І від спеки врятує, і спрагу погамує…

Літо — це не тільки морозиво, море і відпустка. Це ще й сильна спрага. Через занадто гаряче повітря наш організм втрачає багато рідини. Щоб заповнити цю втрату, необхідно випивати достатню кількість ... А от чим саме краще втамовувати спрагу, ми зараз розповімо.

  Чай

На думку вчених, це найкращий засіб для тамування спраги. Немає значення - холодний він, гарячий чи ледь теплий.

Доволі корисним є зелений чай, який містить багато вітаміну Р і позитивно впливає на судини. Цей чудовий еліксир легко п’ється і не залишає жовтизни на зубах. А чорний чай завдяки кофеїну добре тонізує.

Недарма аксакали в Середній Азії проводять весь вільний час в чайханах, неспішно насолоджуючись гарячим жовто-зеленим напоєм в найспекотніший час доби. Чай відразу ж втамовує спрагу, і при цьому стимулює потовиділення, а, як відомо, випаровування поту, якщо температура повітря вище 33 градусів, це єдиний спосіб віддати тепло в навколишнє середовище, запобігши перегрів організму. 
Також, у чаї знаходяться корисні макро-і мікроелементи, туди входить і калій. Чай подвійно корисний, особливо якщо його трошки підсолити. 
Вода

Найпоширеніший і найдоступніший напій. За здатністю втамовувати спрагу через велику кількість солей і біологічно активних речовин мінералка посідає друге місце після чаю. Вона чудово освіжає і знімає втому. Підійдуть для втамування спраги столові води зі ступенем мінералізації не більше 1 г/л, а також лікувально-столові води – з мінералізацією 4-5 г/л. Більше 10 г/л – це вже ліки, які варто вживати лише за рекомендацією лікаря.  

Розберемося, яку воду краще пити для втамування спраги і скорочення рівня потреби організму в рідині. Лимонна, яблучна і інші органічні кислоти посилюють слиновиділення, тому краще пити воду з додаванням лимонної або апельсинової дольки, соків кислих фруктів і ягід (лайма, журавлини, брусниці).

Як і багато інших речовин, вода може мати лікувальну дію, але може і нашкодити здоров`ю при неправильному і необдуманому її вживанні. Так, охолоджена вода, випита натщесерце, підсилює рухову функцію кишечника, допомагає його спорожнення, що використовують при лікуванні закрепів. Не варто пити холодну воду і після порції свіжих фруктів і ягід, оскільки це може призвести до посиленого газоутворення і здуття кишечника. Та ж холодна вода, випита після прийому гарячої жирної їжі (наприклад, після наваристого м`ясного супу на жирному бульйоні), сприяє затримці їжі в шлунку, що нерідко супроводжується сильними болями. А ось розбавлена теплою або гарячою водою, а тому кашкоподібна їжа швидше покидає шлунок, не створює відчуття хворобливого переповнення і менш калорійна. 

  Кисломолочні продукти

Кефір, ряжанка, кисле молоко (простокваша) - всі ці кисломолочні напої, які містять органічні кислоти, теж добре втамовують спрагу. До того ж вони швидко засвоюються.

 Квас

Справжній, класичний квас завдяки вуглекислоті й амінокислотам, які містяться у ньому, добре втамує спрагу. Він ситний. До того ж квас сприяє кращому засвоєнню їжі. Під час регулярного вживання квасу покращується робота нервової системи. А ось газований квас, який продається у пляшках, через наявність різноманітних добавок є звичайним солодким газованим напоєм. А солодка газована вода має найменшу здатність втамовувати спрагу. Основними компонентами таких напоїв є барвники та консерванти. З кожним ковтком ми отримуємо багато “сторонніх” речовин, і так звану залишкову солодкість доводиться запивати знову і знову.

 Ось тільки не будь-яка рідина годиться для втамування спраги!

Чим не можна тамувати спрагу?

До переліку заборонених охолоджуючих напоїв, якими краще не вгамовувати спрагу, входять:

кавові напої (гляссе і фраппе) -одна чашечка містить 80 г цукру і насичені жири;

соковмісні напої — ‘Це просто фарбована вода. Тільки пофарбована вона хімією;

ароматизована вода — ароматизатори в даному випадку точно мають хімічну природу, що не дуже корисно для організму;

корисні фруктово-молочні напої — в них занадто багато фруктів, а це веде до ожиріння;

спортивні напої — містять велику кількість підсолоджувачів;

лимонад — багатий консервантами, барвниками і цукром;

енергетики — славляться високим вмістом кофеїну і цукрів;

газована вода — суцільна хімія, цукор і вуглекислий газ в додачу;

магазинний квас — містить консерванти і шкідливу для здоров’я штучну карамель для кольору. Радимо готувати корисний квас самостійно.

 Що можна сказати про пиво? На жаль, незважаючи на його велику популярність саме як спрагогамуючі кошти, фахівці не рекомендують захоплюватися пивом у спекотні дні. Пиво є алкогольним напоєм, і навіть мала доза алкоголю може вплинути на вашу здатність приймати рішення і працездатність, та й навантаження на серце може виявитися занадто високою. Крім того, пиво стимулює фільтрацію в нирках, в результаті організм втрачає рідину ще швидше. Спека і алкоголь - небезпечне поєднання, тому краще віддати перевагу іншим напоям - квасу, морсу, чаю .... 
? Ну а якщо урочистість моменту не дозволяє відмовитися від алкогольного напою (як-то не прийнято у нас вимовляти тости з квасом) - вибирайте сухе біле охолоджене вино . Сухе біле вино - традиційне літнє вино. Якісне, елітне, біле вино прийняти охолоджувати до 4 градусів, звичайне - до 8 градусів. У спекотну погоду вино краще розбавити мінеральною водою в пропорції 1:1 і додати пару кубиків льоду. У певному сенсі, розбавлене вино навіть краще морсу або соку - в ньому менше цукру. Відомо, що воно допомагає скинути зайві кілограми, покращує травлення, обмін речовин. У невеликих кількостях сухе вино знижує тиск, на відміну від міцного алкоголю і пива. Хорошим антиоксидантом і джерелом мікроелементів є і червоне сухе вино, проте його необхідно вживати лише в невеликій кількості і також розбавляти водою. Фахівці-кардіологи вважають, що в певній пропорції з водою сухе вино є не тільки самим нормальним варіантом поповнення обсягу циркулюючої крові, воно також має антиагрегантну властивостями (розріджує кров), нормально втамовує спрагу і містить речовини, які перешкоджають згортанню крові.


Повернутися
03.07.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...