуванні, так як надає ефект у розвитку плоду. До того ж вишня буде відмінною профілактикою в розвитку анемії під час виношування.

 Листя вишні

На зиму можна заготовлювати навіть листя вишні, з них у зимовий період заварюють дуже смачний чай, багатий на вітаміни. Збирають листки  відразу після того, як вишня відцвіла, інакше можна втратити час, і вони опадуть. Висушують їх, уникаючи попадання прямих сонячних променів.

Чай з заварених листів вишні має протизапальні властивості, сприяє насиченню організму корисними речовинами, і має кровоспинний ефект. Також рекомендується їх запарювати при:

 

 

 

сильному підвищенні тиску; жовчно-кам’яної хвороби; пієлонефриті; гепатиті; носових кровотечах;

патологіях в менструальному циклі; при патологіях печінки.

 Однаково добре застосовувати як сухе листя, так і свіжі листки для заварювання чаю на кожен день. Пити можна потрошки протягом усього дня, щоб отримати потрібний ефект.

Кісточки вишні

Кісточки цієї ягоди містять речовину, що не несе користь для людини – це синильну кислоту. Саме тому вживати їх у їжу вкрай небезпечно, так як це загрожує отруєнням. Однак не слід боятися пити вишневий компот, зварений разом з кісточкою, так як в процесі термічної обробки отрута пропадає. Застосовувати кісточки можна тільки для зовнішніх компресів при подагрі.

Не рекомендується їсти вишню кілограмами людям із такими захворюваннями:

Ожирінням.

Рак кишечника.

Цукровий діабет на різній стадії.

Підвищеною кислотністю.

Хронічними захворюваннями органів дихання.

Виразкою шлунка.

 Щоб вишня не завдала шкоди організму, краще їсти її невеликими порціями або обговорити можливі протипоказання зі своїм лікуючим лікарем. Крім того, слід пам’ятати, що після вживання вишні краще прополоскати рот, щоб кислота, що міститься в соку, не пошкодила емаль зубів. При виготовленні наливок або лікерів використовується тільки вишня без кісточки, так як вона без теплової обробки може виділити синильну кислоту.

І ще ця ягода славиться своєю здатністю підвищувати чоловічу силу.  Секрет здатності ягоди дарувати чоловікам другу молодість – у великій кількості цинку в ній. Саме цинк вважається справжнім «чоловічим» елементом, оскільки вже давно відома його роль у підвищенні інтенсивності вироблення сперми і чоловічих гормонів. Не оминув увагою цей елемент і «друге серце чоловіка» – передміхурову залозу.

Важливо при цьому, що хімічний склад вишні зберігає цинк після будь-яких термічних обробок. Хіба що в наливки його немає. Тому для чоловічого здоров’я будуть корисні як свіжі плоди, так і варення або джем.


Повернутися
15.07.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...