Шість продуктів, які можуть зіпсувати літній відпочинок

Літо – пора відпусток, подорожей і пікніків. Але разом із тим це найгарячіша пора року, коли продукти швидко псуються, і замість користі несуть здоров’ю потенційну небезпеку. До яких харчів влітку потрібно ставитися найбільш прискіпливо, щоб не стати жертвою харчового отруєння, пише http://jisty.com.ua

Ознайомтеся зі списком продуктів, які можуть стати причиною проведення вашої літньої відпустки у лікарні.

Курятина і яйця

Страшне слово «сальмонельоз» знають навіть сучасні діти. Це небезпечне кишкове інфекційне захворювання, яке передається в основному з їжею. Основними переносниками цієї болячки є домашні і сільськогосподарські тварини. Кури-несучки в їх числі. Тому м’ясо курки і яйця вибирайте особливо уважно.

Сама по собі сальмонела, бактерія-збудник сальмонельозу, в курячому яйці з’явитися не може. Вона іммігрує всередину з яєчної шкаралупи. Якщо яйце пролежало 4-5 днів, то вона з легкістю може проникнути крізь шкаралупу в саме яйце. Влітку цей процес ще швидший.

Не купуйте в спеку багато яєць про запас. І у жодному разі не мийте яйця перед тим, як розбити їх в миску чи на пательню. Так ви тільки розчищаєте шлях сальмонелі. А от після того як розіб’єте сухе яйце, обов’язково помийте руки і тільки потім продовжуйте готувати.

М’ясо

М’ясо влітку асоціюється з пікніками і шашликами. Тому це найбільш ходовий продукт. І забувають, що отруїтися м’ясом дуже легко. Саме тому ретельно вибирайте м’ясо для шашликів, особливо якщо це свинина або курка. Не купуйте вже замаринований шашлик у супермаркеті і добре просмажуйте шматочки.

Не замовляйте м’ясні страви у невеличких генделиках з низькими цінами. Зазвичай м’ясо там не найкращої якості. Намагайтеся харчуватися в закладах, які несуть відповідальність за якість приготовлених страв. Або ж з усією відповідальністю готуйте вдома.

Риба і суші

Влітку до риби мусить бути особливо обережне ставлення. Серед перерахованих цей продукт псується найшвидше, а відтак вимагає особливих умов зберігання. У спеку в рибі починають розмножуватися мікроби і бактерії, які можуть стати причиною харчових отруєнь різного ступеня тяжкості.

У зоні підвищеного ризику і страви японської кухні, зокрема суші, адже для їх приготування часто використовують сиру рибу.

Гриби

 

Цей продукт у будь-яку пору року вважається потенційно небезпечним. Однак на літо припадає пік настороженості до нього. Грибочки, які пропонують бабці на ринках, зазвичай виглядають апетитно, але від помилок не застрахований ніхто. І ризик тут не виправдовує навіть найвище гастрономічне задоволення. Купуйте гриби тільки в тих людей, у яких ви впевнені на 100 відсотків. Або візьміть замість лісових грибів нешкідливі печериці. Якщо ж ви самі не проти побродити лісом і зайнятися «тихим полюванням», також будьте пильні, а сумнівні варіанти навіть не розглядайте, а відразу викидайте з кошика.

Молочні продукти

Що може краще в літню спеку за склянку холодного молока або освіжаючу окрошку на кефірі? Однак все це молочне задоволення вимагає ретельно дотриманих умов зберігання. Влітку купуйте кисломолочку тільки в супермаркеті, оснащеному холодильними установками. Обирайте пакети чи пляшки, які стоять вглибині полиць – там більше гарантій, що молоко добре охолодилося. Купивши ж, намагайтеся чимшвидше поставити продукт у холодильник і зберігайте його при температурі максимум +6 градусів не довше, ніж вказано на упакуванні.

Морозиво

Морозиво влітку чи не найбільш затребуваний продукт. Однак і він, окрім прохолоди, може подарувати масу неприємностей. В ідеалі морозиво не повинно піддаватися повторному заморожуванню. А хто дасть вам гарантії, що цей пломбір чи ескімо не пролежало розмороженим у задушливій вантажівці?

Купуючи морозиво, обов’язково дивіться на дату виготовлення і уважно читайте склад. А ще краще готуйте цей крижаний в домашніх умовах. Тоді і склад, і термін придатності будуть відомі вам достеменно.


Повернутися
07.07.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...