Вічно молодий… сад

Ви давно мріяли про власний сад, і ось мрія здійснилася. Прекрасно, якщо сад молодий і вас у ньому все влаштовує. Але що робити зі старим і запущеним? Розкорчувати і закласти новий або спробувати якось продовжити його існування? Фахівці-садівники вважають за доцільне вдаватися до омолодження саду, коли дерева досягають 18-20 річного віку і старше, коли істотно знижується урожай і погіршується якість плодів, а однорічні прирости становлять всього 10-12 см.

Перш за все уважно огляньте кожне дерево. Якщо в них є дупла, кора відмирає, сильно розтріскується і відстає, однорічні прирости слабкі (не більше 10 см) з деревами доведеться розлучитися. На місці, що звільнилося, якщо його не затінюють інші дерева, можна посадити нову рослину. При цьому важливо пам'ятати:

Не можна садити яблуню після яблуні, грушу після груші, а сливу після сливи.

На місці викорчуваних яблуні повинні рости вишня, слива, груша і з іншими деревами те ж саме.

20-25-літні яблуні та груші ще довго можуть рости і давати врожай, якщо їх стовбури і основні гілки здорові. Правда, плоди з часом стають більш дрібними. Повноцінне життя дерев продовжить омолоджуюча обрізка.

У перший рік крону сильно проріджують, видаляючи багаторічні гілки. Це дає поштовх до пробудження сплячих бруньок на стовбурі і біля основи скелетних гілок. З них виростають довгі вертикальні пагони, так звані дзиги. У наступному році дзиги, загущающие крону, вирізують на кільце, а решта вкорочують, залишаючи дві-три бічні нирки. З відростаючих пагонів і формують крону. Через два-три роки можна буде збирати великі плоди.

Обрізка дерев призводить, перш за все, до поліпшення освітленості саду. Здійснюють її, наприклад, так: з південного боку ділянки вибирають морозостійка дерево, зрізають всю його крону і перещеплювати новим одним або декількома сортами. Дорослий сад зазвичай дає достатній урожай, тому цілком можливо застосувати сильну обрізку будь-якої зі сторін крони одного або декількох дерев. Для цього пилкою видаляють багаторічні скелетні сучки майже у їх підстави або переводять їх на бічну гілку. Іноді буває необхідна сильна обрізка одного боку крони високого дерева, яке затінює менш росле, але більш цінне.

Навіть у старому саду можна вирощувати перспективні сорти, якщо перепрівіть частина скелетних гілок. Придатні для цього і дзиги. Правда, щоб нові сорти склали значну частину врожаю, щеплень доведеться робити дуже багато. Взагалі ж користь перепрівівок очевидна: завдяки взаємному запиленню декількох сортів краще зав'язуються плоди і підвищується їх якість.

Якщо в дістався вам старому саду ростуть ірга, аронія, дикорослі глід і горобина, не поспішайте від них позбавлятися. На ці рослини можна прищепити сорти груші ('Велеса "," Чіжовская', 'Дюймовочка', 'Видна'). Вони не будуть такими довговічними, як щеплені на дику грушу, проживуть років 1520, зате вже на третій рік дадуть хороший урожай.

Садовод-любитель повинен пам`ятати і про необхідність періодичного зміни місць вирощування ягідних кущів. Так, через 10 - 12 років розкорчовуються кущі чорної смородини і після ретельного удобрення грунту нові рослини висаджують в проміжках між старою посадкою. Старі посадки малини також замінюють на нові, але відводять під них вже нові місця. На одному місці малину можна вирощувати не більше 12 років.


Повернутися
07.07.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...