Чому «поник» часник?

Городники на початку літа досить часто стикаються з таким неприємним явищем, як пожовтіння листя часнику. Це не тільки неприємний зовнішній ефект, а й ознака того, що вирощування озимого часнику ведеться з порушенням агротехніки. Якщо по весні листя стає жовтим, то незабаром після цього часник припиняє своє зростання, а посаджені зубки згнивають. Від чого все це відбувається?

Причин пожовтіння часнику може бути декілька, основні з яких – це: нестача поживних речовин; зайва вологість або недолік вологи; підмерзання рослин взимку; невідповідна грунт; шкідники та хвороби.

* Коріння часнику можуть бути вражені бактеріальною гниллю, грибковими захворюваннями. Щоб часник не жовтів з цієї причини, насіння для дезінфекції перед посадкою слід протягом 20 хвилин вимочувати в слабкому розчині марганцівки або використовувати для цього препарати Фітоспорин, Максим. Крім цього, потрібно дотримуватися сівозміни. Джерелом захворювань озимого часнику може бути свіжий гній, який використовується для підживлення.

* Несправжня борошниста роса вражає листя часнику, на них з’являються бліді плями, потім сірий наліт. У результаті листя часнику жовтіють та відмирають, а інфекція проникає в головки і благополучно зимує. Перемогти це захворюванняможна, якщо часник перед посадкою і перед закладкою на зберігання добре прогріти.

* Часник досить чутливий до грунту. Він повинен бути нейтральним. Пожовкле листя говорять про те, що грунт кислий або в ньому не вистачає азоту. Щоб знизити кислотність, грунт потрібно вапнувати перед посадкою або вносити золу з розрахунку склянку на 10 літрів води. Щоб часнику вистачало азоту, сечовину або інші азотисті добрива потрібно вносити навесні. Протипоказаний озимому часнику свіжий гній, так як він може викликати хвороби.  пір’я часнику жовтіють через невідповідний грунт, восени або рано навесні внесіть в міжряддя доломітову муку, закривши її в грунт розпушуванням. Або приготуйте розчин з золи (1 склянка на 10 л води) і пролийте їм ділянку з часником. Ефект не буде блискавичним, але ці заходи все ж покращать умови зростання і підвищать якість рослин. Якщо немає можливості заправити важкий грунт органічними добривами, внесіть хоча б пісок або торф, щоб до коріння рослини краще проникав кисень.

*Часник жовтіє після заморозків- у нашому кліматі це не рідкість. Буває, що часник добре перезимував, перші листочки після виходу над поверхнею ґрунту були зелені, а через деякий час все ж пожовкли. Тоді згадайте, яка погода була на тижні. Чи були заморозки або істотне похолодання після появи сходів? Якщо так, то рослини могли постраждати від них.Якщо часник пожовтів через похолодання, його можна обробити стимуляторами: «Епін» або «Цирконій».

* Жовтий колір листя у часнику може бути наслідком недотримання термінів посадки. Щоб часник не жовтів, озимі сорти потрібно садити в період з середини вересня до початку жовтня. У цьому випадку паростки не встигнуть проклюнуться до перших заморозків, а посадковий матеріал чудово перезимує в землі.

*Пожовклий від нестачі харчування часник можна обробити сечовиною (карбамідом) або провести рідку підгодівлю. Підживлення сечовиною роблять з розрахунку 1 сірникову коробку на 1 кв.м. із закладенням в грунт. Можна провести рідку підгодівлю карбамідом: сірникову коробку розвести в 10 л води і полити грядки з розрахунку 3-3,5 л на кв.м. Але найкраще для швидкого забезпечення рослини азотом провести позакореневе підживлення (обприскування по листю). Робочий розчин для позакореневого підживлення часнику при пожелтении листя: 25-30 г сечовини на 10 л води. На перших порах ми забезпечимо рослину достатньою кількістю азоту. Але розслаблятися не варто: через 1 – 1,5 тижні, коли грунт достатньо прогріється і коренева система буде справлятися з ростом листя, треба додатково провести підгодівлю комплексним мінеральним добривом, бажано поєднавши з поливом.

 *Незважаючи на різкий запах, цибульна муха із задоволенням поїдає часник. Через цього шкідника рослина жовкне і гине. Щоб часник не жовтів, потрібно скористатися народним засобом: посипати грядку сумішшю з тютюнового пилу і деревної золи. Велику допомогу в боротьбі з цибулевою мухою надасть морква, якщо її посадити по сусідству. Дует запахів буде відлякувати шкідника.

 Своєчасне підживлення сульфатом калію допоможе листю зберегти здоровий вигляд. Для цього потрібно розпушити грядку, закласти комплексне мінеральне добриво або сечовину в неглибокі борозенки. Потім засипати гранули землею, добре полити і замульчувати компостом або сухою землею, щоб волога залишилася в ґрунті як можна довше.

Якщо часник жовтіє, необхідно проаналізувати, що стало причиною цього. А щоб на наступний рік уникнути такої проблеми, необхідно добре підготувати посадковий матеріал, грунт і дотримуватися сівозміни і агротехніку.


Повернутися
07.07.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...